Blog

A kávé 7 előnye, és 3 hátránya

Volt idő amikor azt mondták róla, hogy impotenciát okoz. Aztán azt, hogy aki sokat kávézik az megőrül. Kikiáltottak a lustaság elleni gyógyszernek, és a „mennyország ajándékának” is nevezték. A kávé az elmúlt évszázadok alatt kapott hideget és meleget, körüllengte számtalan tévhit, úgyhogy mi most összegyűjtöttük 7 (bizonyított) előnyét és 3 hátrányát.

A kávé

Állítólag a 15. század környékén – ez olyan régen volt, hogy itthon Mátyás király uralkodásának a fénykorát éltük – a jemeni szerzetesek már kávéztak azért, hogy a lehető legtovább fent tudjanak maradni, és minél tovább tudjanak imádkozni.
Valószínű, hogy nem ezért, de ma a kávé a világ egyik legkedveltebb itala aminek számtalan jó és néhány rossz tulajdonága van. Pontokba szedtük!

1: Növeli a fizikai teljesítményt!

A kávét sokan az ébrenléttel, és a „szellemi felpörgetéssel” azonosítják ami igaz is, de emellett növeli a fizikai teljesítményt is hiszen a koffein növeli az adrenalinszintet. Ha edzés (vagy bármilyen fizikai igénybevétel előtt) megiszol egy csészével, akkor akár 10-12%-kal is megnövelheted a fizikai teljesítőképességedet.

2: A kávé fogyaszt

Ez persze nem azt jelenti, hogy megtaláltuk az új csodaszert, nem is kell többé sportolni elég csak kávét inni, de tény, hogy a kávé tartalmaz magnéziumot és káliumot. E kettő elem pedig szabályozza a vércukorszintet, ezzel csökkenti az „édes utáni vágyat”. Biztos te is észrevetted, hogy a kávé után nem kívánod az édeset. Így ha nem is azzal fogyaszt, hogy csodaszer, de elveszi az édes iránti vágyat.

3: Zsírégető

És itt be is fejeztük, mielőtt egy túlbuzgó ökoanyuka, vagy egy „segítek lefogyni” csoport tagja ki nem találja, hogy ha a kávé elveszi az édes iránti vágyat, növeli a teljesítményt, és még zsírt is éget, akkor elég kávét inni ahhoz, hogy lefogyj. Nem, ez nem igaz. Az viszont tény, hogy a kávéban levő koffein zsírégető.

4: Védi a szívedet

Tanulmányok szerint a kávéfogyasztók korai halálozási aránya 25%-kal alacsonyabb, mint azoké akik nem isznak kávét. A kávé tulajdonképpen védi a szívedet. Csökkentheti a szívkoszorúér betegség kockázatát, és számos tanulmány szerint a napi akár csak egy csésze kávé fogyasztása megvédhet a szívrohamtól.

5: Megvéd a Parkinson kórtól

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás (a napi 2-3 csésze) 25% -kal csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. Bizonyítékok vannak arra ugyanis, hogy a kávé a Parkinson kór által érintett agyi területen okoz aktivitást, azaz tulajdonképpen megelőzheti a kialakulását.

6: Megelőzhető vele a rák

A kávé antioxidáns tartalmú, és tanulmányok kimutatták, hogy a nagy mennyiségű kávéfogyasztás (napi 4–6 csésze) csökkentheti egyes rákok kockázatát. Kifejezetten igaz ez a májrákra. Egy angliai tanulmányban több mint 2,25 millió ember vett részt, és kimutatták, hogy egy csésze koffeinmentes kávé 20% -kal, napi kettő vagy több csésze kávé 35% -kal, öt csésze kávé pedig 50%-kal csökkenti a májrák esélyét.

7: Finom

Mivel a kávé finom, ezért a kávéivás boldogsághormonokat szabadít fel, sőt, mivel a kávéivás szociális tevékenység, így a kapcsolatok kialakításában, fenntartásában is segít. És ez szuper tulajdonsága.

A kávé hátrányai

Ha a cikk itt befejeződne akkor a kávé a 21. század csodaitala lenne, olyan amelyik szinte mindenre jó. A marketingesek lecsapnának rá – mi már szinte látjuk, ahogy a reklámokban a 110 éves emberek kávét fogyasztanak miközben keresztrejtvényt fejtenek, rögtön az után, hogy súlyt emelgettek a tengerparton, ahova persze futva érkeztek – az ára az egekbe emelkedne, és mindenki kávét inna.
Pedig a kávénak (mint minden másnak ) vannak hátrányai. Máris mondunk hármat.

1: Az álmatlanság

A kávé azért okoz álmatlanságot, mert rosszul iszod. Egy csésze kávé akár 4-6 órán át is hat. Ez azt jelenti, hogy ha nem akarsz éjjel fent lenni, akkor az utolsó kávédat ebéd után fogyaszd. Ha ugyanis hazafelé az irodából bedobsz egyet, hogy éberebben vezess, az azt jelenti, hogy 10-11-ig lesz koffein a szervezetedbe. Alig alszod magad ki, és másnap még több koffein kell majd. Ez egy rossz körforgás, állítsd meg. Okosan kávézz, és ne engedd, hogy álmatlanságot okozzon.

2: Vigyázz a vérnyomásodra

Ha tudod, hogy magas a vérnyomásod, akkor mindig figyelj oda arra, hogy mennyi kávét iszol. Az évek során számos különféle vizsgálatot végeztek, amelyek azt mutatták ki, hogy a kávéfogyasztás után a koffeintartalom akár három órán keresztül növeli a vérnyomást. A magas vérnyomású emberek számára a túl sok kávé potenciálisan káros lehet az egészségre. Ha tudod, hogy magas, ne kávézz sokat, ha alacsony, akkor épp a kávé lehet a megoldás.

3: Fejfájást okozhat

Ez fura lehet, mert gyakran éppen akkor iszol kávét amikor fáj a fejed abban bízva, hogy majd ettől elmúlik. De nem fog. Illetve nem így hat. Ha fáj a fejed (ez akkor igaz, ha nagyon fáj) akkor a koffein + aszpirin kombó nagyon gyorsan fog hatni, de csak a kávé egyedül nem. A koffein nem fejfájáscsillapító sőt, inkább okozza, különösen akkor, ha megszoktál valamennyit, és éppen ennek a hiánya miatt fáj a fejed.

Ha szereted a kávét akkor kattints, több százból tudod kiválasztani a neked megfelelőt.

Vélemény, hozzászólás?