Blog

Íme a legerősebb kávék

Most valami erősre vágyom, kell a koffein – mondod és kérsz, vagy készítesz magadnak egy „erős kávét”. De melyik kávé a legerősebb, melyikben van a legtöbb koffein, melyik az amelyik azonnal felturbózza az érzékszerveidet? Összegyűjtöttük a legerősebb kávékat!

Miért nem biztos a lista?

Jó lenne azt írni, hogy „íme a világ legerősebb kávéi, sorrendben”, de nem tehetjük, csalnánk. A kávé népszerű ital, és valószínűleg a leggyakoribb koffeinforrás, a koffeintartalma viszont számos tényezőtől – többek között a kávétípustól, a főzési módszertől és a márkától függően – jelentősen változhat. Nem jelenthető ki az, hogy XY típusú kávé biztosan erős, mert biztosan van benne ennyi és ennyi koffein.
Azt tudjuk megmondani, hogy egy kávéfajtában megközelítőleg mennyi koffein szokott lenni és melyik milyen erős.

Mennyi koffeinre van szükséged?

Van, akinek semennyire, van, aki szinte függő. Az átlag és egészséges koffeinbevitel tág határok között mozog: 110-250 milligramm/nap. Egy csésze (tipikus) kávé 80-110 milligramm koffeint tartalmaz ezért teljesen normális a napi 1-3 kávé.
De melyek a legerősebbek?

Eszpresszó

Jól tudtad, te is erre tippeltél volna. Magasan a presszó kávé tartalmazza a legtöbb koffeint éppen ezért „rövid kávé”. Egyetlen csésze eszpresszó körülbelül 50-70 gramm koffeint tartalmaz. És hogy ez milyen sok? Ha 1 decire vetítjük (azaz meginnál egy deci eszpresszót) akkor 250 gramm koffeint vinnél be a szervezetedbe, ami akár több is lehet, mint amire szükséged van.

A török kávé

A török kávé megosztó, nem mindenki szereti. Viszont a török kávé a második legerősebb kávé. Ha megiszol belőle egy decit akkor 150-170 gramm koffeint is beviszel a szervezetedbe azonnal, ez pedig megközelítőleg annyi, ami a nap kávészükségleted. Különös, hogy Törökországban a török emberek akár 4-5-öt is meg tudnak belőle inni naponta, és akár este 10-kor is. Kicsit olyan mintha immunisak lennének a koffeinre.

A kotyogós kávé

Ha a kotyogós kávéfőzővel készíted a kávét akkor kénytelen vagy nagyon finomra őrölni. Ettől az őrlési módtól a kávé koffeintartalma magas lesz. Egy deciliter „kotyogós” kávéban majdnem ugyanannyi koffein van, mint a török kávéban. Egyébként különös, de leginkább nyugaton és Közép-Európában terjedtek el ezek a kávéfőzők és a velük főzött erős kávék.
Ők voltak a top 3 legtöbb koffeint tartalmazó kávék, jöjjenek most a leggyengébbek.

Az instant kávék

Ha szereted az instant, gyors kávékat, akkor az a jó hírünk, hogy azokból sokat megihatsz, hiszen egy adag 60 – 65 grammnyi koffeint tartalmaz. Alig valamennyit, ezért is inkább édesek és kevésbé karakteres ízűek, mint a főzött kávék.

A koffeinmentes kávé

Jó lenne rájuk legyinteni és azt mondani, hogy „de hát azokban nincs semennyi koffeint, koffeinmentesek” de ez nem igaz. Egyszerűen nincs olyan technológia, amivel 100%-ban koffeinmentessé varázsolható egy kávé, ezért a koffeinmentesben is van egy minimális (1*15 gramm) koffeintartalom 100 millinként.

Most, hogy már tudod, hogy melyik kávé megközelítőleg milyen, tudatosabban is oda tudsz figyelni arra, mennyi koffeint viszel be a szervezetedbe. Nézz szét nálunk és szerezd meg a kávét amire vágysz!

Vélemény, hozzászólás?