Blog

Kávé elnevezések, azaz melyik kávé milyen az itallapon?

Régen – ha bementél egy kávézóba – akkor választhattál a presszó, a hosszú kávé, és a tejeskávé között, az elitebb helyeken esetleg kaphattál egy kapucsínót. Ma egy divatosabb kávézóban legalább 15-20 féle kávéból kell tudnod kiválasztani azt amire éppen vágysz. De melyik kávé elnevezés mit takar? Íme 8+1 praktikus kávéfogalom, amit érdemes megismerned.

A baristák helyett

Kicsit spoilerezünk azonnal, már a cikk elején eláruljuk, hogy ez a kétrészes cikkünk első része, hiszen 30-nál is több olyan kávéfogalom, kávékészítési mód, és kávé van amivel bármikor találkozhatsz a divatosabb kávézókban. Ahol egyébként biztosan egy barista készíti el ezeket a különlegességeket. Íme 8 kávé, amit érdemes megtanulnod azért, hogy a számodra legjobbat tudd kiválasztani. (Nem ábécé sorrendben megyünk, hanem inkább az előfordulási gyakoriságot nézzük)

1: Capuccino

Őt ismered, és nagy eséllyel ittál is már, ám van a capuccinoban egy csavar is. Alapvetően minden capuccino egy eszpresszó (vagy dupla, ahogy kéred) és sok, habzó, és forró tej. Az elkészült capucccinot általában valamivel még feldobják. Van, hogy valamilyen öntettel, van, hogy valamilyen extra ízzel, vagy fahéjjal. De a capuccino alapvetően eszpresszó, forró, felhabosított tejjel.

2: Cortado

Ha szereted a tejporral készült kávét akkor a cortado a te választásod. A cortado egy spanyol típusú kávé. Az a különlegessége, hogy nem tejjel készül (a spanyolok szerint a tej elnyomja a kávé ízét) hanem tejporral ami csak lágyítja. A cortado tehát tulajdonképpen eszpresszó + tejpor.

3: Eszpresszó

Olyan sokat beszéltünk már róla, akkor mondjuk el, hogy mi az eszpresszó. Az eszpresszó egy gazdag ízű, éjfekete kávé. Ha önmagában iszod eszpresszónak hívják, akkor nem teszünk bele tejet, és semmit. Ha adsz hozzá tejet, onnantól alapkávévá válik, és lehet belőle capuccinot, lattet, vagy macchiatot is készíteni.

4: Flat white

Nagyon fancy, azaz népszerű kávévá vált. Tulajdonképpen egy capuccino, csak a capuccinónál is sokkal több benne a tej, ezért szinte alig érzed a kávét benne. Tipikus elvitelre szánt kávé, amit lassan elkortyolgathatsz. Elég nagy adag, minimum 1,5 deci, de lehet több. Ebből alig 20 milli a kávé maga.

5: A frappe, és a frappucino

A frappe, és a frappucino testvérek. Tulajdonképpen kávé + tej (sok tej) és rengeteg jég az amit ilyenkor kapsz. Bármit is teszel, a kávé olvasztja majd a jeget, ezért egy ultra könnyű ízvilágú, kicsit „vizes” kávéd lesz. Cserébe nagyon jól hűsít. Mivel amúgy is alacsony a kávétartalma, akár koffeinmentes változatban, szinte üdítőnek is szuper.

6: A latte

Az egyik legdivatosabb kávé. Tűzforró tej, és egy adag (shot) eszpresszó. A latte ideális számodra, ha valami édesebbet keresel, mint egy eszpresszó vagy macchiato. A latte titka az, hogy körülbelül ⅔ tejet tartalmaz, és általában magas pohárban szolgálják fel. Az esztétikai és az ízhatás érdekében a barista hozzáadhat csokoládéport, ez alap a lattenál, de manapság gyakori, hogy ízesített lattet kínálnak: népszerű lehetőség a karamell, a kókuszdió, a vanília és a mogyoró is.

7: Macchiato

Most majdnem biztos, hogy újat mondunk: a macchiato egy erős kávé, tulajdonképp a cappuccino és az eszpresszó között helyezkedik el. A szó jelentése cuki még, mert a macchiato (olaszul) foltost jelent. Ez egy nem túl izgalmas kávé, éppen ezért készítik látványosan 2-3 szintesre is. Ne feledd, hogy magas a koffeintartalma.

8: Mocha

Az a különlegessége, hogy rengeteg fajtája van. Van, hogy ízesítik, van, hogy jéggel (szinte üdítőként) készítik, van, hogy forrón akár valamilyen itallal keverve is, de szinte mindig van benne csokoládé. Imádni fogod, ha különleges kávéra vágysz.

8+1: Chai latte

Néhány éve valóságos chai latte őrület tört ki a világban. Mindenki chai lattet ivott. Csakhogy a chai latte egész egyszerűen nem kávé. Hanem tea. Alapvetően egy assam teából készült erős fekete teafőzet, amit teleraknak különleges (és valóban inkább a kávékra jellemző) fűszerekkel: csillagánizzsal, fahéjjjal, esetleg gyömbérrel, borsokkal (cukorral soha) és egy olyan teát kapsz ami nagyon hasonlít a kávéra, de nem az. Ugye nem keserítettünk el, tudtad, hogy amikor chai lattet kérsz akkor teát ittál?

Most, hogy már ismered a legizgibb kávékat válaszd ki a hozzád illő kávét, kóstold meg a különböző pörköléseket itt.

Vélemény, hozzászólás?