Blog

Miért „nem finom” a kávé?

Belekóstolsz a kávédba és érzed, hogy valami miatt nem finom pedig nem romlott meg, és ugyanonnan, ugyanazt vetted, amit eddig: a kedvenc kávédat. De mi történhetett? Hogyan lehet az, hogy egy kávé „nem finom”, van valamilyen eddig ismeretlen fura íze? Ebből a cikkből kiderül.

Lehet, hogy nem ugyanúgy készítetted?

Ha a kávédnak nem a megszokott íze van, annak alig néhány oka lehet, de az egyik megdöbbentő lesz. Kezdjük az okokkal: lehet, hogy egész egyszerűen nem úgy készítetted, mint eddig. Kicsit több kávé, egy véletlen átállított darálási fokozat, másfajta cukor azonnal megváltoztatja a kávéd ízét. De akár egy olyan apróság is mint a méz: van olyan méz amelyik sokkal édesebb, selymesebb, mint a megszokott, ahogy van karcosabb íz is.
Összegyűjtöttük mitől lehet „rossz ízű” a kávé?

1: A víztől.

A kávé majdnem 95%-a víz. (Tudjuk, hogy hihetetlennek tűnik, de gondolj abba bele, hogy egy 3 az egyben kávéporra mennyi vizet is öntesz? És tedd hozzá, hogy annak a pornak maximum az egyharmada kávé, mert a többi tejpor, meg cukor). Szóval legtöbbször a víz a hibás abban, ha a kávénak „rossz” íze van. A víz lehet koszos, túl kemény, klóros, vagy éppen vasas mellékízű, de előfordulhat még millió olyan íz, ami belekerül (akár még az is megtörténhet, hogy megposhadt, vagy bármi más). Ha rossz ízű a kávéd, akkor először a vízre gyanakodj.

2: A kávétól

Ha a víz tökéletes, akkor a kávéval lesz a gond. Lehet, hogy bedohosodott (ez messze nem a te hibád) vagy épp oxidálódott, ahogy az is lehet, hogy (de ez nagyon ritka) éppen egy rossz szériát fogtál ki. Ez utóbbi ellen nincs orvosság, a többi gondot úgy tudod elkerülni, ha a kávédat frissen és légmentesen tartod. A hűtőben például jó ötlet tartani. Lehet az is a baja a kávénak (főleg, ha rendszeresen érzed), hogy a pörkölés nem volt rendben. De ez, hogy lehet? Úgy, hogy a „lassú pörkölés” 10-12 percig tart a gyors pedig akár 2 perc alatt lezajlik. El lehet rontani.

3: Kosz

Nem egyszerű tisztán tartani a kávéfőződet, még akkor sem, ha egy felsőkategóriás szuper öntisztítód van. Szóval, ha a kávénak rossz az íze, és a felső kettőt kizártad, akkor nincs más hátra, mint megnézni azt, hogy elég tiszta-e a kávéfőződ?

4: Kiegészítők

Ez most gyerekesnek tűnhet, mert nyilván észreveszed azt, ha a tej összeugrott vagy savanyú, és azt is, ha véletlen sót tettél a kávéba cukor helyett, de előfordultak már ilyen furcsaságok. Szóval erre is érdemes egy pillanatig figyelni.
Ha ezeket a lehetőségeket kizárod akkor majdnem biztos, hogy tökéletes, finom lesz a kávéd.

Ha pedig éppen fogyóban van ide kattints és nézz szét a finomabbnál finomabb kávék között.

Vélemény, hozzászólás?