Blog

Így tárold a kávészemeket

Jó lenne azt gondolni, hogy mindegy, hogyan tároljuk a kávészemeket, az biztosan korlátlan ideig megőrzi a csodás ízét, frissességét és az olajosságát, de ez sajnos nem igaz. Összegyűjtöttük, hogyan érdemes úgy tárolni a kávészemeket, hogy a legtovább maradjanak szenzációs ízűek.

Meddig friss a kávé?

A kávé frissessége és eltarthatósága két dologtól függ nagyban – a pörkölés dátumától és a kávé tárolásától. A pörkölés után a kávészemeknek pihenniük kell, hogy befejeződjön a szén-dioxid felszabadulása, amely természetes tartósítószerként működik. Az ideális az, ha a pörköléstől számított három napon belül vásárolod meg a kávét, eszpresszó esetében pedig hét napon belül. A kávébabok ekkor érik el ízük csúcspontját. Vigyázni kell, mert a nem megfelelően (például papírzacskóban tárolt) kávészemek egy hét után már gyengébb ízvilágot adnak. Ha a kávé eredeti csomagolása visszazárható kávézacc, akkor körülbelül három hétig tarthatók el, persze ügyelni kell arra, hogy a zacskóban ne legyen levegő. A légmentesen záródó tárolóedényben lévő egész kávészemek hat-nyolc hétig tarthatók el.

Íme így tartsd frissen

Van néhány módszer arra, hogy a kávédat a lehető legtovább frissen tartsd, ehhez mindössze néhány szabályt kell betartanod. Összegyűjtöttük, segítünk.

 1. Bár semmi gond nincs a darált kávéval (nálunk is, és a boltokban is kapsz ilyesmiket) mi mégis azt mondjuk, hogy a kávéd finomabb akkor, ha a rögtön kávékészítés előtt darálod meg, nem előre. Abban a pillanatban, ahogy ledarálod (vagy a darált kávé) levegőhöz ér elkezdődik az oxidációs folyamat és lassan elkezd veszteni a frissességéből.
 2. Használj légmentesen záródó edényt. Mi régebben egy légmentesen lezárható alumínium dobozban tartottuk a kávét, ma már bármelyik boltban lehet kapni csatos üveget, vagy kifejezetten Coffee feliratú dizájnos tartókat erre a célra. Ezek nem csak kedvesek a szemnek, hanem valóban megmentik a kávédat heteken át.
 3. Ha teheted akkor válassz olya légmentesen záródó dobozt, amely átlátszatlan – nem átlátszó. Ha teheted a szekrényben tartsd, ne érje napfény. Bár remek ötletnek tűnik, kerüld a hűtőszekrényt. A hűtőszekrényben tartott kávé ételszagot és extra nedvességet szív magába: és a pörkölt ízű vizes kávé nem a leglenyűgözőbb.
 4. Extra tipp, hogy a kinyitott kávét vagy a légmentesen elzártat (például, ha elmész nyaralni) berakhatod a fagyasztóba. Ott nincsenek szagok, szinte lefagy így nem vesz fel vizet és 3-4 hónapig frissek maradnak.
 5. Mindig annyit őrölj le amennyire szükséged van. Ahogy már többször írtuk az őrült kávé különös: ha a kávézás előtt őrlöd meg sziporkázó ízélményt ad, ha napokig áll, akkor elkezdi elveszteni a friss ízét.

Ha éppen egy szenzációs ízű kávét keresel kattints, nálunk van.

2 említés a “Így tárold a kávészemeket” cikkben/cikkekben

 1. bj13835 szerint:

  Tisztelt kávéáruház!
  Most járok itt először nagyon tetszik az áruházuk kiváló kávékat árulnak rengeteg információt közölnek a termékekről ami máshol nem jellemző.
  Egy kérdésre szeretnék választ kapni , hogy eredeti kezdetlen csomagolásban meddig tárolhatóak a szemes kávék ?
  Köszönettel.
  Balogh József

  1. KAVEARUHAZ.HU szerint:

   Kedves Balogh József!
   Termékeink a csomagoláson található szavatossági ideig tarthatóak el. Ez általában a csomagolástól számított 1-2 év.

Vélemény, hozzászólás?