Blog

A jeges – instant kávékoktélok – titkai

Ha szereted a kávét biztosan egyetértünk abban, hogy nyáron, melegben semmi sem üdítőbb és finomabb, mint egy jéghideg, látványos jegeskávé, kávékoktél. Recept rengeteg van az interneten, de előfordulhat, hogy egyszerűen nincs kedved elkészíteni – darálni, főzni – az alapkávét.
Miért nem készíted el instant kávéból? Íme, néhány ötlet, hogyan csinálj instant kávét, instant kávéból (ugye átment a szójáték?)

Az instant kávé: ezt kell róla tudni

Biztosan te is számtalanszor hallottad, hogy „de hát az instant kávé nem is kávé, gyenge, vacak az íze”. Gondold el mi mennyiszer. Szóval elérkezett az ideje annak, hogy megbeszéljük pontosan mi az instant kávé és miért tudsz belőle gyorsan szuper jegeskávét vagy koktélt készíteni.
Az instant kávé története izgalmas.

Egészen az 1930-as évekig nem létezett, ám akkor kitört a nagy gazdasági világválság. Nem az volt a baj, hogy nem voltak javak (például krumpli, autó, arany, vagy cement, esetleg kávé) hanem az, hogy az embereknek nem volt pénzük ezeket megvenni.

Ha emlékszel még a történelem tanulmányaidra, Brazília konkrétan a tengerbe öntötte a kávéját. Volt rá oka. Brazíliában senki nem vette meg, Európába szállítani rizikós lett volna, tárolni pedig költséges (és semmi garancia nem volt arra, hogy később a tárolt kávét el tudják adni).

És itt jön a képbe az instant kávé: 1938-ban megszületett a Nestlé amelyik cég arról vált híressé, hogy a kávébabból instant kávét gyártott. A világ pedig ujjongva fogadta, hiszen sokkal hosszabb ideig lehetett eltartani és bárhol lehetett kávézni, kisebb helyen elfért, az élettani hatásai megegyeztek az eredeti kávéval, az íze sem tért el.

Miben különbözik az instant kávé a valóditól?

Az a helyzet, hogy semmiben.
Az instant kávé is kávéból van. Nem hiányzik belőle semmi, nincs benne extra adalékanyag vagy ízfokozó: Arabica és Robusta kávék megfelelő arányából készül. Semmi különbség nincs az instant és a többi kávé között: maximum az, hogy már kivonták belőle a vizet.
Éppen ezért szuper jegeskávé alapanyag. De hogyan? Máris mondjuk!

Így készíts instant kávéból azonnal jegeskávét

Mielőtt adunk 5 szuper tippet, hogyan tudsz gyorsan jegeskávét készíteni instant kávéból még egyszer hangsúlyozzuk, hogy nincs a kávék között különbség. Szóval egy jéghideg kávékoktél este 8-kor azt fogja eredményezni, hogy bizony aznap nem alszol: hiszen koffein is van benne (Hacsak nem koffeinmentesből készíted).
Íme tehát az 5 trükk (vagy akár lépés) hogyan készíthetsz szuper jeges kávét szinte azonnal, instant kávéból.
1: Az instant kávé nem oldódik hideg folyadékban, ezért bármilyen kávéfinomságot is szeretnél készíteni belőle először mindig forró vízben old fel. A trükk az, hogy kevés forró víz, kevés kávé, sok jég.

2: Jó ötlet, ha hosszabb kávékat készítesz. Olyanokat, amiben sok a hideg víz, a hideg tej és sok jégkocka is elfér a pohárban: így gyorsan le tudod hűteni

3: Bármilyen kávét is készítesz, ha lehűtötted csak utána dobd fel fagyival, vagy bármilyen extra finomsággal. Ha eleve hideg italba teszed a fagyit, lassabban olvad el.

4: Figyelj a színekre. A „barna” koktélokat készítsd barna cukorral (vagy nádcukorral) mert az nem szőkíti a kávét. A lágyabb jeges kávékat (például egy jéghideg kapucsínót) inkább fehér cukorral. Ha van kávéhabosítód habosítsd fel a kávét, és a textúrája miatt a koktélod tetején marad, ami nagyon látványos.

5: Gyönyörű kávét készíthetsz úgy is, ha „játszol” a jéggel. Mondunk pár profi ötletet.
– Ha tört jégből (zúzott jégből) készíted a kávét akkor rendkívül hamar lehűl, sokkal hamarabb, mint a jégkockával.
– Ha a szokásosnál nagyobb jégkockát raksz a kávés italba (de akár egy whisky-be is) akkor az nehezebben olvad el ezért nem lágyítja az ital ízét.
– Látványos lehet a kávé, ha nem kocka alakú a jég, hanem gömb, golyó vagy valamilyen szilikon forma.
– És egy utolsó ötlet: ha a jégkockát eleve kávéból készíted akkor megmarad az erőteljes kávés íz olvadás után is.
Nem kell „félni” tehát az instant kávétól, sőt, tökéletes alapja lehet egy gyors kávékoktélnak, vagy bármilyen jeges kávénak.

Itt találsz a kínálatunkban finom instant kávékat: próbáld ki őket!

Vélemény, hozzászólás?