Blog

Mi az a kávékeverék és miért kell egyáltalán keverni a kávékat?

Biztosan észrevetted, hogy a kedvenc kávéd – hacsak nem specialty, azaz különös, egzotikus és méregdrága – valamilyen keverék, a legritkább esetben egyfajta kávéból van. De mik azok a kávékeverékek és egyáltalán mi okuk van a kávégyártóknak keverni a különböző kávékat? Ebben a cikkben elmondjuk.

Mi a kávékeverék?

A kávékeverék egyszerűen egynél több kávé keveréke. Ezek az összekevert kávék származhatnak különböző országokból (Mexikó, Kolumbia, Etiópia, Zambia) vagy ugyanazon ország különböző régióiból (Etiópia Yirgacheffe, Etiópia Sidamo Ardi, Etiópia Guji), de lehetnek teljesen különböző típusóak is. Nagy valószínűséggel a te kedvenc kávéd is valamilyen keverék, leggyakrabban robusta és arabica keveréke, de előfordulhat, hogy többfajta arabica, vagy többfajta robusta található benne.

Mikor keverik a kávét: pöröklés előtt vagy után?

A kávészemeket összekeverhetik a pörkölés előtt és a pörkölésük után is. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ha a kávészemeket még a pörkölés előtt kevered, akkor pörkölés közben hatnak egymásra és egy új, közös ízük lesz. Előny, hogy a pörkölő ilyenkor időt és pénzt is megtakarít, mert egyszerre pörköli a kávékat nem külön. Van hibalehetőség is, hiszen a kávészemek különböző méretűek vagy keménységűek, előfordulhat, hogy nem egyenletesen pörkölődnek. Ez a tény gyengíti a kávét.
Ez úgy kell elképzelni mintha smoothiet készítenél almából és narancsból. Ha mindkét gyümölcsöt együtt egyszerre dolgozod fel, akkor szétválaszthatatlanok lesznek, egy minden ízüket kiemelő eleggyé válnak, de előfordulhat, hogy itt-ott alma darabokat találsz mert amennyi vágás a narancsnak elég volt az az almád még darabokban hagyja.
A másik út az, hogy külön-külön pörkölik a kávékat és miután külön-külön tökéletesre pörkölték (ez persze sokkal nagyobb szakértelmet és odafigyelést kíván, mint az együttes) majd csak a csomagoláskor keverednek a kávék. Ennek az eljárásnak az is az előnye, hogy sokkal pontosabban lehet összekeverni a szemeket. Ha tudod, hogy 60-40%-os keveréket akarsz akkor az egyik kávéból (például) 600 grammot, a másikból pedig 400 grammot raksz a zacskóba.
Térjünk vissza a smoothie példára. Mintha a narancsot és az almát külön külön késztenéd el tökéletesre, majd a literes kiöntőbe 6 deci narancsot és 4 deci almát tennél, mert te úgy szereted.

Mi értelme van a keverésnek?

A kávékeverékek szépsége abban rejlik, hogy minden kávéivónak van választási lehetősége, miközben a keverés lehetővé teszi a pörkölők számára, hogy egész évben egységes ízprofillal rendelkező kávét állítsanak elő. A különböző eredetű kávékat a különleges ízjellemzők miatt használják. Egy fényes, gyümölcsös és savas kávé Etiópiából önmagában lehet, hogy túl erős és karakteres, de egy Indonéziából származó gazdag és földes kávéval párosítva gyönyörű íze lesz.

Azért keverik a robusta és az arabica kávét

Sok kávé esetében azt látod, hogy robusta és arabica keveréke, valamilyen százalékban. Az ilyen kávékeverésnek több oka is van. A robusta kávé nehéz testes, gazdag és földes ízt biztosít, míg az arabica kávészemek édesességet és komplexitást adnak.
Az is a keverés mellett szól, hogy a robusta kávészemek kétszer annyi koffeint tartalmaznak, mint az arabica, ezért ezzel a kávé erősségét (azaz a koffeintartalmát) is meg tudják tartani.

A mi kínálatunkban is rengeteg „kevert” kávét találsz. Nézz be hozzánk és találd meg a személyes, kedvenc ízprofilodat.

Vélemény, hozzászólás?