Blog

Barista, a kávék szakértője (2. rész)

Az előző cikkben megírtuk (ide kattints, ha még nem olvastad) azokat az inkább emberi, mint szakmai elvárásokat, amelyek feltétlen fontosak ahhoz, hogy szuper baristává válj. Most nézzük azt, hogy a képzés elvégzése után milyen speciális képességekre lehet ahhoz szükséged, hogy a legjobbak közé emelkedj?

A speciális képességek

Az még senkit nem tesz jó baristává, hogy szereti a kávét, megtanulta hogyan kell elkészíteni, kedvesen mosolyog, kellemes a megjelenése, vagy szép. A legjobb baristáknak van néhány – tanulható – szuperképességük, íme, összegyűjtöttük.

1: Ismerd a felszerelést és a lehetőségeket

Minden kávézó egymástól eltérő berendezéseket használ, de az általános darabok mindig ugyanazok. Baristaként tudnod kell, hogyan működnek ezek a berendezések ahhoz, hogy hatékonyan tudd használni őket, és – akár – meg is tudd javítani, ha valami elromlik. Ez persze nem az azt jelenti, hogy a létező összes kávédaráló, víztisztító vagy eszpresszógép, melegítő minden hibáját gyorsabban megoldod, mint egy kávégép szerelő (azt ránk bízhatod) hanem azt, hogy apró, kisebb hibákat gyorsan orvosolj.

2: Érts a kávéhoz

Ha barista vagy valószínűleg nem okoz gondot egyetlen kávé elkészítése sem. Ám mindig van valami új (egy alapanyag, egy technika, egy íz, egy keverék, egy mozdulat) amit meg lehet tanulni Ezek pedig módot adnak arra, hogy akár kísérletezhetsz is új ízekkel, módszerekkel, eljárásokkal.
A kreativitás mellett bírnod kell a nyomást. Nem hibázhatsz, minden baristától elvárt, hogy bármikor tudjon készíteni egy kiváló eszpresszót, egy cappuccinot, vagy lattét. Mivel ezek a legnépszerűbbek, lehet, hogy egyszerre többet és több fajtát is kell főznöd magabiztosan. Amikor ugyanis a kávézó tele van vendégekkel nincs idő azon gondolkodni, hány deci tej is kell egy flat white-ba.

3: Tudj csapatban dolgozni

Ezt szinte minden álláshirdetésnél és az élet 5000 területén hallod (akkor is, ha éjszakai portást keresnek egy kőfejtőbe) de itt most tényleg fontos. Egy kávézóban – csúcsidőszakában – sok alkalmazott dolgozhat együtt a rendelések teljesítésén, ami csapatmunkát tesz szükségessé. Valaki kezeli a pénztárgépet és továbbítja a rendeléseket, egy másik személy elkészíti az italok nagy részét, más felveszi a rendeléseket, te pedig elkészíted, kiviszed. Ez nagy koncentráltságot kíván és komoly együttműködést.

4: Ismerd a rendszereket

Jó, persze tudsz számolni, de a legtöbb baristától elvárt, hogy ismerje és magabiztosan kezelje a pénztárgépet vagy POS-rendszert, és a készpénzt is. Egy kis kávézó egyszerű pénztárgép rendszerrel és kézzel írt rendelésekkel dolgozik, de a nagyobb láncok bonyolult rendszerekkel. Az sem jó, ha hibázol, mert hiába történik meg ezer alkalomból csak egyszer, az az egy vendég azt fogja gondolni, szándékos volt és be akartad csapni.

Mielőtt eldöntöd, hogy barista leszel kattints és kóstold végig a legfinomabb kávéinkat, hogy ha majd szükség lesz rá, pontosan ismerd az ízeket és a lehetőségeket. (Persze akkor is várunk, ha „csak” kávérajongó vagy)

Vélemény, hozzászólás?