Blog

Caffe Vergnano az egyik legrégebbi olasz eszpresszó

Olaszország kávébirodalom: tökéletes példa erre a Caffe Vergnano, mely több mint 140 éves múltra tekint vissza. Az 1882-ben alapított kis manufaktúra napjainkra Itália egyik legismertebb olyan kávémárkájává vált, amely ötvözi a hagyományos kávékészítési módszereket a modern technológiával. Ismerd meg az egyik legrégebbi olasz kávé történetét!

Márka és életérzés
Pár évtizede garázscégnek, ma startupnak neveznénk: a Caffe Vergnano története egy kis élelmiszerboltban kezdődik Chieriben, egy Torino melletti kisvárosban. Az első tulajdonosa (egyben alapítója és kávémestere) nem más, mint a jelenlegi tulajdonos dédapja, Domenico Vergnano. Domenico hamar elsajátítja a kávépörkölés és kávékeverés tudományát és olyan szenzációs ízvilágú kávékat készít, hogy alig pár év alatt kinövik a pici, Chieri-i üzletet. A fejlődés megállíthatatlan, a Vergnano üzleteket és raktárakat nyit nagyobb városokban, például Torinóban és Albában, 1930-ban pedig megvásárolja első kávéfarmját Kenyában…. Mára a Vergnano gyár 13500 négyzetméteren terül el.

Mi a különleges a Caffe Vergnano kávékban?
Az, hogy odafigyelnek a legapróbb részletekre is. Azért, hogy megőrizzék azt a minőséget, amelynek köszönhetően a kávé szerelmesei másfél évszázada megbíznak benne, a Vergnano aprólékosan ellenőrzi a gyártás minden fázisát, a nyersanyag kiválasztásától a pörkölésen át a pontos keverésig.

Pedig nem egyszerű a folyamat: a kávé kilenc különböző országból származik, olyan farmokról és termelőktől, akikkel a Vergnano bizalmi kapcsolatot alakított ki, így biztos lehet az egyenletesen tökéletes minőségben. A pörkölés minden egyes kávétípus esetében külön-külön történik, figyelembe véve a kávé egyedi igényeit.

Maga a pörkölés lassú és nagy odafigyelést igényel azért, hogy az egyes kávéfajták aromája és íze a lehető legjobban kibontakozhasson. Ezért a Vergnano-nak saját kávépörkölő mesterei vannak, akikre komoly felelősség hárul. Amint aztán a szemek kihűltek eljön a keverés ideje. A különböző fajtákat tapasztalt keverők különböző arányban keverik össze, hogy elkészüljenek a Vergnano olyan finomságai, mint a klasszikus Antica Bottega, vagy a legerősebb és robusztus Gran Aroma.

A fenntarthatóság
A Caffé Vergnano nemcsak a hagyományok ápolására törekszik, hanem elkötelezett az innováció és a fenntarthatóság iránt is. A vállalat folyamatosan fejleszti termékeit és gyártási folyamatait, hogy minimalizálja környezeti lábnyomát. Az újrahasznosítható és komposztálható csomagolások, valamint a fenntartható kávétermelési gyakorlatok mind részei ennek a törekvésnek. Emellett a Caffè Vergnano minden évben a nők szerepének erősítésén és előmozdításán dolgozik a kávéültetvényeken világszerte a Women in Coffee kezdeményezéssel, amely olyan konkrét projekteket támogat, amelyek célja a nők szerepének erősítése és előmozdítása.

A Café Vergnano egy különleges márka, a tradíció és az innováció tökéletes harmóniáját testesíti meg. Több mint egy évszázados tapasztalattal és elkötelezettséggel a kiváló minőség iránt, meghatározó szereplője a globális kávépiacnak. Akár egy gyors reggeli espresso-ról, akár egy nyugodt délutáni kávézásról van szó, a Café Vergnano minden pillanatot különlegessé tesz.

Vélemény, hozzászólás?