Blog

Ezekkel a cukorfajtákkal édesítheted a kávédat!

Bár vannak akik határozottan kiállnak amellett, hogy a kávé eredeti ízét akkor érzed a legjobban, ha semmivel nem ízesíted, csak tisztán, feketén iszod, sokkal többen vannak azok akik éppen azért adnak hozzá tejet, tejszínt, ízesítőket, cukrot, mert az a véleményük, hogy ezzel fokozhatják a kávé ízét. Nem foglalunk állást, de összegyűjtöttük azokat a cukorfajtákat, amivel érdemes ízesíteni a kávéd

Miért ízesítsd?

Sokan túl keserűnek tartják a cukrozatlan kávé ízét, és úgy érzik, hogy hozzá kell adniuk valamit, ami megédesíti. Legegyszerűbb megoldás erre persze a sima fehér cukor, aminek egyre rosszabb a megítélése, és nem is feltétlen kell azt használni, mert sokféle édesítőszer áll rendelkezésünkre, és vannak köztük olyan édesítőszerek is, amelyek soha nem tapasztalt aromákat hoznak ki a kávéból. Összegyűjtöttük a lehetőségeket, és azt, mivel ízesítsd a kávédat.

A cukrok

A cukrok között a fehér cukor a legelterjedtebb. Nem csak rengeteg formában található meg, hanem többféle kiszerelésben, és finomságban is. Az alakja is változatos, mert cukorsüvegtől kezdve a kockacukron át a por állagig akármelyik extra édes ízt adhat a kávédnak.
A barnacukor a melasztól kapja a jellegzetes színét. Bár egy ideig nagyon felkapott volt, és sokan azt várták, hogy kiszoríthatja a fehér cukrot, de aztán „lehullt” a máz róla. A barna cukor ugyanis fehér cukor egy kis melasztal. Igaz, a hozzáadott melasz miatt kicsit kevesebb kalóriát tartalmaz, és van benne ásványi anyag. Nagyon jól illik a kávéhoz, mert egy hangyányit kevésbé édes, mint a fehér cukor, és „egészségesebb”.
A nyerscukor hasonlít a barna cukorhoz, csak semmiféle feldolgozáson nem esett át. Ez azt jelenti, hogy a melasz sértetlen marad, nem távolították el. Az íze könnyebb a barna cukorhoz képest, a textúrája természetesebb és látványosabb mert a kristályok nagyobbak, és barnák. Szuperül néz ki, illik a kávéhoz, de hát cukor.
Ha nádcukorral édesíted a kávédat azt fogod észrevenni, hogy „több” kell belőle ugyanahhoz az édesítéshez, mint a fehérből. Hatalmas (de leginkább) pszichológiai előnye, hogy úgy érezzük „kihozza a kávé ízét”. Ennek az érzetnek kettős magyarázata van: a nádcukor barnasága, és az, hogy hajlamosak vagyunk a drágább termékeket felmagasztalni. A nádcukor pedig sokkal drágább, mint a sima. Egyébként a nádcukrot ajánljuk akkor, ha szeretnéd a kicsit karamellizáltabb ízt érezni, mert tény, hogy ezt hozza ki a kávéból. Különlegessége, hogy cukornádból van és telis tele van nyomelemekkel, sőt vitamin is van benne.
A kandiscukor különleges (és pazarló) cukor, mert a készítésekor mindössze a cukor 35-40%-a lesz kandiscukor. Karamellizált, és nagyon látványos cukor, olyan amelyik kevésbé édes, és lassabban fogod meginni a kávédat miatta, mert fel kell oldódjon. Sokféle formája van, mert elérhető hagyományos, pálcás, és akár süveges formában is.

A különleges cukrok

Édesítheted a kávédat különleges(ebb) eddig még kevésbé ismert cukrokkal is. Ilyen például az eritrit. Az eritrit előnye, hogy nagyon alacsony az energiatartalma, nagyjából a 90%-át kipisiljük. Hátránya, hogy nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Viszont a glikémiás indexe 0, cukorbetegek is nyugodtan édesíthetnek vele.
A stevia is csodafegyver, mert édesít, cukorbeteg is fogyaszthatja, sőt antibakteriális hatása is van. Mégsem terjed el eléggé, talán mert drága.

A természetes kávéízesítők

Ahelyett, hogy cukrot vagy mesterséges édesítőszert használsz, miért ne próbálnál ki néhány természetes alternatívát, és bíznád rá az édesítést a természetre?
Bár a méz több kalóriát tartalmaz, mint a cukor, még mindig sokkal egészségesebb, mert a cukorral ellentétben nem okoz gyors emelkedést vagy csökkenést a vércukorszintben. Ezen felül a méz sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, antioxidáns, sőt gomba- és baktériumellenes szerként is működik, és bebizonyosodott, hogy még az emésztést is segíti. A kávédnak pedig selymes, lágy ízt ad.
A juharszirup itthon nem terjedt el, valószínűleg azért mert drága, és nehéz beszerezni (igazából csak a nagyobb hipermarketekben kapható). Még rosszabb hír, hogy viszonylag „sok” kell belőle, és jelentősen megváltoztatja a kávé ízét. Ha teheted egyszer kóstold meg a kedvenc kávédat juharsziruppal, de ne várj tőle sokat.

A különleges kávéízesítők

Léteznek különleges kávéízesítők is: a különböző cukros, és cukormentes szirupok, az édesítő italok (vanília, karamell, sós karamell, stb) és a fűszerek: a vanília a fahéj például. Sőt ezeket kombinálhatod is mert egy kandiscukros, vaníliás-fahéjas kávé fantasztikus lehet egy hideg téli napon, ahogy egy jeges kávéba rakott pár gombóc vanília fagyi is feldobhatja a kávédat.

Keresd meg a kínálatunkban a kedvenc kávédat, ízesítsd ízlésed szerint.

Vélemény, hozzászólás?