Blog

A Föld napja és a kávé fenntarthatósága

Döbbenetes számokkal kezdjük: a világon – naponta – százmilliók isznak kávét, sokan akár több csészényit is. Hogy a kávé mindenkinek és mindenhol elérhető legyen körülbelül 25 milliónyian dolgoznak a kávéiparban, ez annyi, mint hazánk, Ausztria és Szlovákia összes lakosa. Nem vehetjük tehát természetesnek a kávé létezését és a korlátlan hozzáférést. Vigyáznunk kell a Földünkre, hogy legyen kávénk.

A Föld napja: így hat a kávéra
A Föld Napját minden évben április 22-én tartjuk, ezen a napon felhívjuk a figyelmet a Földünk természeti környezetének megváltozására. A Föld napja remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk a bolygóra gyakorolt hatásunkon, és átgondoljuk, hogy változtassunk életünkön a környezet védelmének érdekében.
A Föld napjának megünneplésének egyik módja, hogy etikusan előállított és fenntartható kávét választunk, mely például olyan kávébabokból készül, amelyeket fenntartható módon termesztenek és szüretelnek.
Az éghajlatváltozás ugyanis jelentős hatással lehet a kávéra, amely egyedülállóan érzékeny a hőmérséklet-változásokra és a szélsőséges időjárási viszonyokra. Ezek károsíthatják a növényeket és a kávé olyan – számára ismeretlen – kártevőkkel is találkozhat, amelyet nem tud legyőzni.
Egyes becslések szerint enyhítő intézkedések nélkül az éghajlatváltozás 2050-re a kávé termesztésére alkalmas terület a jelenlegi felére csökkenhet. Ami azt jelenti, hogy feleannyi kávénk lesz és egye fajták egyszerűen eltűnnek.

Így küzdünk a kávéért
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem most már egyértelmű eredményeket követel és igényel társadalmunkban. A kávés közösségek, kávénagyhatalmak vezető szerepet játszanak abban, hogy a kávé a világ első valóban fenntartható mezőgazdasági árucikkévé váljon, az ENSZ által meghatározott fenntarthatóság mindhárom aspektusa – gazdasági, társadalmi és környezeti – tekintetében.
A kávétársaságok az ellátási lánc egészében ambiciózus kötelezettségvállalásokat és átfogó programokat fogadtak el a fenntarthatóság elérése érdekében, amelyek a földhasználattól kezdve a gazdák megélhetéséig és még sok más területre is kiterjednek.

De mit teszünk pontosan és, hogy jó ez mindenkinek?
A legtöbb változással az a gond, hogy valakinek sérti az érdekeit, míg valaki másnak éppen jó. Nehéz megtalálni a középutat, ám a kávétársaságok és a kávétermelők közösen egy asztalhoz ülve sok mindenben megegyeztek. A Techno Service nonprofit cég moderálásának köszönhetően. Íme, a fontosabb területek, és megállapodások a kávéról, melyek a Föld Napja égisze alatt történtek

● Jobb gazdálkodás: A TechnoServe több mint 400 000 kávétermesztőt képzett ki fenntartható agronómiai gyakorlatokra, segítve őket termelékenységük és jövedelmük növelésében.
● Jobb üzlet: A megállapodás 266 új kávéfeldolgozó vállalkozás létrehozásában segített a gazdáknak, és több mint 760 meglévő feldolgozó vállalkozásnak adott tanácsot. Ez a támogatás hozzájárult a kávé minőségének és a piacra jutásnak a javításához, és világszerte 500 000 termelő jövedelmének növeléséhez.
● Jobb ellátási láncok: A TechnoServe a partnerekkel együttműködve gyakorlati és fenntartható megoldásokat dolgozott ki az ellátási láncok problémáira, beleértve a finanszírozáshoz való hozzáférést és a jobb átláthatóságot.
● Jobb környezet: A cég és a megállapodás egyszerű, költséghatékony megoldásokkal 843 vállalkozásnak segített a kávé értékláncában a fenntarthatósági szabványok elfogadásában, és pozitív környezeti és társadalmi hatások létrehozásában a közösségeikben.
Számos más partner is dolgozik a megoldások előmozdításán. A Nemzetközi Kávészervezet például jelenleg a Nemzetközi Kereskedelmi Központtal együttműködve feltérképezi a kávé fenntarthatóságára irányuló globális erőfeszítéseket és mindent megtesz a legkisebb környezeti terheléssel járó, de optimális termelésért.
És hogy állunk most? Hála az összefogásnak jelenleg a kávék majdnem 50%-a megfelel a szigorú feltételeknek, így ebben a pillanatban nem kell tartani attól, hogy a kávétermesztés csökken vagy attól, hogy túl nagy terhet ró a Földünkre.
Ismerd meg a kávéinkat és válaszd ki a számodra tökéleteset!

Vélemény, hozzászólás?