Blog

Kávéalternatívák, amelyek megnövelik az energiaszinted

Nem mindenki szereti a kávét, ezt megértük. Aztán vannak sokan olyanok is, akik annyira függők, hogy felismerik, alternatív megoldásokat kell bevetniük. Bárhogyan is legyen, ahelyett, hogy megpróbálod teljesen elhagyni az energianövelő termékeket, találtunk neked néhányat, amit afféle kávéhelyettesítőként is bevethetsz.

Túl sok koffein helyett

Nehéz megtalálni a jó kávéalternatívát, mert megszoktuk, hogy a kávénak gazdag és komplex íze van. Ahogy azt is, hogy kedvünkre változtathatjuk az erősségét és ízesíthetjük. Emellett számtalan módon ihatjuk: feketén, tejjel, cukorral, lehet hosszú, flat, vagy presszó. Vajon van egyáltalán olyan „kávépótló” és „ébresztő” ami helyettesítheti a kávédat? Összegyűjtöttünk néhány ötletet.

A vagány: a matcha tea

Egy időben ő volt a megváltó, mára kiderült, hogy bár remek alternatíva, mert egyszerre ad a szervezetednek lendületet, növeli a koncentrációt és antioxidáns tartalmú. Az a jó benne, hogy koffein tartalmú és – ellentétben a kávéval – nem egyszerre, nagy dózisban kapod a koffeint, hanem órákon keresztül egyenletesen bontja le. Tulajdonképpen bárhol beszerezheted.

Az unalomig ismételt: a zöld tea

Talán az egyik legkönnyebben elérhető, remek alternatívája a kávénak. A kutatások szerint a zöld tea segít csökkenteni (és persze megelőzni) a 2-es típusú cukorbetegséget és egyes szívbetegségeket is. A zöld teában lévő koffein segít ébren tartani, felpörget, valamint [fokozza] az anyagcserét is. Bár még vizsgálják, de a jelenlegi tudásunk szerint napi 3-4-5 csészényi zöldtea pont elég ahhoz, hogy minden előnyét kihasználhasd.

Amire nem gondoltál: az almaecet

Valószínűleg soha nem gondoltad, de az almaecet energialöketet adhat, és reggelente helyettesítheti a kávét (pedig nincs is benne koffein). Fontos, hogy mindig hígítva fogyaszd, öntsd fel vízzel, mert az ecet maga károsíthatja a fogaidat, töményen.

A legfinomabb megoldás: a smoothie

Számos természetes összetevő van, amely a kávé helyett fel tudja turbózni az energiát, ezért érdemes ezeket egy turmixban kombinálni és még a nap elején meginni. Ahhoz, hogy jó smothiet készíts szükséged lesz egy smoothie készítő gépre (a turmix nem feltétlen elég) és máris mehetnek bele a finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségek, vagy akár fehérje is. A jól elkészített turmixok – szénhidrátokkal, rostokkal, antioxidánsokkal és fehérjével – remek napindítók lehetnek. A smoothiedban nagy valószínűséggel nem lesz koffeint, ezért, ha nagy kávéfüggő vagy akkor azért ne hanyagold el a kávét sem.

Amit nehéz beszerezni: a golden milk / arany tej.

A golden milk még csak most kopogtat az ajtódon, nem valószínű, hogy eddig hallottál róla. Ez egy koffeinmentes, hagyományos indiai ital, amelyet melegen isznak: gyömbért, fahéjat, kurkumát és fekete borsot tartalmaz. Mézet és vaníliát is adhatunk hozzá attól még finomabb lesz. Nem csak lenyűgöző napindító (mi azért szeretjük mert egy édes csábítás) hanem vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint az „aranytej” fogyasztása javíthatja a mentális egészséget, a memóriát és a csontsűrűséget. Bár még viszonylag ismeretlen, de már vannak hozzá szuper receptek is.

A cuki: a kakaó

Sokan azért isszuk a forró kakaót este, télen, a kandalló előtt (vagy nagyon hügge és nagyon well being körítéssel) mert azt tanultuk, hogy lefekvés előtt egy forró kakaó csodát tesz. Pedig lehet kávéalternatíva is. Ha a kakaóport forró tejbe keverjük és megédesítjük, olyan reggeli italt készíthetünk, amely tele van erős antioxidánsokkal, a kávéhoz hasonlóan gazdag ízű és még hangulatjavító hatású is lehet. Koffeint nem tartalmaz, de éppen a kedvességével ad neked lendületet.
Persze számtalan más módon is helyettesítheted a kávét: vagy akár azt is megteheted, hogy inkább maradsz mellette.

Vélemény, hozzászólás?