Blog

5 kávé, amit meg kell kóstolnod

Ez a cikk azért fog neked tetszeni, mert túllépünk azon, hogy vagánykodjunk (és rávegyünk) arra, hogy “igyál drága kávét”, vagy “kóstolj beszerezhetetlen” kávét. Ehelyett a realitás talaján maradva mutatunk olyan kávékülönlegességeket, amiket akár te is el tudsz készíteni otthon, és meg is tudod kóstolni. (És tulajdonképp lenyűgözheted vele a kávészerető vendégedet, partneredet)

Kávékonyhafőnök

Biztosan láttad – hisz kikerülhetetlen – a Konyhafőnök című műsor, ami sok ember számára a teljes döbbenet. Attól most elegánsan tekintsünk el, hogy egyetlen adás alatt történik meg az, hogy az egyik versenyző halszemet akar szopogatni, a másik (persze jó testű) pasi ujjatlan trikóban szuvidál (mintha egy kosármeccsen lett volna amikor szóltak neki, hogy kezdődik a műsor), és a hisztérika hajából a ropogós zeller morzsára cseppen a hajzsír, miközben vállalhatatlan “tányérokat” készítenek.
Ezek a versenyzők úgy szuvidálnak, blansíroznak 50 perc alatt (és olyan gépekkel, alapanyagokkal dolgoznak) ami egy normális háziasszonyt nehogy inspirál, hanem egy életre megutáltatja vele a főzést.
Éppen emiatt volt az a célunk, hogy elkészíthetetlen, beszerezhetetlen kávék helyett olyanokat mutassunk amelyeket meg kell kóstolnod. De úgy, hogy te magad készíted el. Különösebb tudás nélkül.

Íme.

A (sütő)tökös kávé

Ennek a kávénak nagyon különleges íze lesz. Azt tedd, hogy főzd le a kávét, és adj hozzá gazdagon sütőtököt, vaníliát, fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget. Simán meg tudod csinálni otthon, mert minden fűszert könnyű beszerezni, cserébe egy nagyon különleges sütőtökös kávét kapsz (készíthetsz belőle lattet is) amivel elkápráztathatod az ismerőseidet. És 10-15 perc alatt kész van. (Tulajdonképp a sütőtököt kell csak megsütnöd előre)

A citromos kávé

Ennél a kávénál arra kell odafigyelni, hogy mindenképpen közepes erősségűre pörkölt robusta-ból legyen, amit egy kis tengeri harmat esszenciával kell felöntened… Illetve dehogy is.
Egy kis limonádéval öntsd fel a kávét. És kész is. Ha szeretnéd kimaxolni akkor egy feles Kahlua, vagy vodka vagy mindkettő mehet hozzá. Dobj bele kevés mentát és egy szelet citromot (alkohollal vagy anélkül), és máris kész egy csinos kis hideg ital.

Kávés kóla

Vannak pofonegyszerű dolgok, olyanok, amiken elmosolyodsz utólag, de elsőre biztosan a marketing csapdájába esel. Gondolj bele a citromos kólába: megveszed drágábban, holott te is bármilyen kólába rakhatsz otthon citromot…. A kólás kávé megint egy egyperces kávé: készítesz egy kávét, adsz hozzá kólát (fontos, hogy ne legyen cukormentes, illetve nem fontos, csak mi szeretjük a cukrot). Készen van. Ha akarod feldobhatod egy kis szegfűszeggel, vagy bármilyen kellemes fűszerrel. Kész, szuper kávéd van. (A kávéhoz tölts egy kevés kólát, ne fordítva)

Pezsgő kávé

Kicsit kétértelmű, de most nem arra gondolunk, hogy önts a kávéba pezsgőt, hanem önts hozzá egy kevés széndioxidos ásványvizet. Pezsegni fog tőle, és ha egy kis mentával feldobod (a citromot vagy a lime-ot se hagyd ki) szuper frissítő csodát kapsz. Fontos, hogy sok vizet adj a kávéhoz, úgy hozza meg az aromáját.

Pezsgő kávé

Na, most (!!!) gondolunk a pezsgő kávéra. Egyszerű recept, és hatásos. Tegyél egy kis pezsgőt a kávédba. Próbálhatjuk elmondani milyen lesz, de úgysem tudjuk, hisz attól függ száraz, vagy édes pezsgővel készíted-e, na meg a mennyiségektől, arányoktól. De mennyei lesz.

Egyet ígérj meg: minden receptet kipróbálsz és mindet a mi kávéinkkal 🙂

Vélemény, hozzászólás?