Blog

Különös tények az ördög italáról a kávéról!

A kávé a világ második legtöbbet forgalmazott árucikke a kőolaj után mely az elmúlt évszázadokban a modern étrendünk egyik alapkövévé vált. A kávét a 16. században a Közel-Keleten a koncentráció elősegítésére használták, és a feltételezések szerint Etiópiából származik. Az elmúlt pár évszázadban rengeteg különleges történet kapcsolódik a kávéhoz, íme néhány.

A kávénak köszönhetjük az ipari forradalmat?

Bármilyen fura is, igen. Mielőtt a kávé a 18. században széles körben elterjedt volna az európai civilizációban, a sör volt az elsődleges ital, még reggelire is. Praktikus okai voltak annak, hogy miért töltötte egy 18. századi ember a fél életét alkoholos befolyásolás alatt: azért, mert akkoriban a víz még szinte ihatatlan volt, ezért a sört az egészség megőrzésére itták. (Innen ered a sör fél egészség közmondás)
Amint feltalálták a kávét, és egyre többen rászoktak ezek a félig elkábult elmék hirtelen nem csak kitisztultak, hanem éberebbek, lettek és gondolkodni és szervezni kezdtek. Egy jó csésze kávé és máris készen álltak arra, hogy akár minden nap újabb és újabb eszközöket, gépeket találjanak ki. Ez félrészegen nem ment.
De még nincs vége, hiszen az 1700-as években sorra nyíltak a kávéházak. Idővel a kávéházak lettek azok a helyek, ahol a férfiak összejöttek, hogy megvitassák a napi eseményeket, kereskedjenek és megosszák egymással jövőbeni elképzeléseiket. Ezeken a koffeintől fűtött helyeken, terveket szőttek, cégek születtek, és végül monarchiákat döntöttek meg.

A nők bosszúja: impotenssé tesz a kávé!

Persze, a nők nem bírták tétlenül nézni azt, hogy a férjeik józanok és inkább kávéházakba mennek (ahova kevés nőt engedtek be) ezért megalapították a Nők petíciója a kávé ellen nevű szervezetet és ennek szervezetnek nevében komoly kampányokat indítottak a kávé ellen. Egyik ilyen érvük az volt, hogy a kávézás miatt a férfiak egyre soványabbak lesznek és impotenssé válnak, ami azzal is járhat, hogy ők ( mármint az asszonyok) kielégületlenek lesznek és nem lesz kedvük semmihez, ez pedig káros. Aztán persze kiderült, hogy a kávé nem okoz impotenciát, az asszonyok pedig feladtak ezzel a tervükkel, hogy a férfiakat visszaszoktassák a sörre.

A bostoni teaparti…

Bármennyire is rajongott Európa a kávéért, Nagy-Britannia és Amerika az 1700-as évek elején-közepén még mindig szilárdan kiállt a tea mellett, hallani sem akartak a kávéról. Ez valószínűleg részben Nagy-Britannia indiai gyarmatosításának köszönhető, ahonnan Nagy-Britannia teanövényeket hozott, hogy olcsóbb forrást biztosítson az eredetileg Kínából származó tealevelekhez képest.
A bostoni teadélután mindezt megváltoztatta. Amikor III. György úgy döntött, hogy adót vet ki az amerikaiakra, az 1773-as Teatörvény-ben, a telepesek fellázadtak. A legtöbb teát szállító hajót visszafordították a kikötőkből. Az egyik bostoni hajót a fiatal Sam Adams megrohamozta. Ezt követően Amerikában a teafogyasztást hazafiatlannak tekintették és rohamosan elterjedt a kávé.

Az ördög itala…

A kávé Európában először Velencébe érkezett. Abban az időben Velence a Földközi-tenger egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Nem terjedt el könnyen a növekvő utcai pletykák miatt. Sok európai utazó lelkesen beszélt erről az újfajta italról, de misztikusnak tűnt, ismeretlennek és a Távol Keletről érkezett, ami megint csak nem segítette az elterjedését. Először is, bizonyos érzékeket és az iszlám szagát hordozta magában, másodszor, a kávé valódi fenyegetést jelentett a borra nézve. Azt is mondhatnánk, hogy a kávé képes volt azt helyettesíteni. Meg kellett tehát szüntetni, be kellett tiltani, veszélyes. Erre akkoriban az volt a legjobb módszer, ha az egyház megbélyegzi. Ez majdnem sikerült is, az egyház az ördög italának nevezte, mindaddig, míg VIII. Kelemen pápa közbe nem lépett és azt nem mondta: a kávét meg kell szelídíteni. Mindezt azért tette mert rajongásig szerette.
Azt vallotta: “Ez az ördögi ital olyan finom… át kellene vernünk az ördögöt azzal, hogy megkereszteljük!”. Ezzel legitimizálta a kávét mely a továbbiakban gyorsan elterjedt.

Szeretnéd megkóstolni a legfinomabb ördög italokat? Kattints, több százféle kávénk van.

Vélemény, hozzászólás?