Blog

A világ 5 legnépszerűbb kávéíze

Szinte szélsőségesek a vélemények, mert a kávéivók egy része szerint vétek ízesíteni a kávét, tisztán és feketén kell inni. Ezzel ellentétben mások imádják a különleges, izgalmas ízvilágú kávékat és különböző ízesítőkkel dobják fel. Nem teszünk igazságot, nem állunk egyik oldalra sem, de összegyűjtöttük a világ legkedveltebb kávéízeit.

Miért ne ízesítsd és miért igen?

Az igazi kávémegszállottak – azok, akik különbséget tudnak tenni a robusta és az arabica között, vagy akik érzik a savasságot, esetleg a gyümölcsös aromát – nem ízesítik a kávéjukat mert éppen ezt az eredeti ízt élvezik benne. Az átlagos kávéfogyasztók szerint a különböző ízesítésekkel jobb ízűvé lehet tenni a kávét és szívesen kipróbálnak izgalmas ízeket.
De melyek a legkedveltebb ízesítők?

5: A mocha

Igazad van, ha most azonnal azt mondod, hogy „de hát a mocha az nem egy kifejezett íz”, meg nincs is igazad. Tény, hogy a mocha egy fantázianév. Kell hozzá egy finom presszó, tej és…. tadááám…. egy egész evőkanál csokoládészirup, és tejszínhab. Az a különleges ebben az ízesítésben, hogy nem nyomod el vele a kávé eredeti aromáját, inkább csak előhozod a csokoládésságát és karcosságát. A tejszínhab pedig pompás lágysággal fojtja el az erős ízeket. Nem mindegy miből készíted, kattints, szuper mocha kávé alapanyagokat rejtettünk ide: https://kavearuhaz.hu/termekkategoria/orolt-kave/segafredo-orolt-kave/

4: A sütőtök

Akár hiszed, akár nem a sütőtök a világ negyedik legkedveltebb kávéíze egészen egyszerűen azért, mert sok kávéfogyasztó számára ez a legmegfelelőbb választás a hűvös őszi estéken. Természetesen inkább Észak-Európában kedvelt. A sütőtök egyébként (néha itthon is tudsz venni például sütőtök latte-t igaz, szezonálisan) nem csak sütőtök ízből áll. Jellemzően őszi fűszerek finom keveréke, beleértve a szerecsendiót, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget. A sütőtökfűszer egyszerűen ellenállhatatlan, ha jó minőségű kávéhoz adják.

3: A mogyoró

Bár sokan allergiásak rá a mogyoró mégis a világon a harmadik, azaz bronzérmes kávéíze. A „jó” mogyorónak alapvetően édes, vajas lecsengése van, jellegzetes mogyorós és csábító aromával, amelyet egyszerűen nem lehet nem beletenni a kávéba. A különlegessége, hogy csodásan elegyedik a vaníliával és a csokoládéval, így valószínűleg gyakran találkozhatsz vele ezekkel párosítva az italokban. De talán ennél is izgalmasabb, hogy a kávé diós íze nagyon jól működik együtt a mogyoróval.

2: A bors/menta

Nem írtuk el és tudjuk, hogy nem számítottál rá, de tényleg: a borsos mentás kávé a világ második kedvence. Mentolos aromája van, hűvös és mégis lágy ízprofillal. A legkülönlegesebb az, hogy alapvetően egy téli kávénak gondolod, de nem az. A bors/menta (vagy akár borsmenta) a melegebb hónapokban a cold brew kávéhoz is remekül illik azért, mert először egy meleg csábító ízt ad majd pillanatokkal később a hűsítő mentát is megérzed. Miközben egy kávét iszol. Őrület!

1: A vanília

Próbálunk tárgyilagosak és visszafogottak lenni, de egyszerűen rajongunk a vaníliáért. Ha ízesíteni szeretnél egy kávét a vanília édes aromájával és gazdag ízével egyszerűen nem lehet hibázni. A vanília finom és szinte megnyugtató ízű, könnyen ellágyíthatja a karcosságot, keserédességet. Ezek a tulajdonságok teszik a vaníliát a kávé tipikusan erősebb és robusztusabb ízének ragyogó kiegészítőjévé. Függetlenül attól, hogyan szereted a kávét – feketén, latteként cappuccinóként vagy macchiatóként – néhány csepp vanília fokozza az ízét.

Extra tippünk: előző nap csepegtess pár csepp vaníliát a kávészemekre. Egyszerűen szenzációs íze lesz még jobb, mintha a kész kávéba raknád.

Kattints és kóstolj meg egy finom új kávét, megérdemled

Vélemény, hozzászólás?