Blog

5 dolog, amit el kell döntened a kávéfőző megvásárlása előtt.

Sokan vagyunk, akiknek reggel kelés után az első dolguk az, hogy megigyanak egy kávét. Elengedhetetlen lesz tehát egy kávéfőző (hacsak nem életed végéig por alakú 2 vagy 3 az egyben kávét szeretnél inni, mert akkor elég a forró víz is). Összegyűjtöttük, mi az, amit el kell döntened mielőtt megveszed a kávéfőződet.

A kotyogóstól az előre programozhatóig

Fontosnak tartjuk már a cikk elején megemlíteni, hogy ezt a cikket nem azért írtuk, hogy egy adott kávéfőző típus kiválasztása mellett érveljünk, szóval nem biztos, hogy kiderül számodra az, hogy a kotyogós, a kapszulás, vagy az ultramodern, programozható, és ezer extra funkciós kávégépre lesz szükséged.
Mi csak azt segítünk eldönteni, hogyan válassz. Íme 5 dolog, amit el kell döntened.

1: Hidegen, vagy melegen szereted a kávédat?

Már az sem mindegy, hogy hidegen, vagy melegen? Vannak, akik a jeges kávét vagy a hideg kávét részesítik előnyben a forró kávé helyett, különösen a nyári hónapokban, és arra vágynak, hogy minél hamarabb készen legyen a jeges kávéjuk. Erre persze vannak trükkök (lefőzöd, hűtő, és vársz 30 percet, vagy telerakod jéggel) de ha igazán rajongsz a hideg(ebb) kávékért akkor érdemes olyan kávéfőzőt beszerezned amelyik „csepegtetni” is képes a kávét, azaz nem azonnal beleönti a tűzforró kész kávét a poharadba. Vannak kifejezetten hidegfőző kávéfőzők, válaszd azt. Keresd cold brew, vagy hidegfőzés néven. (Ha melegen szereted semmi gond, akkor majdnem mind jó lesz)

2: Mennyi kávét iszol otthon?

Ha csak napi pár csésze kávét fogsz inni akkor szinte mindegy milyen kávéfőzőt választasz, mert erre mind képes. Sőt, minden kávéfőző képes arra is, hogy akár napi 20 csésze kávét főzzön, de ha sokat kávézol akkor figyelned kell az ár-érték arányra (mennyiből jön ki egy kávé otthon) és akár az olyan kényelmi szolgáltatásokra is, hogy nagy legyen a víztartály, vagy ne kelljen 4 csésze után cserélni a kapszulákat, a zaccfogót, vagy a kávé őrlemény tartót.

3: Azt sem tudod hol vagy reggel?

Egy komolyabb, automata kávéfőző éppoly ellenséged lehet, mint a kotyogós, ha reggelente nem tudod, hogy hol vagy az első kávédig. Hidd el, én is álltam már úgy a kávégépünk előtt, hogy szentségeltem, hogy megint nem jól raktam be a csészét, plusz éppen kifogyott a kávé. És főztem le úgy kávét kotyogósban, hogy elfelejtettem kicserélni az előző napi kávét, és a zaccot főztem át ismét. Ha tudod, hogy reggel azt sem tudod, hol vagy akkor vagy előző nap intézd el ezeket, vagy vásárolj egy modern, olyan gépet, amelyik egy gombnyomással (vagy előre, időben) lefőzi neked a kávét.

4: Mekkora legyen?

Nem tűnik fontosnak, de az. Van konyha, ahol egyszerűen nem fér el, és nem is mutat jól egy – nagy – kávéfőző és van konyha, ahol meg a kicsi nem. És azt se felejtsük el, hova fogod rakni. Mert lesz, ahova nem fér el, pedig nem sok minden fontosabb, mint a kávéfőződ.

5: Mit tudjon?

Ha semmi másra nem vágysz, mint bármilyen fekete kávéra akkor oké, megoldottad, nincs is gond, mindegy mit veszel jó lesz. Ám ha szereted a változatosságot, ha néha meginnál egy cappuccinot, vagy egy Cafe au Lait-ot vagy bármi más finomságot (esetleg meleg vizet, vagy csak tejhabot szeretnél) akkor olyan gépet érdemes venned amelyik ezeket elkészíti neked.

Válassz bármilyen gépet is, mi szívesen adjuk hozzá a kávét.

Vélemény, hozzászólás?