Blog

Mi a cappuccino, honnan származik és hogy készítsd?

A cappuccino – írhatnánk magyarosan kapucsínónak is – az egyik leghíresebb és legnépszerűbb kávéital a világon, tejes rokonai, a latte és a flat white. Az egyik legnépszerűbb kávé, bárhol jársz a világban, szinte mindenhol tudsz inni egy finom cappuccinot: de honnan származik, és mit érdemes tudni róla?

A cappuccino eredete: nem az, amit gondolsz

Majdnem mindenki úgy gondolja, hogy a kapucsínó olasz. Ha te is, akkor te is tévedsz! Valamikor az 1600-as évek végén, az 1700-as évek elején a bécsi kávéházakban hirtelen rendkívül népszerűvé vált egy kávéital. Az volt a különlegessége, hogy nem fekete volt – mint a legtöbb kávé akkoriban -, hanem a kapucinus szerzetesek palástjához hasonló barna színű. Talán éppen ezért a kávé a “Kapuziner Kaffee” nevet kapta, ami annyit tesz: “Kapucinus kávé”.
Az első cappuccinónak a receptje fennmaradt: a főtt kávét cukorral, fűszerekkel és tejszínnel kell összekeverni, ezt a keveréket újra kell forralni, majd hozzáadni egy tojást, és az ital tetejére tejszínhabot kell tenni és így tálalni.
Meglepően jól hangzik még ma is akkor, amikor már nem így készül a cappuccino.

Mi pontosan a cappuccino?

Legalább olyan különleges lesz a válasz, mint az eredete. Az egyszerű verzió az, hogy a cappuccino egy eszpresszó alapú ital, tulajdonképp egy presszó kávé gőzölt és felhabosított tejjel.
Viszont a legtöbb kávéval ellentétben rendkívül gyorsan változik a receptje.
Ha a harmincas éveidben jársz, vagy idősebb vagy akkor az, amit te cappuccinónak gondolsz, valószínűleg az, amit én “old school cappuccinónak” nevezek mert a régi kávéiskola (úristen, csak 10-15 évről beszélünk) cappuccinójának egységes tulajdonsága a kávé állaga és a hab keménysége. Rengeteg tejszínhabról beszélünk, általában bőséges csokoládéporral, lényegében egy tejeskávé tetején. A hab alatt rejtőző kávé régebben nem volt olyan bársonyos textúrájú, mint például egy flat white, egyszerűen azért, mert ez a fajta hab nem teljesen oszlik el a tejben, így főleg forró tej keveredik a kávéval. És hab kerül a tetejére.
Manapság azonban attól függ, hogy mi a cappuccino, hogy melyik kávézóba/kávéházba megyünk és éppen ott hogyan készítik. Vannak még olyan helyek, ahol a fent leírt „régi iskola szerint” készítik és szolgálják fel, de a legtöbb kávézó ma már úgynevezett mikrohabot (hívhatjuk barista habnak is, a lényege, hogy rendkívül krémes mert a buborékok rendkívül aprók) használ hozzá. Ezzel ellágyul az íze és (kicsit) hasonlít a flat white-hoz, a cikk legelején említett „tejtestvérhez”.

Így készítsd el a tökéletes cappuccinot

Az a helyzet, hogy a mai modern kávéfőzők (vagy kávégépek inkább) kettő gombnyomással elkészítik neked a vágyott italt, de ha ennél kifinomultabb megoldást és ízt szeretnél, akkor sincs túl nehéz dolgod, mindössze 3 lépésben elkészül.
Készíts (szinte bármilyen géppel) egy rövid presszót, azaz eszpresszót. Habosítsd fel a tejet (ezt megteheted kézi vagy gépi tejhabosítóval). Itt van kettő választásod: vagy öntesz egy kevés tejet a presszódba és utána a habot, vagy kihagyod a tejet és egyből mehet rá a hab.
Bármelyiket is választod készen van. A kávé/tej aránya lehet fontos: minél lágyabb ízvilágot akarsz annál több tejet tegyél bele. De a sztenderd az 1:1-hez és arra a hab.

Milyen kávéból készítsd a cappuccinót?

Hát persze, hogy ez a kulcskérdés. Nagyon kézenfekvőnek hangzik, hogy a kávéfőzés során a felhasznált kávé a legfontosabb… ;-), de úgy tűnik, nem mindig ez az első dolog, amit az emberek figyelembe vesznek hiszen sokan azt gondolják a kávé az csak kávé, szóval majdnem mindegy.
Ez hiba.
Fontos, hogy mindig friss pörkölésű legyen az alapkávé, és az alap eszpresszóhoz egy karakteres, erősen pörkölt már-már olajos kávészemekkel is ellátott kávét mert az ad karcosságot és erőt. Természetesen készítheted egy közepes pörkölésű kávéból is de nehezebb lesz a karakteres ízt kihozni belőle.

Mi a különbség a cappuccino és a latte között?

Általánosságban elmondható, hogy a cappuccino és a tejeskávé intenzitása, vagyis a tej és a kávé aránya megegyezik vagy nagyon hasonló a kettő kávéban. A fő különbség a tetején lévő habrétegben és a tej állagában van. A kapucsínó tetején általában több hab van, és a tej kevesebbet keveredik a kávéval, mint a tejeskávénál. Az is gyakori, hogy a latte-t pohárban, a cappuccinót pedig csészében/bögrében szolgálják fel, de ez nem mindig van így.

Ha kedvet kaptál egy finom kapucnis kávéhoz kattints és szerezz hozzá egy szuper presszóalapot.

Vélemény, hozzászólás?