Blog

Ezt nem tudtad a kávéról 2. rész (de tényleg nem)

Vannak emberek, akik nem tudják elkezdeni a napjukat egy csésze frissen főzött kávé nélkül. Annyira szeretik, hogy akár „kávéfüggővé” is válhatnak. A napi néhány csésze kávé fogyasztása nem rossz szokás, épp ellenkezőleg, a tudósok szerint bizonyítottan egészséges. De milyen más titkokat rejt a kávé? Íme még néhány tény, amit nem tudtál róla!

Döbbenetes: elválhatsz a kávé miatt

Ráadásul abban az országban, ahol a nőknek szinte semmilyen joga nincs: Szaúd Arábiában. Létezik egy – ősi – törvény, amely szerint a nő elválhat a férjétől, ha a férj nem biztosít számára megfelelő minőségű és mennyiségű finom kávét. Persze, ilyen válás nem történik, hiszen minden homályosan van megfogalmazva, de tény, hogy a szaúdi jog szerint lehetséges.

Egész életedben rosszul használtad az eszpresszó szót

Az eszpresszó egy sötét, rövid és erős, olasz kávé – gondolod – de ez nem igaz. Valójában az eszpresszó szó jelentése (figyelj): túlnyomásos gőzzel működő gépen készült, erős fekete kávét árusító vendéglátó helyiség; kisebb cukrászda, amely italokat is árusít
Szóval az eszpresszó nem egy kávé, hanem egy olyan hely, ahol (akár) eszpresszó kávét is főznek. Az eszpresszót egyébként úgy készítik, hogy nagyon forró vizet nagy nyomás alatt préselnek át finomra őrölt, tömörített kávén.

Lehet, hogy Beethoven titka a kávé volt?

Köztudott, hogy Beethoven a világ egyik legismertebb zeneszerzője idővel egyre gyengébben hallott, míg körülbelül 50 éves korára teljesen megsüketült: mégis akkor írta (a belső hangjára és az éberségére, az emlékeire hagyatkozva) az ikonikus műveinek nagy részét. Sokak szerint a kávé miatt: a zeneszerző minden nap többet ivott, minden csészényit pontosan 60 kávészemből készítve. Akárhogy is, titok marad, hogyan tudott süketen csodás zenéket írni…

Rengeteget költesz kávéra

Persze nem annyit, mint az amerikaiak, ahol a kávé annyi változáson ment át, és annyira laza ital lett, hogy szinte mindig kortyolgatják. Kiszámolták, hogy egy amerikai átlag 1050 dollárt költ kávéra, ez egy Iphone új ára. Hazánkban nem ennyire drága a kávé, de ha minden nap megiszol egy különleges kávét egy drága helyen, simán elköltesz rá egyhavi fizudat egy év alatt.

Őrült őrlők

A világon – 2022-ben – körülbelül 8 millió tonna kávét termeltek. Elképesztő, de ebből a 4 nagy forgalmazó cég (a Kraft, a P&G, a Sara Lee és a Nestle) a kávé mintegy 50%-át vásárolja fel.

Lehet, hogy luxuscikk lesz

A világ kávéfogyasztása olyan mértéket öltött, hogy egyszerűen nem terem ennyi kávé a világon. Brazília – amely magasan a legtöbbet termeli minden évben – nemrég jelentette be, hogy csökkenti a kávétermelést, mert egyszerűen nem bírják a növények és a föld a kizsákmányolást és tönkre fognak menni, ha ez így folyik tovább. Mivel Brazília a kávé felét termeli ez azt jelenti, hogy a kávé hiánycikké válhat.
De most még nem az: nézz be hozzánk és szerezd meg a számodra ideális kávét akár ebben a pillanatban (és próbálj ki új, finom ízeket is): Kávéért kattints ide..

Vélemény, hozzászólás?