Blog

Mi az a latte art?

A latte art amikor a kreativitás és a művészet is megjelenik a kávéban, a habban. Technikailag így nevezzük azt, amikor a kávéhabot egy kávéra öntjük úgy, hogy vagy maga a hab ad ki valamilyen mintát, vagy a habra készítünk mintát. Mindez pillanatok alatt azért, hogy magasabb szintre emeljük a vizuális élményt. Íme minden a latte art-ról.

A latte art nem új művészeti ág

Sokan azt hiszik, hogy a latte art valamilyen új ötlet vagy valamiféle marketing, hiszen mégiscsak drágábban el lehet adni azt a kávét amelyik habján tulipán van, de nem. A latte art története évszázadokra nyúlik vissza, igaz nem ennyire kifinomult mintákkal, de régen is kísérleteztek azzal, hogy valahogy mintát rajzoljanak a kávéba.

Hogyan készül?

Nehéznek tűnik, de bárki megtanulhatja a gyönyörű kávé készítésének művészetét. Persze, szükséged lesz egy olyan tejhabosítóra amelyikkel olyan állagú és textúrájú tejhabot készíthetsz amelyikre szükséged van. Kell majd egy kiöntő, amivel pontosan ki tudod önteni a tejet a megtanult minta szerint és persze szükséged lesz némi kézügyességre (és kitartásra, mert valószínűleg sokadjára lesz tökéletes).

Latte art alapszabályok

Meg kell találnod az ideális tejet és különös módon nem azt kell figyelned, hogy milyen zsíros a tej (sokan hiszik, hogy egy zsírosabb tejből szuper habot lehet készíteni) hanem azt, hogy mennyi a tejben a fehérje. Szóval keress olyan tejet amelyiknek magas a fehérjetartalma. Az mindegy mennyire zsíros, nem lesz tőle selymesebb a hab, sem finomabb.
Szükséged lesz egy kiöntőkancsóra. Valójában megpróbálhatod akár a virágöntöző kancsót is használni, de nem fogsz tudni vele szép mintákat készíteni. Pitcher. Erre lesz szükséged, így hívják azt az általában rozsdamentes acélból készült kancsót, amin keresztül érzed a tej hőmérsékletét és a vége olyan szűk, hogy hajszálvékony minta-vonalakat is tudsz készíteni. A pitcherek 0,2 literes, 0,35-literes és 0,6 literesek lehetnek.
És az elengedhetetlen eszpresszó. Meg kell találnod azt az eszpresszót amelyiknek a legjobb a textúrája, az íze, és amit könnyen fel tudsz majd dobni a habbal. Ha valóban latte art felé szeretnél elmozdulni először azt érdemes megtanulnod, hogyan lehet tökéletes presszót főzni.

Minden megvan, hogyan készül?

Ha megtaláltad a kedvenc tejedet, amiből tudsz gyönyörű habot készíteni és megvan az eszpresszó készítés minden apró lépése akkor már nincs is semmi más dolgod, mint gyakorolni. Merthogy nem fog elsőre menni. És másodikra sem.
Vannak alapminták, mi azt szoktuk javasolni, hogy azokkal kezdd: bonyolultnak tűnik a szív, de nem az, az egyik legegyszerűbb. A tulipán a második lépés, általában azért fontos mert olyan finom csuklómozgások kellenek hozzá, ami tökéletes gyakorolni. A rosetta újabb szintlépés, mert miközben készíted folyamatosan kell önteni a tejet (az előző kettő esetében ezt meg tudod szakítani) és ezért különösen nehéz.
Oké, de hogy csináld: mi azt javasoljuk, hogy nézz ilyen videokat a youtube-on, rengeteg van és elmagyarázzák a technikát.
A legelső lépés természetesen a kávé: szerezd meg tőlünk és indulhat a latte art felfedezés.

Vélemény, hozzászólás?