Blog

A kávé új élete: így hasznosíthatod a zaccot (1.rész)

Belegondoltál már abba, hogy a világon naponta hány tonna kávézacc keletkezik? Az emberek – valószínű, hogy te is köztük vagy – általában kidobják a kávéfőzés után visszamaradt kávézaccot, pedig van néhány szuper ötletünk, hogyan tudod egyszerűen hasznosítani a kertedben. Íme.

Mit tartalmaz a kávézacc?

Logikusnak tűnik, hogy semmit, szemét, ki kell dobni, de ez nem igaz, sőt szinte felsorolni is nehéz mennyi szenzációs anyag marad benne. Nézzük csak: a frissen főzött, használt kávézacc gazdag cukorban (ez a súlyának mintegy felét teszi ki) fehérjékben és ligninekben. A száraz kávézacc jelentős mennyiségű káliumot, nitrogént, magnéziumot és foszfort tartalmaz. A használt kávézaccban maradó koffein mennyisége a friss kávézaccban lévő koffein mennyiségének mintegy 48%-a, ezért akár még egyszer lefőzheted. Ezen kívül van még benne csersav, igaz kevés.
Rendben, ott állsz a kezedben egy adag kávézaccal. Mire használd? Íme 5 ötlet!

Tökéletes a kert trágyázáshoz

Nem tudjuk, hogy milyen a kertben a talajod, de hazánkban a legtöbb talaj nem tartalmazza a növények optimális növekedéséhez szükséges tápanyagokat. Ezért kell időről időre a gazdaboltba menned és – például gyeptrágyával – felturbózni a gyepedet, már ha azt akarod, hogy szép legyen. Miért nem használsz kávézaccot? A kávézacc remek trágya, mivel számos, a növények növekedéséhez szükséges kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaz. Emellett segíthet a talajban lévő nehézfémek koncentrációjának csökkentésében.

Komposztanyag

Ha éppen nincs szükséged arra, hogy a kávézaccal segítsd a kertedet, komposztálhatod a kávézaccot későbbi felhasználásra. A komposztálás egy olyan természetes folyamat, amely a szerves anyagokat, például az ételmaradékokat és akár a zaccot humusszá változtatja. Jó hír, hogy rengeteg tanulmány szerint a kávézaccal és konyhai hulladékkal készített komposzt tápanyagokban gazdagabb, mint a mesterséges, kémiai komposztok.

Elriasztja a rovarokat és a kártevőket

A kávéban található olyan vegyületek, mint a koffein és a diterpének, erősen mérgezőek lehetnek a rovarok számára ezért messziről elkerülik a számukra veszélyes helyeket. A kávézacc tehát hatékonyan elriasztja a szúnyogokat, gyümölcslegyeket és bogarakat, és más kártevőket is távol tarthat. Nincs más dolgod, mint szétszórni a kertben. Érdemes koncentráltan tenni leginkább ott, ahol ültök, ahol este töltitek az időt.

Bolhátlanítsd a kutyádat / cicádat vele.

Miért tennél ilyet, amikor a piacon rengeteg bolhátlanító termék van, igaz? Igen ám, de sok közülük kemény vegyszereket tartalmaz, és nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak a kedvenceden. Szerencsére a bolhák nem kedvelik a kávét: fürdesd meg a kedvencedet és dörzsöld át a bundáját kávézaccal, majd mosd ki. Nem csak a bolhák menekülnek, hanem ez a módszer simává és fényessé is teheti kedvenced szőrzetét.

Használd célzottan „növekedés gyorsítónak”

A zaccban levő anyagok segítséget nyújtanak a növényeknek ezt már megírtuk, de egy egy növénynek is segíthetnek: ha azt veszed észre, hogy a rengeteg elültetett tuja közül 2 csenevész, célzottan adj neki kávézaccot. Megteheted ezt bármilyen virág és növény esetében a végeredmény mindig ugyanaz lesz: hirtelen növésnek indul majd.
Nem baj, ha nincs kerted, ne dobd ki a zaccot, a következő cikkünkben megírjuk, hogyan tudod a háztartásban hasznosítani. Addig igyál egy kávét!

Vélemény, hozzászólás?