Blog

Egyél kávészemeket!

Oké, elég vadnak hangzik a cím, és nyugodtan felteheted a kérdést, hogy kinek van kedve keserű és kemény kávészemeket enni (inkább egyben lenyeled, ha fontos) pedig nem ördögtől való az ötlet. Szeretnéd megtudni miért egyél kávészemeket? Máris elmondjuk!

Meg tudod enni?

Mielőtt ráveszünk arra, hogy alkalmanként vagy rendszeresen fogyassz pörkölt kávészemeket tisztázzuk azt, hogy semmiféle technikai akadálya nincs annak, hogy megedd. Befér a szádba, szét tudod rágni. Nem az a kérdés tehát, hogy meg tudod-e enni a kávészemeket, hanem az, hogy van-e ennek bármi értelme?
Spoilerezünk: van, sőt, tulajdonképpen régen ez volt a kávéfogyasztás helyes módja: az emberek egészen egyszerűen elrágcsálták a kávét.

Biztonságos kávészemeket enni?

Igen, nyugodtan ehetsz kávészemeket, de (oké, vicces lesz) ne egyfolytában és ne kétmarékra. Bár szét tudod rágni és semmilyen kockázata sincsen annak, ha lenyeled, nem szabad elfelejteni, hogy a kávénak magas koffein- és savtartalma. Túlzott fogyasztás esetén a koffein nagyon felpörget, a kávé magas savtartalma pedig emésztési zavarokat és gyomorpanaszokat okozhat.
Szóval nyugodtan egyél kávészemeket, de ne sokat. (Gondolj abba bele, hogy a kávégéped mennyi kávét őröl meg egy adaghoz). Más is megpróbálta már és ők azt ajánlják, hogy 20-30 darabot egyél egy nap, körülbelül.

Milyen íze lesz a kávészemnek?

Ha most egyből rávágod, hogy borzasztóan keserű, akkor tévedsz. A pörkölt kávészemek ropogósak és kemények eközben kissé szemcsések is. Fura, de ha odafigyelsz (és tényleg nem akarsz túlesni rajta) akkor érezni fogod a kávé ízvilágát: tudod azt a csokoládét vagy málnát vagy gyümölcsös ízeket, amiket minden kávé leírásában megtalálsz és általában nem érzed, mert a kész kávédat megcukrozod, ízesíted, tejet teszel bele: szóval elnyomod az eredeti ízét. A kávészem rágásakor ezek az ízek előjönnek (persze, alapvetően kesernyés)

Mi értelme van kávészemeket enni?

Jussunk már el idáig, gondolod jogosan, hiszen szürreális, hogy valaki arra biztat, hogy egyél kávét: nos ideértünk. Hihetetlen de sok-sok előnye van a kávérágcsálásnak.
A kávészem a létező legjobb antioxidáns. Felveszi a harcot a rettegett szabadgyökökkel és segít megelőzni egy csomó betegséget. (Tényleg legalább hatféle antioxidánst tartalmaz). Ha rágcsálod felturbózza az agyadat, csak kicsit gyorsabban mintha ledarálnád és utána innád meg a főzetet. Csökkenti az izomfájdalmat (majdnem a felére, miközben az aszpirin csak 25%-kal).
Ha hardcore kávészemevő vagy, akkor érdemes tudnod, hogy a pörkölt kávéban feleannyi kalória, negyedannyi zsír és 4x annyi rost van, mint ugyanakkora adag pörkölt földimogyoróban vagy szotyiban. Szóval csupa előnye van. (És még a rágóizmokat is segíti, plusz mindig kedves kávéillatod lesz)

Hogy edd a kávészemeket?

A legegyszerűbb és legtisztább módja, ha csak bekapsz egyet és elrágod. Időről időre láthatsz kávépörkölőket, akik ezt csinálják, különösen akkor, amikor tanulják a kávépörkölést, szóval ez egyáltalán nem hülyeség. Annyira nem, hogy sok kézműves boltban ma már csokoládéval bevont kávét árulnak rágcsálni valóként vagy csemegeként, karácsony táján nagyon népszerűek.
Szóval nem, nem őrültünk meg. Tényleg érdemes kávészemeket enned, semmilyen gondot nem okozol magadnak vele és nagyon egészséges.

Mutatjuk a szemes kávéinkat. Ha elrágcsálnád őket akkor akár több hónapra is elég egy zacskó (oké, ezt nem tudtuk kihagyni) de ha innál egy kávét, akkor is remek választások!

Vélemény, hozzászólás?