Blog

A Dallmayr kávé története

Különös – és egyedi – a Dallmayr kávé, amelynek két története is van: egy unalmas és egy izgalmas. De milyen ez a két történetű kávé? Klasszikus ízvilágú, mint például a Dallmayr Prodomo? Vagy talán egy kicsit fűszeresebb, mint a Dallmayr Ethiopia? Fenntartható, mint például a Gran Verde? Kapszulás, őrölt, pörkölt? A Dallmayr kávé világában a lehetőségek szinte végtelenek, ismerd meg őket.

Az unalmas történet
A Dallmayr kávé unalmas története az, amit PR oldalakon olvashatunk. Természetesen odafigyelnek a környezetre úgy termesztik. Csak a világ legjobb kávétermő vidékeiről származó legfinomabb kávébabokat használják és, hogy a legfontosabb kávé-beszerző országaik Etiópia, Pápua Új-Guinea, Kolumbia és Brazília.
És persze az is, hogy összetéveszthetetlen ízű, gyönyörű ízvilágú kávé, amit érdemes megkóstolni. Ám van egy másik történet is. Az izgalmasabb.

A Dallmayr izgalmas története
Az 1700-as évek körül egy család létrehozott egy kis üzletet valahol Münchenben. Ebben az üzletben nemzedékeken át mindenfélét árultak: pontosan úgy kell elképzelned, mint egy klasszikus vegyeskereskedést. Nyikorgó ajtóval, zsúfolásig, mennyezetig pakolt áruval és a mindentudó eladóval, akitől bármit kérhettél felállt a székéből és valahogy a kupac mélyéről elővarázsolta, hogy aztán hatalmas döbbenetedre az árát is fejből tudja. Egészen az 1870-es évekig ez történt. A bolt remekül működött, talán neve sem volt, amikor 1870-ben Alois Dallmayr végre adott neki: a sajátját. Így lett az üzlet Dallmayr.
A (most már Dallmayrnek nevezett) üzlet csak 1930 körül kezdett el kávét árulni. A rossz gazdasági körülmények miatt a kávé extra választékként került a kínálatba, hogy túléljék ezeket az időket. Ez igazi sikernek bizonyult. A Dallmayr ma Németország egyik legismertebb kávémárkája.

Startup
A Dallmayrt ma lehet, hogy startupnak hívnánk, mert az 1900-as évek legelején őrületesen kilőtt. 1900 körül Therese Randlkofer hozzáértő vezetésének köszönhetően a Dallmayr rendkívül gyorsan Európa egyik legjobb csemegebolt-hálózatává vált.
A cég elnyerte a bajor királyi udvar szállítója címet, és olyan vásárlókkal büszkélkedhet, mint a német császári család és 14 másik európai királyi ház. 1912-ben az üzlet kibővült, majdnem megduplázódott a mérete, és összesen 70 embert foglalkoztatott. Ezt a bővülést hamarosan visszavetette a nagy gazdasági világválság pénzügyi összeomlása. 1931-ben a Dallmayr, mint sokan mások a korszakban, a fekete péntek után nehéz helyzetbe került. A csemegebolt másik fő támaszpontot keresett az üzlet számára, és a kávé mellett döntött.
1933-ban a Dallmayr felvette Konrad Werner Wille-t, aki hozzájárult a Dallmayr kávé korszakának kezdetéhez. Konrad, a brémai kávészakértő mindössze 19 évesen külön kávés részleget hozott létre a Dallmayrnál. Ő vásárolja fel a nyers kávét, személyesen felügyelte a pörkölőgépen folyó munkát, és megszervezte az értékesítést. Igazi polihisztor volt.
Megszületett a Dallmayr kávémárka koncepciója. Alig néhány évvel később, a gazdasági válságok okozta bajokból kilépve a Dallmayr ismét szembesül egy hatalmas kihívással: a második világháborúval. A háború katasztrofálisan végződik – a Dienerstrassén található székház a földdel egyenlővé válik. Paul Randlkofer és Konrad Werner Wille testüket-lelküket a vállalkozás helyreállításának szentelik.

Menekülés a győzelembe!
Az 1950-es évek helyreállítást és korai sikereket hoztak a Dallmayr számára, ami szükséges reménysugarat adott a vállalkozásnak. A Dallmayr épülete új homlokzatot kapott, és új pompában ragyog. A kávébiznisz jól fejlődik, és nem telik el sok idő, mire a csemegebolt jó hírnevéhez a cég kávéjának jó híre is csatlakozik. Ez a sikersorozat az 1960-as években a vállalat további bővülését hozta magával a Prodomo kávékülönlegesség kifejlesztésével, amely gyorsan népszerűvé vált a kávérajongók körében egész Bajorországban. A terjeszkedést az Alois Dallmayr Vending Service megalapítása is támogatta.
Mára a Dallmayer az egyik legsikeresebb kávémárka, mely olyan kávékat kínál, mint például a d’oro, a prodomo, az otthoni barista kávék és a professzionális kávék. Minden zacskó kávébabnak saját íze és élménye van. Az egyik fajta több arabica vagy akár 100% arabica kávébabot tartalmaz, a másik arabica és robusta kávébab keveréke. Az arabica kávébabok nemes, finom, friss és gyümölcsös ízűek. A robusta kávébabok fűszeres és fás ízűek, így biztosan megtalálod köztük a számodra tökéletes ízűt!


Ismerd meg a nálunk kapható Dallmayr kávékat: https://kavearuhaz.hu/termekkategoria/szemes_kave/dallmayr/

Vélemény, hozzászólás?