Blog

Miért lehet rászokni a kávéra?

Az emberek nagy része „egyszerűen nem bír felkelni” vagy „gondolkodni is képtelen” a reggeli kávéja előtt. Nem csoda, a világ egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt drogjához a koffeinhez szoktattad hozzá a szervezetedet. De valóban hozzászokik? Mikortól káros? Ha drog, miért nem tiltják be a kávét?

A kávéban van koffein

Azt eddig is tudtad, hogy a kávé koffeint tartalmaz. A koffein egy természetes stimuláns, amely kisebb mennyiségben a teában, a csokoládéban és az üdítőitalokban is megtalálható. Azért szeretjük használni, mert a koffein számos hatást gyakorol a szervezetre, többek között képes gyorsítani az anyagcserét, fokozza a fizikai teljesítményt és a hangulatodat.

Mi okod lenne nem rászokni?

Főleg, ha tudod, mert tapasztaltad, hogy a kávéd elfogyasztása után körülbelül 30-60 percen belül elkezd hatni a koffein, majd eléri maximális koncentrációját a vérben. A hatás általában három és kilenc óra között tart, személytől függően, szóval egy kávé 3 -9 óra turbófokozat.

Miért szoksz hozzá a koffeinhez/kávéhoz?

A fenti néhány ok még nem indok! Attól, hogy kicsit felturbózott az agyad nem feltétlen kellene hozzászoknod: gondolod és igazad is van. Nem is ezért addiktív, hanem azért, mert a rendszeres, tartós koffeinfogyasztás változásokat okozhat az agy kémiájában: az agyad több adenozinreceptort termel.
És ugyanaz történik mint (például) az alkoholistáknál. Az elején még egy sör/egy deci bor elég volt aztán kettő kellett majd több, különben is rászoktál és iszol minden nap: nem is tudnál meglenni nélküle – gondolod.
Ha azonnal, drasztikusan lecsökkentjük vagy megszakítjuk a koffeinfogyasztást (azaz nem kávézunk például holnaptól), hirtelen sok szabad receptor marad az agyunkban, amelyekhez az adenozin kötődhet. Ez erős fáradtságérzetet okozhat, és tulajdonképpen koffeinmegvonási tüneteket.
De ez csak a mentális függőség.
A koffein okozhat fizikai függőséget, ami a kávézással együtt mozgó szociális függőség: „gyere igyunk egy kávét – hallod – és megismered a legjobb pletykákat, beszélgethetsz másokkal, van valami, ami közös bennetek: a kávéimádat.

Ki korlátozza a kávébevitelt?

Szinte mindenki – a kávészakértők, az orvosok, de gyakran maguk a kávéfüggők is – egyetértenek abban, hogy a 400 milligramm lehet a lélektani határ. Akkor is érdemes csökkenteni, ha szorongást, szívdobogást érzel, vagy álmatlanságot tapasztalsz. Ismerned kell azt a kockázatot is, hogy a koffein megemeli a vérnyomást, szóval, ha magas a vérnyomásod akkor sem ajánljuk, ha egyébként nincs semmi más baj. Végül pedig a várandós nőknek is azt tanácsoljuk, hogy napi 2-3 csésze kávénál ne igyanak többet.

Számtalan, finom kávénk van, kóstold meg őket.

Vélemény, hozzászólás?