Blog

Mennyi kávé a „sok”?

Van, aki egyet sem iszik, másnak elég a napi egy kapucsínó, megint más megiszik napi hármat, és van olyan is, aki függő és szerinte 6-8 kávéval lehet csak kibírni a napot. De mennyi kávé a sok? Mennyit ihatsz meg? Van egyáltalán egészségügyi határérték? Mindent megtudhatsz ebből a cikkből.

A Baltás

Baltással (most abba ne menjünk bele, hogy miért lett ez a ragadványneve) 5 éven át egy egyetemen tanultunk. Baltás arról volt híres, hogy minden szünetben rohant a büfébe kávéért: cukor és minden nélkül itta. Egy nap alatt 4-5-6-ot biztosan, plusz azt, amit előtte otthon, na meg utána. Egyszer megvettük ugyanazt a mennyiségű kávét, mint ő így derült ki, hogy egy szép keddi napon képes volt csak az egyetemen meginni 3,6 deci kávét.
Sok, vagy elfogadható? Baltás függő volt, vagy csak valamilyen pótcselekedet volt? Soha nem derült ki az viszont azóta igen, hogy tulajdonképpen semmi rosszat nem tett magával.

Mennyi kávét ihatsz egy nap alatt?

Azt, hogy a kávé koffeint tartalmaz valószínűleg nem először hallod. A koffein a központi idegrendszerre hat, gyorsítja az anyagcserét és felpörget. A szakemberek (orvosoktól kezdve a mentálhigiénés szakemberekig) régóta próbálják meghatározni azt, hogy mennyi kávét illik vagy szabad meginnod.
De nem tudják, nincs egzakt szám. Az emberi szervezet különlegesség az, hogy mindenki máshogy reagál és tolerálja a kávét. Persze, vannak szabályok, máris mondjuk.

400-600 milligramm

Szakemberek úgy találták, hogy ha naponta 400-600 milligrammnyi kávét iszol meg, az még nem okoz semmiféle gondot. Ez napi 5-6 (kifejezetten erős) presszókávé, vagy akár simán belefér 8-10 kapucsínó is. Fontos megemlíteni azt is, hogy attól, ha valaki nem 5-6, hanem 7-8 erős kávét iszik még mindig nem lesz semmi baja. Előfordulhatnak persze mellékhatások: a heves szívdobogás, az álmatlanság esetleg arcpír.
Gondod akkor lehet, ha valami miatt egyben megiszol 500-700 milligramm kávét. Ez okozhat erősebb tüneteket, sőt, ha ennél is többet iszol (állítólag ehhez 50-70 csészényi kell, vagy több) akár szélsőséges esetben „halálra ihatod” magad kávéval. Jó hír, hogy ez már olyan sok kávé, hogy vízből sem tudnál ennyit meginni, szóval szinte kizárt, hogy halálos mennyiségű kávét tolj be.

A kávéfüggőség

Létezik ilyen. Baltás például valószínűleg kávéfüggő volt. A kávé tehát okozhat függőséget. Ha egy kávéfüggő nem kapja meg a megfelelő adagnyi kávéját akkor fájhat a feje, ingerlékeny lehet, remeghet, drasztikusan csökkenhet a koncentráció képessége. A kávéfüggőség általában azoknál alakul ki, akik 3-nál több kávét isznak meg egy nap. Ha függő vagy a megoldás az, ha lassan csökkented a kávé adagodat. Ha eddig napi 8 csésze latte macchiatot toltál be akkor a jövő héttől csökkentsd 7-re, aztán 6-ra és így tovább. Ha azonnal drasztikusan csökkented akkor akár súlyos gondokat is okozhatsz magadnak: fejfájást, migrént, dekoncentráltságot. Egyébként a kávé egészséges. Napi 2-3 adagnak rengeteg jótékony hatása is van.
Kattints és nézz szét a kávéjaink között, találd meg a számodra megfelelőt.

Vélemény, hozzászólás?