Blog

Íme az 5 legjobb kávé édesítő 2022-ben

Tény, hogy az igazi kávé ínyencek „feketén” isszák a kávét, mert úgy érzik a gyümölcsösséget, a savasságot vagy akár a földízt, de legtöbben valószínűleg édesítjük valamivel a kávénkat. De mivel? Íme a 2022-es év legmenőbb kávé édesítői!

Hosszú az út a pötyitől!

Lehet, hogy te már nem is emlékszel rá, vagy soha nem is hallottál róla, a Pötyi volt az első olyan kávéízesítő, ami túllépett a cukron és (állítólag) egészségesebb volt. A Pötyit egy olyan elegáns dobozban vehetted meg melyikben akár 1200 darab apró fehér tablettaszerű izé volt, amelyik ugyan megédesítette a kávédat, de közben ciklamáttól szacharinig mindent tartalmazott. Állítólag 1 darab pötyi 1 kanál cukornak felelt meg. Az évtizedekig rejtély volt (és most már az is marad), hogy egy milyen kanálnak?

Stevia a nulla kalóriás

A Stevia több okból is az egyik legjobb választásunk a kávé édesítésére: nem mesterséges, hanem növényekből készül ezért rendelkezik a növényi termékek előnyeivel, például tele van antioxidánsokkal. Úgy néz ki és úgy viselkedik, mint a cukor, csakhogy 300 szor édesebb és 0 kalóriás. Azért óvatosan fogyaszd mert van, akinél a stevia okozhat hasmenést.

A méz

Nem 2022-ben fedezték fel, hogy a méz finom, egészséges és azt sem, hogy nem csak édes mint a cukor, hanem sajátos karcos, különleges íze van, de mégis csak most lett különösen népszerű. Ezek (és a rendkívül fontos tápanyagok miatt) érdemes használni kávéban is, viszont sokkal több kalória van benne, mint a cukorban. Szóval, ha éppen fogyókúrázol nem feltétlen a méz a legjobb választás. És van itt egy extra tipp: soha ne a forró kávéba öntsd. Várd meg míg langyos lesz, és akkor ízesíts vele.

Agave

Az agavé nektár vagy szirup (ha nem vágnak át vele és eredeti) a kék agave kaktuszból származik, és mint ilyen, teljesen természetes. Sokáig úgy gondolták, hogy rendkívül egészséges és kifejezetten ajánlották cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára is, de mára kiderült, hogy nem ilyen csodaszer, viszont elképesztő ízzel dobja fel a kávénkat, izgalmas, és karcos lesz. Mindenképpen próbáld ki egyszer, de vigyázz, mert lehet, hogy a kedvenced lesz.

Juharszirup

A juharszirupot méltatlanul elhanyagoltuk, pedig évek óta látjuk, hogy az amerikaiak a palacsintától kezdve a kávéjukon át a sütikig mindenhez használják. Nem csoda, a juharszirup egy tápláló és természetes cukor alternatíva, amely remekül illik a kávéba. Ahogy az agave úgy a juharszirup is kér egy kis türelmet és „meg kell szoknod” és bár nem olyan nagyra értékelt, mint a méz, de számos hasonló egészségügyi előnye van. Érdekes, hogy hatalmas eltérés van az árak között és nem feltétlenül a legdrágább a legjobb: tapasztald ki melyik illik a legjobban a kávédba.

Kandiscukor

A mi személyes kedvencünk, főleg akkor, ha nem fogyókúrázol vagy nincs semmiféle cukorérzékenységed. A kandiscukor karamellizált, ezért egészen elképesztően lágy, karamelles ízt ad bármelyik kávénak. Arra készülj fel, hogy nagyobb darabokból áll, ezért idő kell míg elolvad. Ez azt is jelenti, hogy ha szereted a forró kávét, akkor ne kandiscukrot használj mert nem lesz ideje elolvadni. Magas a szacharóztartalma és rendkívül látványos is. Imádni fogod.
Szerintünk próbáld ki az itt látott összes édesítőszert és találd meg a személyes kedvencedet.

Kávét adunk mi hozzá. Kattints

Vélemény, hozzászólás?