Blog

A frissen őrölt kávé csodás előnyei

frissen_őrölt_kávé

Minden embernek megvan a maga kedvenc kávéja: amíg egyeseknek könnyebb a már kész (például a 3:1-ben) kávét elkészteni, mások az őrölt kávéra esküsznek és vannak, akik inkább a szemesre, amelyet maguk őrölnek meg. Amikor a kávé frissen őrölt kávészemekből készül, az íze intenzívebb, frissebb és sokkal könnyebben testre szabható, mint a többié. Íme a szemes kávéból készült frissen őrölt kávé előnyei

Az íz

Ha csak nem vagy olyan kávéfüggő mint a Man In Blackben azok a kis földönkívüli kukacok, akiknek mindegy, csak kávét ihassanak, akkor a kávét az ízéért, az élményért iszod (és persze a hatása miatt is). A kávé különböző illatokat és ízeket, olajokat, a pörkölés során összegyűjtött „élményeket” tárol neked minden egyes szemben. Ha frissen őrlöd, ezek az illatok, olajok ízvilága erőteljes és friss marad. Később reakcióba lépnek az oxigénnel, és elkezdenek elpárologni. Minél tovább van a kávé kitéve a levegőnek, annál több ízt veszíthet.
Az őrlemény mérete és textúrája is fontos, mert minél apróbbra és minél porszerűbbre őröljük, annál nehezebben folyik át rajta a víz, annál jobban érzed a kávé egyedi ízvilágát, minél nagyobb szemekre őrlöd annál gyorsabban folyik át rajta a víz és lágyabb, kevésbé testes, kevésbé erős ízű lesz a kávéd. A kávéd íze és állaga attól függ tehát, hogyan őrlöd meg. Oké, de mik a konkrét előnyök?

Ha frissen őrlöd jobb minőségű lesz a kávé

Azért, mert nem oxidálódik és nem veszít az ízéből (vagy nem alakul át az íze). Ha a kávét a fogyasztása előtt őrlöd meg (vagy megőrli neked a kávéfőződ) akkor nem érintkezik az oxigénnel ezért sokkal izgalmasabb és érdekesebb lesz az íze mint az instant vagy napokkal, hetekkel ezelőtt megőrölt kávénak (még akkor is ha van valamilyen légmentesen záródó dolog, amiben tartod őket)

Ha frissen őrlöd jobb ízű lesz a kávé

A kávé kiemelkedő ízét a kávészemekben lévő kávéolajok adják. Ezek az olajok vízben oldódnak, fűzés közben ízt adnak a kávénak. A levegőben lévő nedvesség és az idő azonban károsíthatja a kávé ízét. A frissen őrölt kávé sokkal testesebb, finomabb és ízesebb mint a régen megőrölt, vagy az instant.

Az őrölt kávé friss

Most egy picit ne a kávéról beszéljünk. Tételezzük fel, hogy a tengerparton a koktélos pultnál állsz. Kérsz egy narancs dzsúszt: a koktélkészítő visszakérdez, hogy a dobozost, vagy facsarjon neked friss narancsból? Persze, hogy ez utóbbit kéred. A friss narancsot most cseréljük ki kávéra: persze, hogy a frissen őrölt kávé sokkal frissebb, finomabb és izgalmasabb lesz.

Az őrölt kávé tisztább

Erre valószínűleg nem is gondoltál, de az előre megdarált kávé rendkívül porózus részecskékből áll, és magában hordozza a levegő részecskéiből származó szennyeződések, például szagok és ízek kockázatát. Erre nem megoldás az a tévhit sem, hogy tárold a kávét hűtőben, mert akkor meg a paprika és a marhahús szagát veszi át. Amikor a kávé magába szívja más dolgok aromáját, az megváltoztatja a kávé illatát és ízét. Ha egész kávészemeket őrölsz, és azonnal lefőzöd a kávét, tiszta, ízletes csésze friss kávét kaphatsz.
Nálunk találsz szemes és őrölt kávét is: a választást rád bízzuk, kattints: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?