Blog

Az ízesített kávé

izesitett_kave_coffee_

Biztosan találkoztál már izgalmas fantázianevű ízesített kávékkal: dohányízűvel, vaníliással, csokoládéssal, narancsos sütivel, citromossal, fahéjas szilvával, szinte bármilyennel. De hogyan készülnek ezek az ízesített – pörkölt – kávék? Tudd meg!

A trendi ízesített kávé

Ha most besétálhatsz egy kávézóba, nagy eséllyel a szegfűszegestől vaníliáson át a csokoládétól a mogyorósig vagy akár a whiskey-ig bármilyen ízesítésű kávét kapsz. A legtöbb esetben ezek az ízesített kávéitalok az ízüket a kávéhoz hozzáadott extra összetevőkből – például szirupokból, fűszerekből nyerik. De tudtad, hogy kaphatsz valódi kávébabot is, ami szintén ízesített?

Az ízesített kávébabok már több száz éve léteznek, de az 1990-es években kezdtek nagy népszerűségre szert tenni, amikor új olajokat fejlesztettek ki különböző ízekben, ami valójában válasz is a kérdésünkre: az ízesített kávé trendi is és nem is. Az igazi kávérajongók általában elkerülik az ízesített kávékat az átlagember – és ide tartozol te is és én is – imádja felfedezni az új ízeket.

Mik azok az ízesített szemes kávék?

Az ízesített szemeskávé pontosan az, amire gondolsz: olyan kávébabok (kávé), amelyekbe különböző ízeket kevertek. Ezt a kávét le lehet főzni, hogy ízesített kávét készítsenek belőlük, vagy – szinte hihetetlen, de egyszer kóstold meg – akár főzés nélkül fogyaszthatóak, rendkívül ízletesek. Az az izgalmas míg bennük, hogy valójában nincs határ.

A kávébabokat szinte bármilyen ízben beszerezheted, a kávépörkölők és a kávégyártók, vannak olyan kávébabok, amelyeket whisky- és rumos hordókban áztatnak, hogy finom alkoholos ízt adjanak nekik.

Ízesített kávé: kétféleképpen is elkészítheted

Az ízesített kávé elkészítésének többféle módja van: az egyiket otthon is elvégezheted, a másikat pedig azelőtt elkészítik, hogy a kávébabokat bezsákolnák és elszállítanák a vásárlóknak vagy a boltokba.

(Sajnos az igazi ízesített kávébabok kémiai aromát használnak, ami egyeseknek nem biztos, hogy tetszik, de ha nem rajongsz a kávé ízéért, akkor ez lehet a legegyszerűbb módja annak, hogy belevágj.)

Ha otthon szeretnél inni egy szegfűszeges latte-t nincs más dolgod, mint szegfűszeget tenni a latte-ba, ha citromosat akkor reszelj rá citromhéjat.

Ez persze még nem minden: vannak olyan szirupok, amelyeket kifejezetten a kávé ízesítésére készítettek így könnyem készíthetsz magadnak makadámdiós, mézeskalácsos, vagy szinte bármilyen kávét.

Elég egy kevés aromát adni hozzá.
(Ezt pontosan úgy képzeld el, mint a vaníliás sütit, amihez vanília aromát adsz vagy a citromosat, amihez citromot, esetleg a rumosat amihez rumaromát)

Hogyan készülnek az ízesített kávészemek?

Az igazi ízesített kávészemek elkészítéséhez az ízesítésnek röviddel a pörkölés után kell megtörténnie, amíg a kávészemek még melegek. Az ízesített szirupokat a meleg pörkölt kávébabokhoz adják, majd alaposan összekeverik, hogy az összeset egyenletesen bevonják.


Amint a kávé magába szívta az összes aromát, készen állnak a csomagolásra.
Megkönnyíti a munkát, hogy a kávébabok nagyon porózusak, és szivacsként viselkednek, hogy magukba szívják az összes szirupot és a szirupok aromáját.

Ezáltal megkapják a kívánt ízt és illatot, amelyet a gyártó szeretne elérni. Ezek az ízek és illatok mostantól a kávébabokkal együtt maradnak, amíg azokat meg nem őrlik, fel nem főzik, és fel nem szolgálják.

Van, aki nem szereti

Ahogy fentebb említettük, a kávéínyencek nagyon ellenzik a kávé ízének és illatának “fokozására” használt ízesítőszerek használatát. Úgy vélik, hogy a kávé természetes íze – a talaj és az éghajlat, ahol a kávébabokat termesztik, a pörkölés, a keverés – sokkal természetesebb ízválasztékot biztosít.

És van egy másik ok. Az, hogy az elkészítésük „piszkos”. Az ízesített kávé készítéséhez használt szirupok bejutnak a gépekbe, és a feldolgozás minden részét befolyásolhatják azután.

Ha egy termelő azt tervezi, hogy normál kávébabot pörköl és gyárt, ízesítés nélkül, akkor vagy külön feldolgozó területet kell fenntartania az ízesített kávébabok számára, vagy minden egyes adag ízesített kávé után alaposan meg kell tisztítania a berendezéseit.

Lehet, hogy az ízesített kávé nem mindenkinek ízlik, de kétségtelen, hogy van közönségük. A kávé népszerűsége az ízesített kávéitalok bevezetésével az évek során robbanásszerűen megnőtt, így természetes, hogy az emberek az ízesített kávébabokat is ki akarják próbálni.

Persze megteheted. Szerezz egy finom kávét és próbáld ki ízesítés nélkül vagy – például egy kevés – Moninnal.

Kávét itt találsz: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?