Blog

Meg tud romlani a kávé?

A reggeli finom kávéd ízét és aromáját, a kávészemekben található természetes olajok és vegyületek adják. Idővel ezek az olajok lebomolhatnak, és az ízek tompává válhatnak, ez pedig ízromláshoz vezet. De mikor következik ez be? Meddig tartható el a kávé? Ilyenkor megromlott a kávé? Tudj meg mindent!

Meddig tartható el a kávé, meddig marad friss?
Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi ideig tartható el a kávé: ilyen lehet például a pörkölése, a kávé minősége, a csomagolás és az is, hogy egyes kávék „tovább bírják”, mint más kávék. Ha van kedved mélyebben elmerülni a kávé eltarthatósági idejét befolyásoló tényezőkben, és megismerni néhány szuper tippet, hogyan maradhat tovább friss, olvass tovább.

Jó hír: nem járhat le a szavatossága
Kevesen tudják, de a kávénak nincs klasszikus szavatossága. Néhány más élelmiszerhez – például a csokoládéhoz a sóhoz, és bizonyos fűszerekhez hasonlóan- a kávénak sincs hagyományos értelemben vett lejárati ideje, nem válik ihatatlanná egy bizonyos dátum után. Ennek oka, hogy a kávészemek megfelelő tárolás esetén egészen egyszerűen nem romlanak meg, és nem válnak fogyaszthatatlanná.
Ez nem azt jelenti, hogy soha nem veszthet az ízéből.
A kávé frissességét elsősorban a benne található olajok és illékony vegyületek határozzák meg, amelyek egyedi ízét és illatát adják. Amikor a kávészemeket (kávébabot) pörkölik, ezek a vegyületek felszabadulnak, teret nyernek.

Lejár-e az őrölt kávé?
A szemes kávé tehát nem jár le, maximum gyengül az ízprofilja, minősége. Felmerülhet a kérdés, hogy az őrölt (megőrölt) kávé lejárhat-e? Az őrölt kávé (hiszen jó kávéból őröltük) technikailag nem jár le, de – pont úgy, mint az eredeti kávé – veszthet az ízéből. Az állott őrölt kávé kevésbé ízletes és aromás kávét eredményezhet. Bár nem romlanak meg, általános szabályként ajánlott a csomag felbontásától számított két héten belül elfogyasztani a kávét, addig pedig légmentesen zárni.

Hogyan marad friss a kávéd?
Azt már tudjuk, hogy a kávé nem romlik meg. Azt is, hogy a gyengébb szemekből őrölt kávé sem romlik meg, maximum gyengébb íze lesz. És azt is, hogy mindezek ellen tehetsz. Íme, hogyan:


1: Tárold száraz és hűvös helyen
Szeretnéd a legtovább élvezni a friss kávé mámorító ízét és illatát? Tárold hűvös, száraz helyen. A nedvességnek, hőnek és levegőnek való tartós kitettség messze nem ideális a kávénak.
2: Ne üvegedényben tárold
Tudjuk, hogy a modern konyhák egyik szép és látványos eleme is lehet a (például befőttesüvegben vagy a boltokban kapható) üveg kávétárolóban tárolt kávé, de ne. Az üvegedény átengedi a fényt, a kávé pedig állott lesz.
3: Kisebb kiszerelésben vedd
Igen, tudjuk, hogy a 2 kilós kávé kilónkénti ára olcsóbb, mint a negyed kilósé, de ha betárazol a kávéból, elromlik. Inkább annyit vegyél amennyit megiszol 1-2 hét alatt.
4: Ne hűtőben
Ne tedd hűtőbe, illetve tedd, de ne várj tőle semmit. Semmi más, mint városi legenda, hogy a hűtőben tárolt kávé tovább friss. Ellenben csirkepaprikás, curry és levendula illata lesz

Megromlik a kávébab?
A szemes kávé általában hosszabb ideig eltartható, mint az őrölt, mivel a kávébabok hosszabb ideig megőrzik frissességüket. Valójában a bontatlan zacskó kávébab akár egy évig is friss maradhat a pörköléstől számítva. Ha viszont egyszer felbontottál egy zacskó kávét, a legjobb, ha két-három héten belül elfogyasztod. Három hét elteltével a kávé íze romlani kezdhet, és észreveheted az aroma és az íz csökkenését.

Megfőzöm…
Nem rossz ötlet. Ha majdnem lejár a kibontott kávéd és a maradékot megfőzve a hűtőbe rakod további körülbelül 2 heted van arra, hogy a lefőtt kávé finom maradjon. Viszont ne tegyél beje tejet és cukrot…

Lejár-e az instant kávé szavatossága?
Az instant kávé fagyasztva szárítással vagy permetszárítással készül, lefőzött kávéból. Ez az eljárás eltávolítja a víztartalmat, így egy koncentrált por marad vissza, amely forró vízzel újra hidratálható. Alacsony nedvességtartalma miatt az instant kávé hosszabb ideig eltartható, mint friss társa. Általában a bontatlan üvegek vagy csomagok az instant kávé gyártásától számított két évig is eltarthatók.

Nem finom a kávém, de attól még iható?
Előfordulhat az a vészhelyzet, hogy amikor lefőzted a kávét érzed, hogy nem a szokásos: felmerül a kérdés, hogy iható-e ilyenkor. A válasz az, hogy persze, csak nem annyira finom.


Most, hogy már tudod melyik kávét meddig tudod eltartani és hogyan, válaszd ki a kedvenc kávédat és igyál egy friss, finom főzetet, megérdemled!

Vélemény, hozzászólás?