Blog

Kell egy kis koffein: de mit tesz veled?

Van akinek egyáltalán nincs rá szüksége, másnak el sem indul a reggele koffein nélkül és vannak olyanok is, akik szinte függők, és naponta többször vissza kell tölteniük a koffeinszintjüket. Egy felmérés szerint az emberek 80%-a minden nap iszik kávét, vele koffeint. A koffeinnek sok más hatása is van azon túl, hogy ébren tart. De mit tesz a szervezetünkkel, miért van rá szükségünk? Most megtudhatod.

A koffein drog?

Ezt persze, azért írtuk, hogy mindenképpen tovább olvass, de nem ferdítettünk nagyot, mert (technikailag) a koffein akár egy drog is lehetne. A koffein egy természetes stimuláns, amely leggyakrabban a tea-, kávé- és kakaó növényekben található meg. Könnyű hozzászokni, mert addiktív, de számtalan jótékony hatása is van.

Így hat a koffein

Megint kicsit vissza a drogra: pont úgy, mint egy drog. Az elfogyasztása után először a bélbe, onnan szinte rögtön a véráramba kerül, onnan minden szívdobbanásoddal közelebb és közelebb kerül a májhoz, ahol elbomlik olyan vegyületekre amik hatnak az érzékszerveidre. Fura módon leginkább az agyadra.

Így hat az agyadra.

Most kiderül mennyire figyeltél bio(kémia) és biológia órán. Azért, hogy az agyad pihenni tudjon, termel adenozint ami egy gátló neurontranszmitter (oké mindjárt abbahagyjuk) ami szerepet játszik az alvásodban, és abban, hogy ne ébredj fel.

Szóval az agyad fogja az alvásodat felügyelni.

Mindaddig, amíg bele nem avatkozol ebbe a rendszerbe a koffeinnel, ami egyszerűen blokkolja az agyadban az adenozin hatását, azaz nem enged elaludni, vagy nem enged „visszaaludni”. Normális esetben az adenozin szinted a nap folyamán folyamatosan növekszik, egyre fáradtabbá tesz téged, és azt követeli tőled, hogy aludj. Ezt blokkolod a koffeinnel. De nem csak ennyit tesz: növelheti a vér adrenalinszintjét és növelheti a dopamin és a noradrenalin neurotranszmittereinek agyi aktivitását is.
Mindezt villámgyorsan teszi, mert egy kávé akár 20 perc alatt bejut a véráramba, és 1 óra múlva már hat is.

Ezt teszi veled pontosan

Azon kívül, hogy ébren tart még van számtalan hatása. Például elmulaszthatja a fejfájásodat, csökkentheti a stroke veszélyét, de ha túl sok koffeint fogyasztasz akkor akár túlpörgetheti az agyadat.
De okozhat gyors(abb) szívverést, megnövelheti a pulzusszámot, és a vérnyomásodat is. Vízhajtó (ezért biztos, hogy el kell majd menned pisilni) és javítja a szellemi képességeidet is. Sőt, a fizikai aktivitásodat, állóképességedet is. Különösen igaz ez akkor, ha nő vagy, mert a nőkben a koffein felezési ideje hosszabb, ezért a hatása is.
Bár rengeteg ételben és italban van koffein egy finom kávéval a legkönnyebb, legegyszerűbb bevinni a szervezetedbe.

Ide kattints, rengeteg finom kávénk van!

Vélemény, hozzászólás?