Blog

Hét kávé, amit soha nem akarsz megkóstolni!

Amikor azt gondolod, hogy már minden – különleges vagy megdöbbentő – kávéról hallottál, mindent ismersz, akkor szembe jön veled ez a cikk, amiből megtudod, hogy a sütőtök lattéban, a tojásos kávéban vagy a cibetmacska kávéban már semmi különleges nincs. Vannak izgalmasabb, újabb, különlegesebb kávék és ízélmények. Olyanok, amiket meg akarsz kóstolni, de valószínűleg soha nem fogsz.

A nem átlagos kávé

A cibetmacska kávéról már hallottál (ez az a kávé amit a cibetmacska még piros bogyóként megeszik, hogy aztán ne tudja megemészteni, kikakilja és valaki összeszedve ezt a kikakilt kávét, ledarálja, és eladja neked horror áron) az elefántosról is, a különleges fűszerezésekről is, de még vannak ennél is meglepőbbek. Íme azok a kávék, amik még (akár nekünk is) újdonságnak számítanak. Vágjunk is bele!

A jacu madár kakikávéja (Wild Jacu Bird Coffee)

A jacu egy – leginkább Brazíliában – élő madár, hasonlít a pulykánkhoz és megeszi a kávét. Az a taktikája, hogy csapatostul rohamozza meg a kávéültetvényeket, és lecsipegeti a legjobb, legfinomabb, legintenzívebb szemeket. Egy ideig a farmerek ezen ki voltak akadva, és halomra lőtték a madarakat (akik egyébként finomak is), de idővel észrevették, hogy a megevett kávét a jacu madár nem emészti meg, és ebből remek üzletet csináltak. Kifundálták, hogy összegyűjtik és – mint a cibetmacska kávéját – eladják. Megkönnyíti a dolgukat az, hogy a jacu 20-30 perc alatt ki is kakilja a kávét emésztetlenül, ezért az ültetvény közelében elég keresgélni, ott lesz. Mivel ezek a legfinomabb szemek ezért a kávé méregdrága.

A kannabisz kávé

Az USA-ban egyre több állam legalizálja a cannabist, ezért már egyáltalán nem tilos olyan kávét készíteni, amiben fű van. Igaz, ez nem annyira újdonság, mert feljegyzések szerint például Honoré de Balzac és Charles Baudelaire is azért tudott olyan fantasztikusan írni, mert kannabiszos kávét ittak. Ha kimész az USA-ba simán ihatsz, nem is drága.

Az eső ízű kávé

Ha van az esőnek illata, miért ne létezhetne eső ízű kávé? Nos van olyan kávé amelyik különlegessége az, hogy a leszedésével megvárják az esős évszakot és a monszunszelek (mely nagyon párás levegő) „szárítják”, ami miatt a babok megduzzadnak, vizesek lesznek, a kávé aranyszínű lesz és alacsony savtartalmú. Akik kóstolták azt mondták, hogy mintha „kicsit vízízű” lenne, de valahogy máshogy mint az egyszerű laza vizezett kávé.

A majomrágta kávé

Nem mertük realisztikusabban leírni, de az a kávé azért különleges, mert egy rhesusmajom először megeszi, megrágja, majd kiköpi. Ezt a kiköpött kávémagot előbb betakarítják (ez rendkívül időigényes és nehéz) majd megszárítják. A különlegessége az édes vaníliás íze, amit a majom nyála ad. Meg az ára, mert 1 kiló olyan 390 -410 000 forint ebből a majomköpet kávéból.

A kaffeost

Na, ezt már megkóstolhatod, de ahhoz el kell utaznod Svédországba (vagy Észak Skandináviába). A különleges kávé lényege az, hogy sajtos. Úgy csinálják, hogy a rénszarvas-, tehén- vagy juhtejből készült enyhén sós ízű sajtot koronggá formálják, majd megsütik, mielőtt kockára vágják és kávéba borítják. A sajt megszívja magát, és apróra esik szét. Állítólag akkor finom, ha minél gyorsabban még melegen iszod, mert hidegen (még a svédek szerint is) borzasztó rossz a sajtos kávé íze.

A gombás kávé

A gombákat régóta használják gyógyászati célokra, valamint kávé-helyettesítőként. Most egy finn cég, a Four Sigmatic gombatelepeket rakott bele az arabica kávékba így egy alacsony savtartalmú kávéhoz jutott. A savasság és a keserűség csökkentése mellett az oroszlán sörénygomba elősegíti az agy és az idegrendszer működését, míg a chaga gomba antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Nem tudjuk milyen íze lehet, és azt sem teljesen értjük, hogy a gomba akkor most állat vagy nem. Mert ha állat akkor fura, ha növény, akkor meg egy ízesítés.

A Death Wish Coffee

Emlékezz a cikkre: írtunk kávéról, amit egy majom köp ki, egy olyanról, amit madárkakiból szedünk össze, és olyanról is amelyiket olvasztott sajttal dobnak fel.
De ez még mindig nem minden: itt a világ legerősebb kávéja a Death Wish Coffee amelyik arról híres, hogy brutálisan erős. De tényleg nagyon. Nagyon nagyon, sokkal jobban, mint egy átlagos kávé. Az a jó hírünk van, hogy kipróbálhatod, mert rendelhető, de ne akard megkóstolni mert tényleg veszélyes.
Inkább válassz a kínálatunkban elérhető finom kávék közül.

Vélemény, hozzászólás?