Blog

Hogyan segít a kávé menstruációkor?

Menstruáció kávé

Sokat gondolkodtunk, hogy meg merjük-e írni ezt a cikket, felkészültek vagyunk-e egy ilyen témára, aztán arra gondoltunk, hogy igen. Mert fontos, mert izgalmas és mert még senki nem merte megírni. Íme.

Vajon jót tesz-e?

A kávé egy széles körben fogyasztott ital, amelyet sokan élveznek, de felmerül a kérdés, vajon jót tesz-e a kávé ” azokon a napokon” vagy ilyenkor kerülni kell? Bár folyamatos vita folyik arról, hogy a koffein hogyan hat a menstruációs ciklusra, a menstruáció alatti kávéfogyasztásnak lehetnek előnyei és hátrányai is. Ebben a cikkben a menstruáció alatti kávéfogyasztás előnyeit és kockázatait vizsgáljuk meg, és útmutatást adunk, hogyan lehet biztonságosan beépíteni a kávét az étrendbe. Akár energiapótlásra van szükséged, akár egyszerűen csak tudni szeretnéd, hogy biztonságos-e, kávét inni menstruáció idején, minden szükséges információval ellátunk.

A kávéfogyasztás előnyei menstruáció alatt

Ahogy feljebb írtuk a menstruáció alatti kávéfogyasztásnak van néhány előnye és vannak hátrányai is. Mi most az előnyökkel kezdünk, íme miért ne hagyd abba, mit ad neked a nehezebb napokon. (Hozzá kell tennünk, hogy csak korlátozott tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre a kávéfogyasztás előnyeiről kifejezetten a menstruáció alatt. A kávénak azonban számos egészségügyi előnye ismert, amelyek közül néhány különösen hasznos lehet) Íme az előnyök.

A kávé csillapítja a menstruációs fájdalmat

A kávé koffeint tartalmaz, a koffein pedig természetes fájdalomcsillapító. A koffein fogyasztása a menstruáció alatt segíthet enyhíteni a menstruációs görcsöket és más, a menstruációval kapcsolatos fájdalmakat. A magas koffeintartalmú kávé fogyasztása hasznos lehet, ha gyorsan enyhíteni szeretnéd a fájdalmat, de mindig tanácsos odafigyelni a bevitt mennyiségre, mert a túl sok is árthat.

Hangulatjavító

A menstruáció a hormonális változások miatt hangulatingadozást és fáradtságot okozhat. A kávéfogyasztás javíthatja a hangulatot és növelheti az energiaszintedet, mivel a koffein természetes stimuláns. Fokozottan éberen is tarthat.

Csökkenti a puffadást

A kávé vízhajtó, ami azt jelenti, hogy segíthet csökkenteni a vízvisszatartást és a puffadást, ami a menstruáció alatt előfordulhat. Nincs nehézláb- és kényelmetlen érzés.

Kiváló antioxidáns

A kávé antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és megvédik a szervezetet a sejtkárosodástól. Ez különösen hasznos lehet a menstruáció alatt, mivel a gyulladás ronthatja a menstruációs görcsöket és más tüneteket.

A kávéfogyasztás hátrányai a menstruáció alatt

Nincs túl sok (sőt, valódi hátrány egyáltalán nincs) de van néhány dolog, amit érdemes betartani amire érdemes odafigyelni.

Dehidratáltság, álmatlanság

A kávé vízhajtó, ami azt jelenti, hogy növelheti a vizeletürítést, és ha nem pótlod akkor ez kiszáradáshoz (valójában inkább dehidratáltsághoz, szomjúságérzéshez) vezethet. Ez különösen problémás lehet a menstruáció alatt, amikor a szervezet már eleve folyadékot veszít. A kávé koffeint tartalmaz, ami zavarhatja az alvást. A kávéfogyasztás a menstruáció alatt felerősítheti az álmatlanságot vagy más alvászavarokat, amelyek ilyenkor előfordulhatnak.

Emésztési gondok, hormonális változás

A kávé – különösen nagy mennyiségben – irritálhatja az emésztőrendszert, és olyan tünetekhez vezethet, mint a gyomorégés, a savas reflux és a hasmenés. A kávé egyes hölgyeknél megzavarhatja a hormonális egyensúlyt. Ez problémás lehet a menstruáció alatt, amikor a hormonális változások már zajlanak.
Más gondot nem okozhat és nem is fog okozni a kávé a menstruációs alatt. Ahogy láthatod inkább segít, a hátrányok pedig megegyeznek azzal, amit eleve tudtál már. Így – szerintünk – nem kell megváltoztatnod a kávéivási szokásaidat a menstruáció közben, semmi okod rá (hacsak nem te úgy érzed, más tüneteket is okoz).
Egy csésze finom kávét? Holnapra nálad lehet: https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?