Blog

Amikor a méret a lényeg, azaz melyik kávé mekkora?

Vannak olyan kávéfajták, amik sztenderdek, és te is tudod, hogy mekkorák, mit várhatsz tőlük. Vannak kávék, amik megengedőbbek, amikről a kávézóban is megkérdezik, hogy kicsit, közepeset, vagy nagyot kérsz? Kétségtelen, hogy nehéz kiigazodni a sok kávéfajta eltérő méreteiben, ezért megírtuk melyik kávé mekkora.

Amikor a méret a lényeg

Biztosan észrevetted már, hogy egy éttermi itallapon a legtöbb ital mellé oda van írva, hogy mekkora mennyiségre is vonatkozik az ára. Lehet, hogy lesz egy kis káosz, mert a Martinid majd deciben adják meg, a pálinkát 2 centiliterben, a víz és a sör és a bor meg deciben, vagy literben, de átszámolod, és tudod a „várható űrmértéket”
De mekkora egy kávé?

Melyik kávé mekkora?

Elvileg minden kávétípusnak van egy „standard” mérete. Van, ahol ezt a standard méretet elképesztően szigorúan be is tartják. Olaszországban például olyan komolyan veszik, hogy nem illik eszpresszót ristrettós csészében adni, máshol pedig simán felöltik a lungódat akár kétszer olyan hosszúra, mint kellene.
Na, oké, de akkor most már tényleg jöjjenek a méretek.

Aki a kicsit nem becsüli…

A két legkisebb kávé az eszpresszó, és a ristrettó. A ristretto a „legrövidebb” kávé, technikailag egy fél korty sincs, mindössze maximum 20 milliliternyi. Azt szokták róla mondani, hogy a kávé esszenciája. A 20 milliliter az 2 centiliter, azaz a ristretto annyi, mint egy 2 centes pálinka. Az eszpresszó kicsit megengedőbb, mert az 25-30 millisre főzött kávé: kifejezetten a számára készült csészében felszolgálva.
Tehát röviden. A ristretto 20 milliliter, az eszpresszó 25-30.

Ha egy kicsit nagyobbat szeretsz

Itthon talán nem is annyira ismert, de van a doppio ami tulajdonképpen „dupla kávé” elérheti a fél decit is. Őt követi a sorban az Americano, amelyik azért különleges, mert a mérete rajtad múlik: egyszerűen felöntik vízzel az eszpresszót, ezzel lágyítják, de az egy decit ritkán éri el, és általában megkérdezik mennyi vizet kérsz bele. Majdnem teljesen ilyen a lungo ami egy hosszabb eszpresszó, 40-50 milliliternyi. A mochától (ha szereted) azt várhatod el, hogy fél deci lesz körülbelül. Tejes-csokis finom kávé, amit mindenképpen ki kell próbálnod.

Akik a kicsit nagyobbat szeretik

Ha szereted a „nagyobb, hosszabb” kávékat, akkor a macchiato, és a cappuccino a te kávéd. Mindkettő körülbelül 1,5 deci de a macchiato kötöttebb, mert abban kevés a tejhab, a cappuccinot pedig te határozod meg. De eredetileg 1,5 decisre, 2 decisre készítik.
Még ennél is hosszabb kicsit a latte macchiato, és a Cafe Latte: mind a kettő minimum 2,5 deci, és a baristák kedvencei, mert teret ad a „játékra”, például ahhoz, hogy különböző rétegelt kávékat készíthessenek.

Ha rajongsz a nagyért

A különösen hosszú kávék – az olyanok, amelyek simán 3-4 decik is – legtöbbször „kitalált” kávék. Jeges kávé valamilyen fantázianévvel, de a Cafe a Lait-ból is készíthetsz szinte akármekkorát, mert ott a lényeg, hogy 1:1 arányban legyen kávé és meleg tej a poharadban.
Persze, a rövid, a közepes, és a hosszú kávékhoz is elengedhetetlen egy kellemes aromájú pörkölt kávé.

Kattints, és nézz szét nálunk.

Vélemény, hozzászólás?