Blog

Ezért ne idd a kávét éhgyomorra

Addig nem tudok gondolkodni/képtelen vagyok felébredni míg nem iszom meg a kávémat – biztosan hallottad már ezt a mondatot, ahogy azt is, hogy „Most keltem, megiszom a kávémat és már indulok is”. Szinte természetes, hogy ébredés után a legtöbbünknek a kávézás az első dolga, pedig nem feltétlen jó „üres hasra” kávézni. Elmondjuk miért!

Kávé éhgyomorra: nem jó ötlet

Nem a reggeli kávéval van a gond, hiszen annak számtalan jótékony hatása van. Azzal, ha éhgyomorra iszod meg az első – általában erős, mert szeretnél egy energialöketet – kávét, vagy azzal, ha a kávézással egyszerűen kiváltod a reggelit.
Ha te is gyakran teszel ilyet akkor ez a cikk pontosan neked szól. Íme néhány érv, miért ne kávézz éhgyomorra.

Megugorhat a vércukorszinted, ha éhgyomorra kávézol

A British Journal of Nutrition című szaklapban 2020 júniusában megjelent egy tanulmány amelyik kimutatta, hogy az éhgyomorra fogyasztott kávé azonnal megemelheti a vércukorszintedet. Ha nem sűrűn iszol éhgyomorra kávét akkor ez nem gond, simán megoldja a szervezeted. Akkor lehet gond, ha szokássá válik és minden reggel ezt teszed. Ha a kávé előtt akár csak 1-2 kekszet, vagy 2 falat kenyeret megeszel ezt máris elkerülted.

A kávé éhgyomorra savtúltengést okozhat

Biztosan tudtad, hogy a kávé savas, hiszen a PH értéke 5 körül van. (Tulajdonképpen minden, aminek a PH értéke 7 alatt van az savas, a 7-es PH érték a semleges, felette lúgos). A reggeli savas kávéd úgy érkezik meg a gyomrodba, hogy nincs semmi, ami felszívja, ezért az arra hajlamosaknál akár „égő gyomor érzést” vagy „savasságérzést”, alkalmasint hányingert is okozhat. Nem feltétlen okoz, de okozhat.

Növelheti stresszhormont

A kutatások szerint az éhgyomorra, azonnal az ébredés után fogyasztott kávé növeli a stresszhormon szintjét. Ez viszont felesleges, hiszen a stresszhormon szintje – amely többek között segít szabályozni az energiát és kellemes éberséget biztosít – éppen ébredéskor éri el csúcspontját. És te erre iszol meg egy olyan erős kávét, amelyik tovább fokozza a kortizol termelődését.

Megváltoztatja a hangulatodat

Bár minden kávézós képen gyöngyfehér fogakkal nevetnek az emberek, élvezik az italt, ettől függetlenül, ha üres gyomorra iszod akár az ellenkezőjét is kiválthatja: lehetsz feszült, ideges, agitált. Persze, ez hamar elmúlik, de kellemetlen.

Íme a megoldás

Ha semmit gondot nem okoz amikor reggel éhgyomorra megiszod az első kávédat, akkor semmi tennivalód nincsen. Ha bármelyiket a fentiek közül (vagy egyéb diszkomfort érzetet) akkor próbáld ki, hogy mielőtt megiszod a kávédat eszel egy szem kekszet, iszol egy pár korty vizet, tejet, de akár elkezdhetsz reggelizni és megihatod közben is. Lényeg, hogy ne üres gyomorra kávézz.
Szenzációs kávékkal várunk: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?