Blog

Az ízesített kávék titka

Ma már szinte bármelyik kávézóban kérhetsz vaníliás, pekándiós, csokis, fahéjas, vagy akár más mennyei ízesítésű akár szezonális – tökös, almás pités – kávét. Ezek a csodás ízek nem a kávé feldolgozása közben jönnek létre, hanem úgy, hogy a pörkölt kávéhoz aromaolajat adtak. Íme, hogy készül az ízesített kávé és a világ kedvenc kávéízei!

Mik az ízesített kávék?
Az ízesített kávé éppen az, amire gondolsz. Úgy készül, hogy miután megpörkölték a kávészemeket, megízesítik. Van azonban egy nehézség: valahogy rá kell venni az amúgy is olajos és csúszós kávészemeket, hogy a hozzáadott íz rátapadjon. Ehhez legtöbbször egy másik olajat kell bevetni.
A kávé végleges íze összetett: a kávé eredeti ízéből + a rajta kialakult olajból + „ragasztó” olajból + a természetes aromák keverékéből áll.

Hogyan készül az ízesített kávé?
Mindenünk megvan ahhoz, hogy a folyamat egyszerű legyen. A pörkölés után ezeket az aromaolajokat hozzáadják a kávébabhoz. Az olajat a pörkölt kávébabokra permetezik, miközben azok egy nagy keverőben átlagosan 15-30 percig forognak. Miután a kávébabok egyenletesen bevonódtak az ízzel, körülbelül 30 percig hagyják állni őket, hogy magukba szívják. És készen is van az ízesített (és természetesen picit más illatú) kávé.

Hogyan készíthetsz otthon ízesített kávét?
Többféleképpen. Vagy úgy, hogy megvásárolod a gyártók által ízesített kávét, vagy egyszerűen te magad ízesíted meg. Erre is kétféle megoldás van. Íme mindkettő.
A legegyszerűbb módja az otthoni ízesített kávé elkészítésének, ha fűszereket keverünk az őrölt kávéhoz a kávéfőzőnkben. Csak töltsd meg a kávéfőzőt az őrölt kávéval (vagy a kávészemekhez) és add hozzá a kívánt fűszereket. Ezáltal a fűszerek és a kávéőrlemény együtt főnek, ami a kávé elkészülte után egy egyedi, ízesített kávét eredményez.
A második módszer, ha ízesíted (például vaníliás tejjel, kókusszal) vagy valamilyen népszerű kávéízesítővel, ízesített sziruppal dobod fel.

Magyarország kedvenc kávéízei
Megértjük, hogy rendkívül nehéz lehet kiválasztani a hozzád illő kávéízt (ráadásul legtöbbünknek nem is egy van), ezért inkább azt mondjuk el melyik a legtrendibb.
Kezdjük a kötelezővel: karácsonykor kihagyhatatlan a pumpkin spice latte, és minden sütőtökös, macarosnos íz. Mi magyarok egyébként picit konzervatívak vagyunk: ahogy fagyiból is a csoki és a vanília a kedvencünk a kávéban is a klasszikus a legmenőbb.A vanília kávéért éppúgy odavagyunk, mint a csokoládés, fehércsokisért. Rendkívül népszerű a fahéjas (akár keverve: fahéj vanília és fahéj-csoki) a dohány íz és illat a karamell, és még idefér a különös kókusz kávé is.
A gyümölcsös ízű kávéknak még van egy előnye: a maradék kávézaccot (mivel a zacc megőrzi az aromát) illatos testápolónak is használhatod, ráadásul bőrradír is. (Lehet, hogy nem is tudtad, hogy a kávé szenzációs a bőrnek?)
A kínálatunkban nincs előre ízesített kávé, de bármelyikkel megteheted és vannak olyanok is, amelyek íze jellegzetesen csokis, virágos, karamell. Ismerd meg a kávéinkat!

Vélemény, hozzászólás?