Blog

Latte és flat white: íme a különbség

A caffé latte és a flat white (biztosan te is ittál már mindkettőt) a legnépszerűbb eszpresszó alapú italok a kávézókban. És bár rendkívül hasonlóak, mégis különböznek egymástól. Íme, megírjuk, hogy miben és mennyire.

Cafe Latte: csak tejeskávé?

A latte egy kellemes bézs színű homogén ital. Látványos rétegeket képezhet, ezért a készítése után általában mi magunk keverjük össze a tejet a kávéval. Ezek alapján sokan gondolják, hogy egy sima tejeskávé. Nekik igazuk is van és nincs is igazuk. A cafe latte valóban tej és kávé, azaz tejeskávé, de amíg minden latte tejeskávé addig nem minden tejeskávé latte.
Ez azért van így, mert amíg a tejeskávét tudsz bármennyi tejből és bármennyi kávéból készíteni, addig a latte-nak „szigorú” arányai vannak: 1/3 adag eszpresszó és 2/3 adag tej. Ha tartjuk ezt az arányt, akkor latte-ról beszélünk, ha eltérünk tőle, akár már lehet tejeskávé is a kávénk. De mi a különbség a latte és a flat white között?

Ez a cafe latte

A Caffé Latte – vagy egyszerűen csak latte – ahogy feljebb írtuk egy eszpresszó alapú ital, amely 1-2 adag eszpresszóból és a mennyiségben hozzá illő enyhén gőzölt tejből áll. A cafe latte-t hagyományosan magas pohárban szokás felszolgálni, de manapság (a latte art elterjedése miatt is) egyre gyakoribb, hogy széles csészében kapod.
Érdekes, hogy idővel megváltozott a mérete. A hagyományos latte csak egy eszpresszóból + tejből és állt és megközelítőleg 250 milligrammos volt, ma már nagyobb a presszó, több a tej és 350 millis a klasszikus latte.
Ami hasonló a latte és a flat white között (de a cappuccino esetében más) az a hab mennyisége – a latte-nek és a flat white-nak kevesebb, a cappuccinonak több habot kell tartalmaznia.
De mi az, hogy kevesebb a hab? Ez nagyban függ attól, hogy milyen csészében/bögrében/pohárban szolgálják fel az italt (a poharak általában nagyobbnak tűnnek, mint a csészékben) ezért a standard habméret a caffe latténél 1-2 cm, a flat white-nál szintén, a cappuccinonál 2-4 centi.
Akkor a latte és flat white ugyanaz, igaz?
Nem, íme egy fontos különbség (lesz még): ahogy a neve is mutatja, a caffe latte tejeskávé (caffé = kávé, latte = tej), az ital eléggé tejes és enyhén kávéízű. Tökéletes annak, aki talán most kezdi a kávéfogyasztást, vagy aki szereti a hosszú kávét és nem túl karakteres kávéízt. Gyakori, hogy a lattet ízesítjük is: nagyon népszerű a karamellás vagy a vaníliás latte, vagy a szezonális karácsonyi gyömbéres, fahéjas, mézeskalácsos.

A flat white

A flat white egy ausztrál kávéforma, onnan származik. És nagyban eltér a lattétól. Gyakran pohárban szolgálják fel, vagy kis bögrében. A mérete körülbelül 200 ml, és mindig két eszpresszót tartalmaz, így a kávé íze erősebb, mint a latte és a cappuccino esetében, a koffeintartalma magasabb. Ahogy a neve is mutatja (flat), a hab szinte csak mutatóban, egy lapos réteg rajta, alig 1 centiméteres lehet.
A jelentősen kevesebb hab és a kétszer annyi eszpresszó különbözteti meg tehát két kávékülönlegességet egymástól: ha egy élénkítő, erős ízvilágú rövidebb italra vágysz a flat white-ot érdemes választanod, ha a lágyabb ízt, az ízesített (vagy kevésbé kávéízű) kávét szereted akkor a latte lehet számodra a tökéletes.

Bármelyiket is választod, az alapja egy eszpresszó, ahhoz pedig remek kávékat találsz nálunk.

Hozzászólás: & ldquo;Latte és flat white: íme a különbség

  1. Ács Tamás szerint:

    Hasznos és részletes volt a leírás a latte és a flatt white azonosságáról-különbségéről.
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?