Blog

Hogyan hasznosítható újra a kávékapszula?

Ha minden nap kapszulás kávét iszol akkor nagy az esélye, hogy sok üres kapszulád lesz. A kényelmes megoldás kidobni, de ahelyett, hogy a szemétbe dobnád van pár ötletünk arra, hogyan használhatod el a ház körül vagy hogyan tudod újrahasznosítani például a Nespresso kompatibilis kávékapszulákat.

Újrahasznosítható a kávékapszula?

A legfontosabb kérdés az, hogy újra lehet-e hasznosítani a kávékapszulákat? A válasz az, hogy igen! Szerencsére sok kávékapszula újrahasznosítható, ugyanúgy, mint más műanyagok és fémek. A legtöbb kávékapszula egyszerű, mindössze négy anyagot tartalmaz: műanyagot, alumíniumot, papírszűrőt és szerves anyagot (ugye magát a kávét, ha megittad akkor a zaccot). Mind a négy anyag felelősségteljesen újrahasznosítható.

Gyűjtsd és add le.

Bár a kávékapszulák biológiailag nem lebomlóak, ez nem jelenti azt, hogy évszázadokig a szeméttelepen kell maradniuk. A használt kávékapszulákat (például a Nespresso kompatibiliseket, vagy a Lavazza kompatibiliseket is) sokféleképpen újrahasznosíthatod. Segítenek ebben a gyártók, akik folyamatosan finomítják termékterveiket, hogy újrahasznosítható vagy komposztálható kapszulákat hozzanak létre. Néhány cég még azt is lehetővé teszi, hogy a kapszulákat gyűjtőhelyeken leadd. A leadott és használt kapszulákat felaprítják, az alumíniumot újrahasznosítják, a kávézaccot pedig komposztálják.
Vannak kreatív utak is, íme, néhány szuper és könnyű ötlet

Készíts fürdőbombát

Ez talán a legegyszerűbb és a leglátványosabb. Ha a kávékapszulában van szűrő, mindenképpen távolítsd el. Ezután az üres kapszulába töltsd bele az összes fürdőbomba-összetevőt, és hagyd egy éjszakán át dermedni. Vedd ki a keveréket, és máris kész is, mehetsz fürdeni.

Használd jégkockakészítőnek

Ohh, ez értelmetlen, mondod, de valahogy hazánkban van a vízből készült négyzet alakú jégkocka és kész. Valójában lehet a jégkocka kávékapszula alakú és még egy előnye, hogy minden kapszula lehet más és más ízű (tehetsz bele kakaót, vaníliás tejet, bármit, ami fagyasztva finom).

Bízd rá a gyerek fantáziájára

Biztosan észrevetted már, hogy a gyerekeknek a legizgalmasabbak a legegyszerűbb játékok. Ha elmosod a kapszulákat és odaadod nekik nincs más dolgod, mint figyelni mit fog vele tenni. Szuper játék ötletei lesznek, például építeni fog belőle várat.

Ne vegyél többet (színes) fényfüzért

Inkább vágd ki a kávékapszulát, vezesd át rajta a fehér LED fénysort és azonnal színes csodákká válnak. Használhatod őket karácsonykor vagy akár egy kerti party alkalmával.
Persze, ez csak a felszín. A kávékapszulákban található zaccnak is ezernyi felhasználási módja van.
Ismerd meg a Nespresso és Lavazza kompatibilis kávé kapszuláinkat, élvezd az ízüket és hasznosítsd őket újra. Finom (kapszulás) kávékért ide kattints: https://kavearuhaz.hu/termekkategoria/kavekapszula/

Vélemény, hozzászólás?