Blog

Mennyi kávét készíthetsz az egy kilós kávéból?

Lehet, hogy mindig érdekelt, de még soha nem számoltad ki, hogy egy egykilós kávéból körülbelül hány csésze kávét tudsz elkészíteni? Azaz mennyibe kerül egy otthon elkészített presszó? Nos, mi kiszámoltuk, íme a megoldás.

A rengetegszer feltett kérdés
Sok kávévásárló teszi fel ugyanezt a kérdést nekünk, amikor vásárol: mennyi kávét lehet főzni egy kiló kávéból? És mi mindig nagyon nehezen (és csak hosszan) tudunk erre válaszolni.


Oké, de miért?
Azért, mert ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni a kérdést, szinte mindent kellene tudnunk rólad, illetve számtalan kérdést kellene feltennünk: milyen stílusú kávét iszol? Milyen erős kávét szeretsz? Milyen ízprofilt részesítesz előnyben? Milyen főzési módszert használsz?
Sok kérdésre könnyebb úgy válaszolni, hogy megfordítjuk. Mindjárt kiderül miről is beszélünk: tegyük fel a kérdést máshogy.
Hány adag kávé van egy egykilós zacskóban?
Így már sokkal könnyebb megválaszolni a kérdésedet, de még mindig nem annyira, hogy gondolod. Van egy sztenderd válasz. Az ipari szabvány egy adag eszpresszó kávé esetében hét gramm kávébab csészénként. Ez körülbelül 56 darab pörkölt kávébabot jelent egy adag kávéban (a zöld kávébabok sokkal többet nyomnak, mint a feketére pörkölt kávébabok). Tehát, ha kiszámoljuk (mi is elővettük ehhez a számológépünket), ez azt jelenti, hogy egy 1 kg-os pörkölt kávéból körülbelül 142 csésze kávéra számíthatunk.


De mi van akkor, ha nem állandóan és nem egyetlen eszpresszót iszol?
Sokan vagyunk, akik egyetlen eszpresszótól még nem feltétlen vannak a topon, legalább még egyre szükségük van. Függetlenül attól, hogy egy eszpresszó mennyi kávéból készül, azt vettük észre, hogy az emberek nagy része minimum kettőt iszik (vagy még valamilyen kávét): a lényeg az, hogy napi 16-18 gramm kávé fogy fejenként.
Ez azt jelenti, hogy bár 142 csésze kávét lehet készíteni egy kilóból ez nem garancia arra, hogy fél évig iszod a kávédat, hiszen, ha már napi kettőt iszol akkor simán 71 adat//zacskóra jön ki, ami 2,5, de maximum 3 hónapra elég.

Mennyibe kerül egy kávé?
Itt nincs túl nagy mozgástér. 1000 gramm kávé 142 adagra elég. Helyettesítsük be az 1 kilót a vásárolt kávé árával: mondjuk vásárolj finom kávét 5000 forintért. Az osztva 142-vel azt jelenti, hogy 30-32 Forintos áron iszol meg otthon egy kávét (plusz a kiegészítők). Szóval, ha egy extra különleges – mondjuk 15 000 Forintos – kávét is veszel, még akkor is csak 100 forint otthon egy sima kávé.
Nálunk nincsenek ennyire drága kávék, de finomabbnál finomabbakat találsz. Nézz szét és válaszd ki a következő finom kávédat!

Vélemény, hozzászólás?