Blog

Így lehet az otthoni kávéd finomabb

Ismerjük az érzést. Nagy nehezen kikászálódsz az ágyból, valahogy megtalálod a kávégépet, belehelyezel egy adag kávét, adsz hozzá egy kis vizet, aztán – félkómásan – nekiállsz nyomkodni a telefonodat amíg várod, hogy elkészüljön és máris iszod is. De hogyan lehet egy kávé finomabb a tegnapinál?

Amiről most nem beszélünk

Ebben a cikkben kifejezetten olyan kávékról írunk, amiket neked kell megfőzni. A kávéfőződ lehet kotyogós, vagy valamilyen filteres, esetleg darálós-főzős, a lényeg az, hogy a kávé mennyiségét és a vizet te állítsd össze. Ez a kettő alapanyag ugyanis alapvetően meghatározza az ízélményt. Ha elolvasod a cikket sokkal finomabb, már-már barista kávét tudsz majd otthon készíteni. Íme hasznos kávéfőzési tippek otthonra.

Válts „prémium kávéra”

Persze ez nem azt jelenti, hogy valamilyen több tízezer forintos specialty kávét kell otthonra szerezned, de ha teheted válassz egy jobbat. Nem vészes, és spórolni sem feltétlen érdemes. Számoljunk. Egy kávéhoz megközelítőleg 10 gramm kávé kell, ez azt jelenti, hogy azt egy kilós szemes kávéból körülbelül 100 adagot (valójában picit többet, mert elég 8-9 gramm kávé is) tudsz lefőzni. Így egy adag kávé – egy 3000 forintos kilós kávé esetében – maximum 30 forintra jön ki.
Most játsszunk el a gondolattal, hogy a kávé 6000 forint. Akkor 60-ra jön ki úgy, hogy az automatából 150-ért iszol valami vackot. Gondolkodjunk fordítva: ha egy ismeretlen automatás kávéért simán megfizetsz 150 forintot, az olyan mintha az otthonodat 15 000-ért vetted volna.
Szóval nem vagyunk benne biztosak, hogy mindig a legolcsóbb kávét kell keresni (persze, az sem rossz). Még egy fontos infó: ha rendelsz egy zacskó kávét, vagy vásárolsz a boltban, próbáld meg néhány héten belül felhasználni az egészet, ahelyett, hogy hónapokig tartanál egy félig használt zacskót a kamra mélyén.

Mérd ki!

Ha kell akkor már inkább előző reggel. A víz-kávé arány tökéletesítése szinte lehetetlen, ha egyszerűen csak egy mérőkanalat használsz, és “körülbelül ennyi elég lesz gondolattal teszel bele kávét”. Minden kávé sűrűsége a származási hely és a pörkölési profil alapján változik, ezért ahelyett, hogy teáskanállal mérnéd a kávét, vegyél egy egyszerű mérleget, amely pontos méréseket tesz lehetővé. Az első pár alkalommal lehet, lehet, hogy macerás lesz, de idővel megtalálod a saját kávé élményedet.

Szűrd meg a vizet

Alapvetően nem ajánljuk, hiszen a csapvíz tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amik elengedhetetlenek számunkra, de most arról beszélünk, hogy 1-2 csésze kávéhoz szűrd meg. Ez azért fontos mert a kávé 97-98%-a víz, és ha tökéletesen tiszta, nincsen benne (például) Nátrium akkor nem lesz sós. Ha nem sós akkor máshogy érzed a kávéízt.
Persze a leírtokon felül még sok mást is kipróbálhatsz: tejet, édesítőket, cukrokat (igen mi le merjük írni) szirupokat, amit csak szeretnél. De ezeket már egy átgondolt és finom kávéba teszed.

Vélemény, hozzászólás?