Blog

Hogyan idd a latte-t?

Kevés olyan kávéfajta van, amelyiket ilyen sok néven ismerünk: bár az ital teljes neve (hivatalosan) Caffè latte hazánkban – és sok más országban is – rövidítjük egyszerű „latte”-ra de az Osztrák-Magyar Monarchiában akár tejeskávéként is kérhetted. De hogyan idd ezt a soknevű kávét, hogy a legfinomabb legyen? Íme egy kis caffe latte titoktár.

Vigyázz mit kérsz!

Mivel a latte-nak többféle népszerű megnevezése van érdemes átgondolni melyiket hol használod. Ha például Olaszországban kérsz egy lattet valószínűleg egy jó nagy pohár jéghideg tejet kapsz: a latte ugyanis tejet jelent olaszul, és nem biztos, hogy visszakérdeznek, hiszen határozottan tejet kértél.
Spanyolországban is figyelni kell mert ott a café con leche (kávé tejjel) kifejezést használják, amelyet alapesetben közepes vagy nagy csészében szolgálnak fel Franciaországban a cafe au laut ugyanez az ital míg angolszász nyelvterületen nyugodtan kérhetsz egy latte-t.
Itthon – ahol megszoktuk, hogy ha valami elegáns az drága – éppúgy találkozhatsz mind a három változattal. Minél elegánsabban hangzik annál drágább lesz.

Oké, készítsük el: a cukor és a hab kérdése

A latte (az eredeti) semmi más, mint tej és kávé. Lefőzöl egy adag kávét, a tej egyik felét megmelegíted, ez megy a pohár aljára, a másik felét felhabosítod. Legalulra öntöd a meleg tejet rá a kávét, arra pedig a kemény tejhabot és készen van.
Ha tudod, hogy mennyi cukrot, ízesítőt, agavet, bármit is kérsz majd a kávéba azt előre mond el a baristának, mert elsőként azt teszi bele. A kemény felső habon keresztül nehezebb hisz megáll a tetején. A latteban az eszpresszó vagy az erős kávé a csésze egyharmadát tölti ki. Ezután kell hozzáadni a tejet.

Mennyire legyen meleg a latte?

A legtöbb latte-t (a legtöbb kávézóban) 65-70 fokra melegítve szolgálják fel, legalább is ez a sztenderd. Te ezt érzed „forrónak” és ezt szoktad meg. Valójában a latte lehet bármilyen hőmérsékletű akár jéghideg is: rajtad múlik, hogyan szereted és kéred.

Hogyan lesz tökéletes?

Kávészakértőként azt kellene írnunk, hogy egy nagyszerű tejeskávé a jól felgőzölt tej és a megfelelően húzott eszpresszó harmonikus szinergiáját testesíti meg. De ez afféle szakzsargon, vagy játék a szavakkal. A megfelelően finom / tökéletes latte titka az, hogy olyanná ízesíted, amilyenné szeretnéd, vagy olyan minőségű kávéból és tejből készítteted, amit kitapasztaltál, ami számodra ízletes.

Extra: miért tesznek bele kanalat?

Valószínű, hogy ezen még soha nem gondolkodtál el, de egyszerű oka van. A rendkívül elegáns helyeken a kanalat illik használni ahhoz, hogy a latte aljára juttasd az extra mézet például. A másik ok egyszerűbb: a lattet (elvileg) úgy kellene elfogyasztanod, hogy először a habot eszed meg kanállal, utána a kávét. És a kemény habhoz szükséges a kanál.
Készíts a kávéinkból csodás latte-t magadnak, kattints ide.

Vélemény, hozzászólás?