Blog

Ezeket a hibákat mindenki elköveti kávéfőzés közben!

Kávét főzni könnyű hiszen alig néhány alapanyag kell hozzá, és vannak gépek is melyek segítik a munkánkat, emellett rutinunk is, hiszen életünkben több tízezer kávét is elkészítünk. Mégis vannak olyan kávéfőzési hibák, amiket te is biztosan elkövetsz. Íme, összegyűjtöttük őket.

A tökéletes kávé titka

Az lenne a jó, ha a kávédnak pontosan olyan íze lenne, mint annak, amelyiket a kedvenc kávézódban készítenek neked. De nem lesz ugyanolyan. És nem benned van a hiba. A kávézódban kapott tökéletes kávédnak van néhány titka: az állandóság, a pontosság (ugye, hogy mindig ugyanolyan?) és az, hogy van egyfajta – már jól bevált – technikája. És van még valami: egészen egyszerűen elkerülik a kávéhibákat, azokat amiket te nem biztos.

Hiba 1: a nem elég meleg víz

Vajon mennyiszer történt meg veled az, hogy még egy instant kávét is elrontottál azzal, hogy nem volt elég meleg a víz ezért összecsomósodott és élvezhetetlen volt? Ahhoz, hogy a kávédból kihozzuk a legmélyebb aromákat, hogy valóban finom legyen, a víz nem lehet langyos, és nem is kell felforralni. A legjobb kávéfőzők 92-95 fokos vizet használnak. Persze, te ezt nem tudod megmérni, nem állhatsz ott egy hőmérővel minden kávé mellett, ezért azt szoktuk mondani, hogy a „majdnem tűzforró” víz lesz a megfelelő.

Hiba 2: elég friss a kávéd?

Majdnem biztos, hogy a kedvenc kávézódban (de akár egy teljesen átlagosban is) ott abban a pillanatban darálják meg a kávét, amikor kikéred. Ez azért fontos, mert az őrölt kávé napok alatt jelentősen veszít az ízélményéből. ha nem frissen van őrölve. Azt javasoljuk, hogy vagy szerezz be egy kávéőrlót, vagy a szemes kávét őröltesd meg valahol, vagy olyan kávégépet vásárolj amelyik őröl is. Így friss lesz/marad a kávéd.

Hiba 3: rossz csészéből iszod

Azok a finom porcelán teáscsészék amelyeket még a nagyitól kaptál és tiszteletből használod, nem a legjobbak, mert a kávéscsészék (igen, a csésze) hőmérséklete hamar le fog csökkenni, és így gyorsan kihűl ezért szobahőmérsékletű kávét fogsz inni. Egy vastag falú csésze (még akkor is ha amúgy 200 forint volt) hosszabb ideig megőrzi a kávé gőzölgő, forró hőmérsékletét. Ha szeretnél finom kávét inni inkább legyen csúnya a bögre, de tartsa melegen, mint legyen csodaszép, de hideg kávét iszogass.

Hiba 4: ránézésre mérsz

Ha automata kávéfőződ van akkor ez a veszély nem fenyeget téged, mert adagolja helyetted a kávét és pontosan mindig ugyanannyit. Ám ha előre meg van őrölve és akár egy kotyogósba is rakod, minden alkalommal más és más mennyiséget fogsz belerakni, ha nem méred meg pontosan. A szemrevételezés, a „kb ennyi okés lesz” nem elég ahhoz, hogy mindig olyan kávét kapj amilyet szeretsz.

Hiba 5: a cukor és a tej

Az, hogy ki hogyan fogyasztja a kávéját, személyes döntés kérdése, de mindig azt javasoljuk, hogy próbáld meg a lehető legtöbb ízt kihozni belőle. És ehhez nem a fehér cukor a legjobb: sok kávézóban vannak azok a kis barna csomagok nyers cukorral, nádcukorral, vagy valamilyen melaszttal, kandishcukorral. Ezek egyszerűen jobb ízűek, mint a fehér cukor, sokkal jobban kihozzák a kávé ízét. Ami a tejet illeti: szeretünk spórolni, és „mindegy milyen” tejjel feldobni a kávénkat, de ez nem jó. Inkább zsírosabb tejet tegyél bele a „vizes tej, (a 0,1-es például) csak hígít. A növényi tejek – a kókusz, a rizs, vagy épp a mandula – pedig inkább alternatívak legyenek mint divatos választások.

Hiba 6: a tárolás

Az az igazság, hogy a kávé tárolására nincs tökéletes, etalon hely, de mindenképpen olyan helyet kell találni, ahol szinte egyáltalán nincs nedvesség. Ez azt jelentheti, hogy az ideális az, ha légmentesen záródó fedéllel ellátott edényt használsz (például befőttesüveget), vagy a zacskó vagy a doboz kávét a polcon vagy a kamra hátsó részében tárolod (és nem, nem a fagyasztóban: ott párás a levegő). Ha így tárolod frissebb marad és megtartja az ízét.

Persze, az is fontos, hogy milyen kávét választasz. Nálunk több százfélét találsz, köztük világmárkák kerek, selymes vagy éppen karcos ízvilágát.

Ismerd meg őket és szerezd be a kedvenc kávédat most.

Vélemény, hozzászólás?