Blog

4 tipp, ami drámaian feljavítja a kávédat

Tudtad, hogy a kávédban karamell, csokoládé, citrusfélék, alma vagy akár diófélék ízvilágát is felfedezheted anélkül, hogy bármilyen extra ízesítőt kellene hozzáadni? Éppen ezért könnyű extrém módon feljavítani, kihozni belőle a benne rejlő ízeket. Mondunk 4 kávéíz fokozó tippet.

A savtartalom

Olvastad azt a cikkünket, amiben lerántottuk a leplet a „kávé savtartalmáról”? Ha nem, íme 2 mondatban. A kávé Ph értéke 5, a savtartalma pedig az ízvilágát határozza meg. Épp azokat, amelyeket fent leírtunk. Szóval van arra módszer, hogy kimaxoljuk az ízeket. Íme.

Kiváló kávét válassz

Belegondoltál már abba, hogy bár minden sarkon lehet kávét kapni szinte alig van pörkölő hazánkban? Pedig fontos, hogy a vásárolt kávé, a kávészemek kiváló minőségűek és az elmúlt egy hétben pörköltek legyenek, mert a kávé 1-2 hónap után lassan kezd veszteni az ízéből. Persze, nem tudhatod azt, hogy mikori pörkölésű a kávéd (hacsak nem extra kézműves, specialtyt szerzel) ezért jó, ha a „drágább”, jobb kávét választod. Biztos, hogy finomabb lesz még a legegyszerűbb kávégéppel készítve is.

Csak közvetlen a főzés előtt őröld meg

Ezt nem feltétlen tudod betartani, mert van, hogy őrölt kávét veszel, de… Ha elég idős vagy emlékszel, hogy régen a boltokban volt kávéőrlő gép éppen azért, hogy „finomabb” maradjon a kávé hiszen az előtt őrölted meg mielőtt hazavitted. Ez egy fokkal jobb az előre őröltnél de még jobb, ha akkor őrlöd mikor fogyasztod. Az őrlés után az illatok és az ízek távoznak a kávészemekből, és egy személyiség nélküli italt hagynak maguk után. Hacsak teheted szemes kávét vásárolj és a fogyasztás előtt őröld, tehát!

1:18

Gyakori „ízgyilkos”, hogy az emberek túl sok vizet és túl kevés kávét használnak, vagy éppen fordítva. Annak érdekében, hogy a legjobb ízélményt kapjuk a kávé-víz arány legyen 1:15 és 1:18 között. Ha magad adagolod, készíted akkor tudsz erre figyelni, ha nem akkor bízd magad az automata kávéfőzőre, elvileg odafigyeltek erre és ezzel a beállítással készíti a kávét!

Ne ízesítsd!

Mielőtt abbahagynád az olvasását és kijelentenéd, hogy megőrültünk, hiszen eddig arról beszéltünk, hogy lesz szuper íze a kávénak, most meg arra kérünk, hogy idd feketén, gyorsan megnyugtatunk: nem, nem őrültünk meg!
Az teljesen érthető (mi is ezt tesszük) ha egy rossz kávéba extra ízesítőt, tejet, mindenféle szirupokat teszünk, de ha a fenti tanácsokat megfogadtad a kávé a saját mesterműved lesz. Nem lesz szükséged tejre, hogy elfedd a keserűséget, vagy cukorra, hogy ízesítsd, a kávét, meg fogod tapasztalni milyen finom ezek nélkül is.

Egy finom kávét keresel? Találd meg nálunk!

Vélemény, hozzászólás?