Blog

Ezért igyál minden nap kávét!

Biztosan rengeteg cikket olvastál már arról, miért érdemes – akár rendszeresen – kávét inni. Mi is írhattunk volna egy ezredik ugyanolyat: tudod, amiben leírjuk, hogy a kávé élénkít meg azt is, hogy tele van antioxidánsokkal vagy azt, hogy finom, és a kultúránk része. Ehelyett mi egy olyan cikket írtunk amelyiknek minden állítása tudományos tény, kutatáson alapul. Íme egy cikk a kávéról aminek minden szava igaz, olyan mintha egy orvos mondaná neked.

A kávé számokban

Egy kutatás szerint a kávé a világ egyik legismertebb és legkedveltebb itala, az emberek majdnem 94%-a (hajszál pontosan 93,5) ismeri és életében legalább egyszer megkóstolta. Az európai emberek kétharmada – 67%-a – fogyasztja rendszeresen, az amerikaiak 54%-a. A kávé azon kevés termék között van, amelyet a világ szinte minden országában elérsz és meg tudsz venni.
Kétségtelen, hogy a kávé az egyik legelterjedtebb ital. De miért isszuk minden nap és milyen hatása van ránk? Összegyűjtöttünk néhányat, ígérjük lesz közte megdöbbenttő is.

Már a kávé illata is csökkenti a stresszt

A Szöuli Egyetem kutatói (végre nem a hírhedt brit kutatók, igaz?) olyan patkányok agyának az aktivitását vizsgálták, akiket nem engedtek elaludni. Azt tapasztalták, hogy a fáradt és ideges patkányok stressz szintje és agyi aktivitása azonnal kiegyensúlyozottabbá vált ahogy megérezték a kávé illatát. Ez nem csak az agyi aktivitási eredményeken és görbéken látszott, hanem láthatólag megváltozott a patkányok viselkedése is: már a kávé illata is csökkentette a stresszt. Egy, az embereken végzett „kísérlet” is hasonlóan zárult. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha stresszes vagy akkor szagolgass kávét, hanem azt, hogy a kávé illata önmagában stresszoldó.

Csökkenti a Parkinson kór tüneteit a kávé

A Science Daily 2012-ben arról számolt be, hogy a kávéfogyasztás segíthet a Parkinson-kórban szenvedőknek a mozgásuk kontrollálásában. A tanulmányok emellett azt is kimutatták, hogy a kávét fogyasztók körében a Parkinson kór esélye alacsonyabb, mint azok közt, akik nem isznak kávét.

Aki kávézik boldogabb

A National Institute of Health szerint azok, akik napi több kávét isznak 10%-kal kisebb eséllyel lesznek depressziósak mint azok akik nem kávéznak. Ezt a gondolatmenetet meg is lehet fordítani: akik kávéznak boldogabbak azoknál, akik nem.

Alacsonyabb az öngyilkossági arány

Talán ez az egyik legmegdöbbentőbb eredmény: a Harvard School of Public Health azt állapította meg, hogy napi 2 csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkossági kockázatot. Azt vették észre, hogy a kávé egyfajta enyhe antidepresszánsként is működik: szerotonin, a dopamin és a noradrenalint termelve segít neked elviselni a mindennapok terhét.

A kávé csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát

A Brigham and Women’s Hospital és a Harvard Medical School 20 éven keresztül 112 897 férfit és nőt követett nyomon. A vizsgálatból az derült ki, hogy azoknál a nőknél, akik naponta három vagy több csésze kávét isznak, sokkal ritkábban alakul ki bőrrák, mint azoknál, akik nem.
Számtalan szuper finom kávéval várunk. Kattints, és válaszd ki a számodra megfelelőt.

Vélemény, hozzászólás?