Blog

Hihetetlen statisztikák a kávéról

Ha lenyűgöznéd a tudásoddal azt, akivel éppen kávézol vagy egyszerűen csak elmesélnél neki érdekes kávétényeket, akkor ez a te cikked!!! Íme összegyűjtöttünk néhány – tényleg soha nem hallott – kávétényt, amivel feldobhatod, még izgalmasabbá teheted a közös kávézást.

Általános és még nem túl különleges előnyök

A világon évente 10 milliárd kiló kávét fogyasztunk el és lehet a kávé bármilyen különleges, lehet bámulatos a marketingje, lehet lebilincselő története, vagy származhat bárhonnan, valójában az emberek 60%-a az íze alapján választja a kávét. Érdekes, nem igaz?

Van itt még valami, ami fontos lehet. Ha az üdítő összetevőiben találsz caffeine, vagy coffein feliratot, azt soha nem az ízéért teszik bele, hanem a hatásáért. Szóval, ha nem szeretnéd, hogy az éjjel soha ne érjen véget, este már ne fogyassz koffeines üdítőt (igen, kólát se)

A hollandok a legnagyobb kávéivók, de az USA issza a legtöbbet

Mindkettő igaz, noha hirtelen ellentmondanak egymással. Hiába kiabálja a bájos Forstner Csenge, hogy „shékeaun eszpressszau) és van a kezében egy liternyi zöld lötty, amiben egy teljes magyar város cukorfogyasztása benne van, valójában a hollandok isszák a legtöbb kávét. Egy 2020-as adat szerint évente 8,5 kilót. Az amerikaiak még a felét sem, 3,5-öt, de míg Hollandiában 9 000 000-an laknak addig Amerikában 300 000 000-an. Szóval, ha beszorzod ők a legnagyobb kávéfogyasztók.

A kávé egészséges

Nehéz ezt elhinni akkor amikor az erdőben sétálva Marika néni talál egy levelet, gondol egyet és megfőzi, aztán csodateaként árulja a világban úgy, hogy ha bárki rávilágít arra, hogy az egy levél, akkor kígyót és békát kiabál az orvostudományra, akik legjobb esetben bebizonyítják, hogy nincs hatása, de addigra Marika néni csodabogyó-főzetet árul.

Nos milliónyi tanulmány bizonyítja azt, hogy a kávé egészséges, elmondhatod a kávépartnerednek, hogy egészséget isztok. Tele van antioxidánssal. (a gyümölcsökkel, zöldségekkel, teával és borral összehasonlítva az összes antioxidáns-bevitelhez a kávé járul hozzá a legnagyobb mértékben.) Imádja a szíved és csökkenti a Parkinson kór veszélyét.

Amikor kávézol gyümölcsöt iszol

Merthogy a kávé bizony gyümölcs. Kávécseresznyének és sok másnak hívák, bogyós termés és ha még soha nem láttál kávét akkor simán elsétálsz egy kávécserje mellett úgy, hogy észre sem veszed.

És még valami agyrobbantó. A kávébogyó külső része lefejthető, a neve Cascara. Amiből tökéletes teát lehet készíteni, de nem nevezhető elvileg teának mert arra csak a camellie sinesis növény méltó. Ha szeretnéd ezt a különleges teát kipróbálni kávécseresznye vagy cascara teát keress.

A kávépörkölés művészet

Azt hiszed túlzunk, pedig nem. A begyűjtés során megpörkölheted éppenhogy a kávét (akkor lesz fehér) az első reccsenésig, akkor közepes és a második reccsenésig, akkor olajos, erős. Csak a legjobb kávépörkölő mesterek tudják, hogy melyik kávét mennyi ideig kell pörkölni ahhoz, hogy a legszebb íze legyen.

Ha a fentieket elmeséled egy kávézás alatt a kávéról, igazi szakértőnek fognak majd tartani. Ha pedig „csak úgy tudod” szuper kávékat tudsz választani magadnak.

Vélemény, hozzászólás?