Blog

Hogyan marad friss a szemes kávé?

Csukd be a szemed és képzeld el a frissen őrölt kávéd illatát. Szinte érzed a káprázatos, friss kávéillatot, igaz? Csakhogy a kávéd pont annyira lesz friss és finom amennyire a kávészemek azok voltak. De hogyan tudod a lehető legtovább frissen tartani őket? Mi történik, ha megromlik? Tudj meg mindent!

Miért fontos, hogy friss legyen?

Mert akkor finom. A kávé ízét és aromáját a benne található illóolajok és egyéb vegyületek adják. Ezek a vegyületek azonban idővel elkezdenek lebomlani, ezt a bomlást pedig extrém módon felgyorsítja, ha nem megfelelően tárolod a kávét. Amíg a friss kávé gazdag és komplex ízű, olyan, amelyek élvezetesebbé teszi a a kávéélményedet, a nem friss kávé legjobb esetben csak „laposabb” ízű (nem ad kirobbanóan finom élményt) rossz esetben meg is avasodhat és ihatatlan.

Mi történik, ha megromlik a kávé?

Tudjuk, hogy picit előreugrottunk, mert a tökéletesen friss és a romlott kávé között azért eltelik néhány hét, de beszélnünk kell arról is, mi történik, ha a kávé megromlik? Az első lépés az, amit már írtunk: lebomlanak a vegyületek és vagy ízetlenebb, vagy a megszokottól eltérő íze lesz a kávénak. Közben (ha levegővel érintkezett) ugyanúgy oxidálódik, mint bármi más: és lőttek az ízprofilnak, a kávéd átalakult. Nem lesz feltétlen rossz, csak más. Például a friss, gyümölcsös és virágos jegyek helyett keserűbb, papíros ízek dominálnak. A kávé aromája is sokkal gyengébb lesz, és elveszíti jellegzetes karakterét.

Hogyan őrizd meg a szemes kávé frissességét, fiatalságát?

A helyes tárolással. Általános szabály, hogy a kávét fénytől, hőtől, nedvességtől és levegőtől is óvni kell, kényes, na. Legjobb egy átlátszatlan, légmentesen záródó tartó, de ha légmentesen visszazárható a kávé zacskója akkor az is lehet megoldás.

Egyesek a hűtőben tárolják a szemes kávét, ez egyszerre lehet jó és rossz ötlet. Ha csak úgy berakod, akkor pont rosszat csinálsz, hiszen a kávé szagtalanítja majd a hűtőt úgy, hogy magába próbálja szívni a többi étel illatát. És azonnal vacak lesz. Ha viszont légmentesen lezárva teszed be, az jó ötlet.

Hogyan őrizd meg az őrölt kávé frissességét, fiatalságát?

Valójában ugyanúgy, mint a szemest. De bármit is teszel azt kalkuláld be, hogy az őrölt kávé sokkal gyorsabban megromlik. Persze nem órák alatt: van néhány napod (lehet, hogy egy heted is) amíg a frissen, előre megőrölt kávéd jó ízű marad.

Miért nincs ötkilós kávé?

Pedig ideálisnak tűnik. Sokkal gazdaságosabb lenne, hiszen tudjuk, hogy a nagyobb (kilóra levetítve) olcsóbb, és annyiszor nem is kellene rendelni, vagy elmenni a boltba.

Akkor miért nincs ötkilós?

Pont a frissessége miatt, hiszen, ha egy ötkilós kávét kibontasz biztos nem fogod (a családban) felhasználni néhány hét alatt, hiszen az majdnem 600-700 csésze kávé lenne. Tehát a kávéd (ha ekkora lenne) biztos megromlik.

Így marad friss a kávé: négy tipp

Nem is tipp, inkább a kávészakértők, a kávégyártók és forgalmazók jótanácsai azok, amiket itt most egybe gyűjtöttünk neked. Íme.

1: A kávéd legnagyobb ellensége az oxigén. Fontos, hogy a szemes kávét mindig légmentesen záródó dobozban, tartóban tároljuk. Ez megakadályozza, hogy a levegő, nedvesség és szagok bejussanak a kávédba. A legjobb, ha a tartály fémből vagy üvegből készül, mivel ezek az anyagok nem veszik fel a szagokat.

2: Bújtasd el. A kávét ugyanis hűvös és sötét helyen kell tárolni, távol a közvetlen napfénytől és hőtől. A napfény és hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot és sokkal gyorsabban elveszti az ízét a kávéd.

3: Ne nyitogasd feleslegesen. Tudjuk, hogy szuper illata van, ki ne akarna beleszippantani, de ne nyitogasd a dobozt feleslegesen, ne is tartsd nyitva feleslegesen sokáig. És ne felejtsd el légmentesen visszazárni.

4: Emlékszel az ötkilós kávéra? Néhány sorral feljebb írtunk róla. Szóval, ha lehetőséged van rá, csak annyi kávét vásárolj, amennyi néhány hét alatt elfogy. A kevesebb kávé tárolása egyszerűbb és hatékonyabb, így hosszabb ideig megőrizhető a frissessége.

Ha ezeket a „szabályokat” betartod akkor sokáig friss marad a kávéd és esélye sem lesz megromlani, mielőtt elfogy. Ha éppen kávéznál egyet: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?