Blog

Mi történik, ha nem iszol több kávét? Kipróbáltuk!

Hosszú és rögös út vezetett addig mire a szakértők végre egyetértettek abban, hogy a kávézás nem káros (sőt, egészséges) és meghatározták azt is, hogy mennyi kávét szabad meginni egy nap. De mi történik akkor, ha rendszeresen kávézol, ám egyik napról a másikra elhatározod, soha többé nem iszol kávét? Hogyan reagál majd erre a szervezeted?

Mondjuk, hogy lemondasz a kávéról.

Sokan vagyunk úgy, hogy ha nem isszuk meg a reggeli kávénkat, akkor fáj a fejünk, „kótyagosak” vagyunk, sőt vannak, akik „szinte maguknál sincsenek” és „felkelni is képtelenek” addig, míg meg nem ittak 1-2 kávét. De mégis, mi történne akkor, ha holnaptól elhatároznád, hogy egyetlen korty kávét sem iszol meg többet? Ha teljesen lemondanál a kávéról?
Megírjuk napról napra, naplószerűen.

Az első nap kávé nélkül: péntek.

Ma van az első nap, hogy nem ittam kávét. Bár reggel vágyakozva néztem a kávégépet, és majd megőrültem a friss őrölt kávé illatáért, semmi különös nem történt azon túl, hogy nem szaladtam WC-re miután megittam. Tíz óra körül volt egy holtpont, akkor – mint egy cigi, vagy alkoholfüggő – megkörnyékeztem a gépet, és szippantottam a kávészemekből, de délutánig semmi gond nem volt. Kicsit fáradtabb vagyok, de szerintem csak a széthajtottam magam a héten.

Az második nap kávé nélkül: szombat.

Tegnap tényleg elfáradhattam mert az esti csetekbe bealudtam és 10.5 óra múlva keltem fel, ami azért fura, mert 7-8 óránál többet nem aludtam évek óta. A mai nap nehezebb, mert elmaradt a rituálé és kicsit kótyagos vagyok, plusz egy kevés fejfájás is jött. Tudom, hogy percek alatt elmúlna, de kitartó vagyok. Bevallom, hogy csaltam, mert dél körül olyan álmos lettem, hogy ittam egy koffeinmentes kávét, amitől mondjuk a délutáni FTC meccsbe bealudtam, de este minden gond nélkül bevonszoltam magam az ágyba. Fürdeni nem volt kedvem.

A harmadik nap kávé nélkül: vasárnap.

A harmadik napom tulajdonképpen az előző megismétlése volt. 10,5 óra mélyalvás, és egész nap teljesítmény nélküli téblábolás. A feleségem megjegyezte, hogy talán készít nekem egy kávét (még egyszer feleségül kértem volna, ha valóban ad egyet) miközben mosolyogva nézett, de ellenálltam. Egy idő múlva megvilágosodtam: kávémentességet fogadtam, nem koffeinmentességet, szóval ittam valami energiaitalt. Kávéscsészéből. De nem lett jobb semmi. Enervált vagyok és holnap munkanap.

A negyedik nap kávé nélkül: hétfő.

Elkéstem a home office-ból. Már 8 kor kellett volna kezdenem, de 9-re értem át a másik szobába. Beszélni kell a vágyaimról is: bármit megadnék egy kávéért, és ma sok cikket elolvastam: mindben azt írják, hogy inkább egészséges, mint nem, ezért meginogtam, de nem ittam ma sem. Azt egyre kevésbé értem, hogy miért nem.

Az ötödik nap kávé nélkül: kedd.

Ez egy szuper nap volt. Minden úgy működött, mintha betoltam volna 5 kávét. Energikus voltam, tevékeny, a fejem sem fájt: azt hiszem lehet kávé nélkül élni. Este 11 kor még tele voltam energiával. Nem tudom mi történt, de minden okés.

A hatodik nap kávé nélkül: szerda.

Ma volt kettő Zoom oktatásom, és nagyon komolyan meginogtam, hogy legalább egy pár csepp kávét beleöntsek a tejembe (vagy a kólába mert azzal pótlom a kávét) de ellenáltam. Hatkor kipurcantam, szerencsére ma megint volt este meccs. A félidőben bevánszorogtam az ágyba és reggel 9 ig aludtam. Azt álmodtam, hogy van egy kávéültetvényem, ahol mellettem pörkölik a finom kávét. Szép álom volt.

A hetedik nap kávé nélkül: csütörtök.

Egy hete nem ittam egy korty kávét sem. Azt vettem észre, hogy a teljesítőképességem picit csökkent. Voltak kiugróan jó napok amikor egész nap pörögtem, de többet ásítottam, mint kellene. Anyagilag a csőd felé rohanok mert a kávét kiváltó kóla, energiaital meg mindenféle tea (amik egyébként nem sokat segítenek) ötször annyiba kerülnek, mint a kávé. A reggeli ébredés katasztrófa. Az is zavar, hogy körülbelül 2 órával alszom el hamarabb és eggyel kelek később, tehát napi – 3 órát vesztek. Folyamatosan WC-re járok (mintha gondom lenne) mert egyfolytában kólát, vagy valami élénkítő izét iszom, már majdnem mindegy is mi az. A bőröm viszont hidratáltabb lett: nem csoda, több teát ittam meg az elmúlt héten, mint egész életemben.
Szuper ötlet kávé nélkül élni, meg is tapasztaltam, de alig várom a holnap reggeli latte macchiatomat. Mert nem, nem szokom le a kávéról. A kávé nem ártalmas, nincs miért megtennem.
Valahogy sejtettem ezt, mert 3 napja rendeltem 2 kávét is….

Vélemény, hozzászólás?