Blog

Kávézz az egészségedért! – 1. rész

Rengeteg cikk született már arról, hogy a kávézásnak milyen egészségügyi előnyei vannak, de ezek nagy része inkább marketing alapú volt, és nem tényekre, kutatásokra épült. Ebben a cikkben mi összegyűjtöttünk néhány – tudományosan bizonyított – egészségügyi előnyt, előtte azonban megismertetünk a marketing erejével is.

Az a fránya marketing.

A marketing – egyik – feladata az, hogy kidomborítsa egy márka előnyeit. Itt van a Tatra tea, ami a marketing ereje nélkül egy egyszerű alkoholos ital maradt volna, de jó marketinggel a nyár slágeritalává vált: egy időben mindenki Tatra teát akart kóstolni, inni.
Vagy ott a vodka, amiről azonnal egy nemes víztiszta ital jut eszedbe, amit egy szuper, lehűtött pohárból iszunk különleges alkalmakkor: közben a hazájában olcsóbb mint a víz, és üvegből isszák az utcán.
A kávénak is van marketingje, de sajnos eddig méltatlanul elhanyagolta a kávé egyik legnagyobb előnyét: azt, hogy a kávé nem csak finom, nem csak élénkít, hanem egészséges is.
MI most ezt pótoljuk és összegyűjtöttük a kávé 5 tényre, kutatásra épülő egészségügyi előnyét.

5: 0 kalóriás

Ha a kávédat simán, feketén iszod akkor 0 azaz nulla kalóriát tartalmaz. Pont, mint a víz. Arra kell csak figyelned, hogy ha tartani akarod a 0 kalóriát akkor nem csábíthat el a tej, a tejhab a méz és a cukor, de még a fahéj sem. A nulla kalóriáért sima kávét kell innod, viszont nem hizlal, és élénkít. Nincs még egy ilyen.

4: Okosabb, éberebb leszel tőle

Azt mindenki tudja, hogy a kávéban koffein van, de azt kevesen, hogy a koffein pszichoaktív. Felszívódik a véredbe, eljut az agyadba, és úgy hat. Rengeteg embereken végzett kontrollált kísérlet eredménye azt mutatja, hogy a kávé javítja az agy működésének különféle területeit – ideértve a memóriát, a hangulatot, az éberséget, az energiaszintet, a reakcióidőket és az általános mentális funkciókat. Szóval okosabbá is tesz nem csak élénkít.

3: Égetheti a zsírt

Ha van otthon zsírégetőd akkor nézd meg a dobozát (ha nincs, akkor nézd meg valamikor valahol), szinte biztosan találsz benne koffeint. Ez azért van, mert a koffein 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, ezzel akár 10%-kal is gyorsíthatja a „túlsúlyos” emberek zsírégetését, és 25-30%-kal a normális súlyúakét.
Összegezzük, mert sok a szám: ha túlsúlyos vagy azért igyál kávét, mert csökkentheti a súlyod, ha átlagos testalkatú vagy azért mert kordában tartja.

2: Drámaian javítja a fizikai teljesítményedet.

És a drámaian szó most nem túlzás. Megint mindent a koffeinnek kell megköszönni ami stimulálja az idegrendszert, növeli az adrenalin szintjét a vérben, emiatt a kísérletek szerint 11-13%-kal javíthatja a fizikai teljesítményt.

1: Alapvető tápanyagokban gazdag

Hiába szedjük le pirosan, és pörköljük többféleképpen: egy csésze kávéban benne van a:
– riboflavinból a napi szükséglet 11%
– B5 vitaminból a napi szükséglet 6%-a
– A napi kálium és mangán és magnéziumszükségletednek 2-3%-a
– És még számtalan nyomelem.
Ezek a számok nem tűnnek jelentősnek, de ha belegondolsz, hogy sokan isznak napi több csésze kávét, akkor nagyon gyorsan össze tudnak adódni akár egy jelentősebb százalékká.
Most, hogy tudod, hogy a kávé egészséges is, kattints, és válaszd ki azt amelyiket megkóstolnád:

KATTINTS IDE!

Vélemény, hozzászólás?