Blog

Hogyan idd az eszpresszót

Az eszpresszó a világ egyik legegyszerűbb és a legnépszerűbb kávéja: már a kérdés is furának tűnik, hogyhogy hogyan idd? Pedig lesznek a cikkben meglepetések (Igen, lehet egy kávé rosszul inni). Olvasd el tömör, de minden szava hasznos.

Ki találta ki az eszpresszót?

Mondtuk, hogy minden szó izgalmas lesz. Számtalanszor kértél már eszpresszót, de még soha nem jutott eszedbe azon elgondolkodni, hogy ki találta fel, igaz? Nos íme a rövid történet: 1901-ben Luigi Bezzera szabadalmaztatott egy innovatív kávé készítési eljárást. Ez volt az első eszpresszó kávéfőző, amelyet 1906-ban a Milánói Nemzetközi Vásáron állítottak ki. Később elmondta, hogy a motivációja mindössze annyi volt, hogy egy igazán gyorsan kész kávét szeretett volna készíteni, géppel. A kezdeti tervét Achille Gaggia az 1940-es években drámai módon továbbfejlesztette, és bevezette a kézi karokat az eszpresszógépbe, innen ered a “pulling a shot” kifejezés. Ma már egy gombnyomás.
De hogyan kell inni?

Mi az eszpresszó?

Technikailag az eszpresszó egyszerre egy ital és egy főzési módszer. A közel forrásban lévő vizet körülbelül kilenc bar nyomáson, azaz a normál légköri nyomás kilencszeresével nyomják át az őrölt kávén. Az egész folyamat a legtöbb eszpresszógéppel kevesebb mint egy percig tart, ami azt jelenti, hogy valószínűleg hamarabb elkészíted a kávét, mint bármelyik másikat.

Így idd az eszpresszót

Ha egy kávézóban kéred semmire nem kell odafigyelned elég „kérnék egy eszpresszót” kérdéssel fordulnod a barista felé ő majd tudja. A legtöbb kávézó csak kerámia csészében szolgál fel eszpresszót, de ha demitas-séban kéred (ez kifejezetten mokkáscsésze), azzal komoly vásárlóként azonosítod magad, azonnal elismerik, hogy értesz hozzá és a lehető legjobbat adják majd, sőt, általában azonnal megkérdik, hogy: “Szimpla vagy dupla?”. Hacsak nem fogyasztottál már túl sok koffeint, akkor legyen dupla.
Az eszpresszóhoz mindig illik egy kis víz. Ha teheted szénsavast rendelj, ha nem teljesen okés a csendes is (Ezt otthon vagy a kávézóban is kérheted, mindegy).
A következő lépés a crema döntés: A frissen készített eszpresszó tetején szép, gazdag crema kell, hogy lebegjen – ez a kilenc bar nyomás és a kiszabaduló szén-dioxid mellékterméke. Bár a crema gyakran jelzi a jó felöntést, valójában nem túl jó ízű, ezt neked kell eldöntened szeretnéd-e?
Most már itt az idő, hogy felkavard. Az eszpresszó nem homogén, a sűrű, szirupos része hajlamos lesüllyedni az aljára, míg a világosabb jegyek a tetején lesznek. A kiegyensúlyozott ízélmény érdekében keverd meg alaposan az eszpresszót a kiskanállal: egész más íze lesz úgy.
Most már igyál egy kortyod és hagyd, hogy a krémes íz szétterüljön a nyelveden, hogy minden ízt érezz. Így tudod minden másodpercét kiélvezni.

Eszpresszót otthon is készíthetsz magadnak: sok kávéval várunk, ismerd meg őket.

Vélemény, hozzászólás?