Blog

Így kávézik Görögország

Ha jártál már Görögországban akkor biztosan észrevetted, hogy a görögök egyszerűen imádják a kávét: minden sarkon találsz egy kellemes kávézót, de ha nincs kedved beülni valahova, akkor bárhol kaphatsz elvitelre. De miért imádják ennyire a kávét és miért kávéznak akár este 10-kor is? Van rá magyarázat!

Őrületes adatok

Ha szereted a statisztikákat, akkor ez a bekezdés csemege lesz számodra. A görögök évente több mint 5 milliárd csésze kávét fogyasztanak el, ami körülbelül 40 000 tonna. Egy egyszerű osztással kiszámolható, hogy ha 5 milliárd kávé fogy el egy évben, és a lakosság 11 millió, akkor – átlagosan – egy egy görög ember évi 450 csésze kávét iszik, de ebbe már beleszámoltuk a gyerekeket, a nagyon időseket, mindenkit. Ha őket nem számoljuk, kiderül, hogy egy görög felnőtt legalább 3-4 kávét iszik meg naponta.

‘Pame Gia Kafe?’/Elmegyünk kávézni?

A fenti kérdés a görög kultúra része. Ha szeretnél találkozni egy barátoddal, ezt a kérdést teszed fel. Ha szeretnél új barátot, ezt a kérdést teszed fel. Ha valakit randira hívsz – legyen ő a régi vagy az új szerelmed – ezzel a kérdéssel nyitsz. De bevetheted ezt a mondatot bárkinek, bármikor, akkor is, ha valóban szükséged van egy kávéra: tulajdonképpen mindegy mikor és mire használod, a végeredmény az, hogy hamarosan egy kávézóban ültök.

Kávézási szokások

A görög kávézási szokások szigorúak, már amennyire a görögök bármiben szigorúak tudnak lenni. Úgy tartják, hogy a kávé arra való, hogy egy kellemes beszélgetés közben, az embereket nézve lazítsunk. Náluk majdnem sértés „bedobni egy kávét”, azaz 2 korttyal eltüntetni, ahogy nem illik állva, vagy séta közben kávézni. A napszakkal sincs gondjuk: egy görög kávézóban mindig több tucatnyi embert láthatsz – fiatalokat és időseket – akik csak úgy „elvannak”, a szívószálaikkal babrálnak, beszélgetnek (de az is lehet, hogy nem szólnak egymáshoz), élvezik az életet, a pillanatot úgy ahogy van.

A kedvenc görög kávé

Ha Görögországban egy kávézóban (a tengerparton, étteremben, bárhol) jeges kávét kérsz akkor azonnal tudják, hogy turista vagy (oké abból is, hogy vélhetőleg angolul kéred majd). Logikus lenne az, hogy Görögország kedvence a hideg kávé, a valóság azonban az, hogy a helyiek nem túl sok jegeskávét isznak. Az ő kávésorrendjük a görög kávé, amelyet az instant kávék követnek, csak utána jön a frappé, majd az eszpresszó, és végül a filteres. Van még két érdekesség a fentieken túl.
A görögországi kávé fogyasztásnak vannak divatjai és trendjei. Valószínűleg nem fogunk hagyományos görög kávét kapni a puccos és méregdrága Mykonos tengerpartján… és nem fogunk frappét inni egy divatos Glyfada (Athéni Riviéra külvárosa) kávézóban, mert ott nem lesz. Igen, jól látod, a görögök idővel rájöttek arra, hogy hol milyen kávé a menő, ezért azt kínálják.
Van itt még egy érdekesség, olyan, amit nem valószínű, hogy látsz: a görögök ritkán isznak kávét a munkahelyükön, ami azt mutatja, hogy a kávé nem valamiféle élénkítő, pörgető szer, nem is az éberségért isszák, hanem egészen egyszerűen egy rendkívül fontos időtöltés.

Kávé éjjel? Görögországban simán

Biztosan láttál már olyat, hogy egy görög este 11-kor nyugodtan kávézgat egy kávézóban, tudod, úgy ahogy az előbb már megírtuk: ül, iszik, élvezi a pillanatot.
De hogyan lehet ez? Nem hat rájuk a koffein?
Nagyon egyszerű a magyarázat. A görögök görög kávét isznak, abból pedig éppen olyan élvezetes a koffeinmentes mint a koffeines. És ha este 10-kor hangzik el a kérdés: „Pame gia kafe” akkor este 10 kor indulnak – gyakran koffeinmentes kávét kérve – kávézni. Mert az élet kávé nélkül elviselhetetlen.

Kávézz úgy ahogy a görögök. Szerezz egy finom koffeines, vagy koffeinmentes kávét tőlünk és élvezz ki minden kortyot.

Vélemény, hozzászólás?