Blog

Erre jó a kávézacc, ha vannak növényeid

Ahol van kávé, ott van kávézacc is, és szegény zacc a szemetesben, a lefolyóban, vagy (ne mond, hogy soha nem tetted még) a vécén lehúzva végzi. Pedig nem feltétlenül kellene ennek így történnie. A növényeid – és a kerted – például örülne a zaccnak. Íme néhány ötlet, hogyan hasznosíthatod a kávézaccot a kertedben, a növényeidnél.

Tudtad, hogy van, akik keresik a zaccot?

Külföldön gyakori, hogy a kávézók (akik nagy zacctermelők) gyűjtik, és ingyen odaadják a kávézaccot a kertészeteknek. Ennek kettő oka is van: egyrészt ez gazdaságos, mert a kávézacc (külföldön) olyan hulladék, aminek a megsemmisítéséért fizetni kellene a kávézóknak, másrészt az, hogy a kertészetek rengeteg mindenre fel tudják használni. Ahogy te is, ha van kerted, vagy vannak növényeid.
Íme néhány ötlet, hogyan hasznosítsd a zaccot.

A kávézacc remek talajjavító.

Az kávézacc szuper ötletnek tűnik, ha javítani akarod a talaj minőségét, de van egy kis gond vele. Az, hogy (valamennyi) koffeint mindenképpen tartalmaz a maradék kávézaccod, ami nem feltétlen jó egyes növényeknek. A koffein – önmagában – könnyen akadályozhatja is egyes növények növekedését, különösen akkor, ha azok még „kicsik” és fiatalok.
Akkor hogyan jó mégis a kávézacc talajjavításra? A megoldás az, hogy a kávézaccot össze kell keverni más szerves anyagokkal (például komposzttal vagy levéllel), mielőtt talajjavítóként, vagy ebben az esetben szinte mulcsként használnánk. Vagy (legalább) gereblyézd el egyenletesre, ne legyenek nagy kávézacc „csomók” és úgy javíthatod a talajt velük.

A kávézacc szinte műtrágya

A kávézaccot használhatod nem csak talajjavításra, hanem konkrétan egyes növények „műtrágyázására” is, mert nagy mennyiségben tartalmaz olyan – nélkülözhetetlen – tápanyagokat, mint a nitrogént, valamint káliumot és foszfort, és egyéb mikroelemeket. A szerves elemek mennyisége és aránya változó, de a kávézacc felhasználható lassan felszabaduló műtrágyaként is. Akkor egy adott növényhez tedd, akár vastagabban is. A növény nem feltétlenül kinti, akár a benti virágok talaját is feljavíthatod vele.

A kávézacc növényvédő szer is

Van egy tévhit miszerint ha kávézaccal véded meg a növényedet akkor az (egyébként undorító és kártevő) meztelen csigák nem mennek közel a növényhez, sőt a zacc a hangyákat is elriasztja. Ez nem igaz, sem csigát, sem a hangyákat nem fogja érdekelni a zacc. Ellenben sok más kártevő utálja, szóval használhatod növényvédőként is, csak ne a csigák és ne a hangyák ellen mert őket pont nem érdekli.

A kávézacc megvéd a kutyáktól

Ez a legegyszerűbb, és a legnagyszerűbb hatása. A kávézacc illata erős, és ez nem minden kutyának tetszik. Ha olyan a kutyusod, amelyik előszeretettel pisili ki a növényeidet, akkor a zacc megvédheti a növényt. A kutya ugyanis szeret oda pisilni ahova szokott, amit megjelölt. Csakhogy, ha nem érzi a saját pisijének a szagát (mert elnyomja a zacc illata) akkor „megzavarodik” és nem mindig ugyanoda pisil, sőt, akár nem is oda, ahol az az erős szagú valami van. Így nem pisili le a növényedet.
Természetesen a kávézaccot felhasználhatod egyéb módokon is, mi is írtunk már róla más cikket. A fontos, hogy ne dobd ki, ingyen van, és millió lehetőséget rejt.
Számtalan szuper finom kávéval várunk. Kattints, és válaszd ki a számodra megfelelőt.

Vélemény, hozzászólás?