Blog

Kopi Luwak: ezért a világ legdrágább kávéja

Biztosan te is hallottál már a híres és szinte megfizethetetlenül drága Kopi Luwak kávéról. Ez az a különleges kávé, amit – mielőtt forró italként az asztalodra kerül – a cibetmacska megeszik és kikakil. Undorítónak tűnik, de nem az. Ismerd meg a kávét, a történetét, tudj meg róla mindent!

Mit jelent a kopi luwak?

Rengeteg fura, megjegyezhetetlen vagy a marketingesek által kitalált kávénév van, nos a Kopi Luwak (mindjárt kiderül miért írjuk egyszer nagy, egyszer kisbetűvel) nem az. Világos, egyszerű és tökéletes az üzenete: már ha beszéled az indonéz nyelvet. A kopi indonézül kávé. A luwak pedig a fent említett cibetmacska. Szóval a kopi luwak pontos jelentése az, hogy „Kávé cibetmacska”, azaz Cibetmacska kávé.
Egyébként – épp azért, hogy ne hangozzon olyan idegenül a neve – Civet Coffee-nak is nevezik. De miért különleges?

Ezért különleges kávé

A kopi luwak kávé különlegességét az adja, hogy a – körülbelül 60-90 centi hosszú, cicára hasonlít, dög- és bogyóevő, éjszaka aktív – cibetmacska jártában keltében megtalálja a szenzációsan finom kávégyümölcsöt és kávészemeket. Ezek a kis macskaszerű lények afféle gurmandok: a legérettebb és ezért legédesebb és legjobb kávébogyókat eszik csak meg. A gyomrukban proteolitikus enzimek bontják le a kávéban található fehérjéket. De megemészteni nem tudják.
Mivel a cibetmacska nem emészti meg a kávét ezért kikakilja. A kikakilt kávét kell összegyűjteni és megtisztítani, aztán – mivel a kávé aranyárban van – a legjobb kávémesterekre bízni.

Mennyibe kerül?

Magyarországon 15-17 000 forint körüli árért hirdetik, de légy egy kicsit szkeptikus, mert fura, hogy Angliában és Amerikában egy csésze kerül ennyibe. Ha 450 grammos kiszerelésben keresed (az egy font) mert szeretnéd otthon elfogyasztani akkor 200-600 dollárt kell fizetned, ami megközelítőleg (a cikk írásának pillanatában) 70-180 000 Forint.
Egyébként nem csak az íze és az előállítás módja miatt, hanem azért is ennyire drága, mert rendkívül korlátozottan áll a rendelkezésünkre: a cibetmacskát nehéz megtalálni, a kakiját még nehezebb és utána a legjobb szakembereknek kell elkészítenie. Így válik a világ legexkluzívabb kávéjává.

A Kopi Luwak és ami mögötte van….

Tény, hogy néhány évvel ezelőttig valóban minden úgy történt, ahogy fent leírtuk. A Kopi Luwak, a világ legdrágább kávéja, nemzetközi szenzációvá és branddé vált. A kiskereskedők úgy forgalmazták a kávét, mint egy páratlanul ritka terméket, azt állítva, hogy a beszállítóknak a vadonban kell részben megemésztett kávébabot gyűjteniük, ami évente csak 500 kilogramm kopi luwak kávé előállítását teszi lehetővé, és ez indokolja a magas árat.
Ma már árnyaltabb a kép: a globális kereslet kielégítése érdekében a “cibetkaki kávé” ritkán származik a vadonból; iparosított termékké vált.

Így kóstold meg a Kopi Luwakot

Ha hozzájutsz egyhez és otthon készítenéd el, az ideális módja olyan, mint minden más kávékülönlegességé. Ha eszpresszót szeretnél készíteni, akkor 1:2 arányban ajánljuk a kávét és a vizet. Ha hosszú kávét szeretnél készíteni, akkor 1:8-os arányt ajánlunk.
Ha van szerencséd megkóstolni, soha, de tényleg soha ne rakj bele semmit, ami módosítja az ízét, hiszen ebben a különleges kávéban ez a legizgalmasabb. Egyébként a Kopi Luwak ideális pörkölési profilja a közepes pörkölés, ez biztosítja, hogy a természetes aroma a csészébe kerüljön.
Ha nincs is Kopi Luwak-unk, számtalan szenzációs ízű kávénk van. Ismerd meg őket és szeress bele egybe! https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?